Destrukcija republikanaca

Nema više nikakve sumnje da SAD iz Bijele kuće vodi neukrotivi, nekvalificirani kleptokrata. I nije pitanje da li bi republikanci koji su ga postavili, mogli svoju stranku pretvoriti u manifestaciju trumpizma, a ne tradicionalnog konzervativizma

Dani - - Svjetski Eksperti Za Dane - Piše: BRADFORD DELONG (AUTOR JE PROFESOR EKONOMIJE NA UNIVERZITETU KALIFORNIJA U BERKLEYJU I BIVŠI ČLAN CLINTONOVE ADMINISTRACIJE)

Godina je i po otkako je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a i pravi je trenutak da svaki Amerikanac duboko udahne i razmotri narušeni politički sistem. Naravno, nisu SAD doživjele neke velike katastrofe, iako se naziru velike političke greške. Ali zemlja pati od hiljadu rezova i sve dok je Trump na vlasti, bit će slabija i siromašnija.

Veći dio krivice za ovo pripada Republikanskoj partiji, koja je potpuno pala pred Trumpom iz razloga koje je teško razumjeti. Trump je izabran sa više od 60 miliona glasova - neka tri miliona manje od glavne konkurentkinje Hillary Clinton. Ali dobio je podršku šireg spektra republikanskih mandarina, političkih savjetnika i aktivista, iako su svi oni znali da bi predsjednica Clinton bila manje rizična po zemlju.

Zašto su to uradili? Najubjedljiviju hipotezu daju primjeri bivšeg direktora FBI-ja Jamesa Comeyja i izvršnog urednika New York Timesa Deana Baqueta - oni su ignorirali istraživanja koja nisu potcijenila rizik od Trumpove pobjede. Pretpostavili su da jezgro Republikanske partije nema šta izgubiti, a možda nešto i dobije suprotstavljajući se Clintonovoj, jer je to lekcija koju su naučili iz iskustva sa Richardom Nixonom i Ronaldom Reaganom.

Vrijedi spomenuti da je 1964. Nixona podržao republikanski predsjednički kandidat Berry Goldwater, ali drugi republikanci, kao što je tadašnji guverner iz Michigena George Romney nisu. Nixon je tada postao partijski predsjednički kandidat dobijajući podršku republikanaca koji su se otuđili od aktivističke baze protiveći se Goldwateru.

Isto tako, Ronald Reagan je podržavao Nixona do samog kraja, čak i onda kada je njegov opoziv postao neminovan, dok su republikanci poput senatora Howarda Bakera iz Tennessyja zaključili da će Nixon morati da ode. Reagan je postao kandidat za predsjedničku nominaciju 1980. zahvaljujući podršci republikanaca koji su skrenuli sa linije aktivističke baze partije.

Republikanci koji su 2016. podržali Trumpa vjerovatno su to vidjeli kao lak način da obezbijede svoju budućnost u partiji, ali nisu računali da će on, zapravo, postati predsjednik i da će morati sebe svako jutro gledati u ogledalu. Danas, kada se Trumpove republikanske pristalice više smatraju njegovim nego sljedbenicima republikanaca, vodeći umovi stranke moraju odlučiti šta dalje.

Neki su već napravili svoj izbor. Predsjednik Kongresa Paul Ryan povući će se na kraju ovog mandata. Bez obzira na mogućnost da se jednog dana kandidira za predsjednika, činjenica je da će se povući sa jedne od najmoćnijih pozicija u američkoj vlasti, ostavljajući zemlju pod vodstvom neumornog, nekvalificiranog kleptokrate. Nije Ryan jedini: još 43 republikanska kongresmena odlučili su da ne idu na izbore u novembru.

Šta god da postane Republikanska partija, američki narod može ublažiti neke od šteta Trumpove unutrašnje politike na lokalnom nivou. To je upravo ono što demokrate u Kaliforniji i drugim plavim, demokratskim državama, rade vrlo uspješno.

Ali u Kentuckyju, Alabami, Mississippiju, Nebraski i drugim crvenim, republikanskim državama, republikanska biračka baza i dalje nema problema. Farmeri u Iowi i drugim državama, koji su 2016. podržali Trumpa, prihvatljive su žrtve u trgovinskom ratu koji on želi pokrenuti protiv Kine i možda Meksika. Neko će možda osjetiti žal prema ovim biračima, ali ne i republikanski političari koji nastavljaju podržavati Trumpa.

Šta se može uraditi? Za početak, moramo educirati birače o politikama koje su protiv njihovih interesa. Normalizacija nije opcija. Zahtjevi za trenutnu promjenu Trumpovih glupih i destruktivnih politika moraju biti svakodnevni.

Osim toga, Amerikanci bi trebali pokušati ubijediti potpredsjednika Mikea Pencea da je vrijeme da se pozove na paragraf 4, 25. amandmana na Ustav SAD-a, koji predviđa smjenu predsjednika koji se smatra nesposobnim.

Pritisak javnosti je, također, potreban i na Ruperta i Lachlana Murdocha, kopredsjednike medijske kuće

21. Century fox, u čijem je vlasništvu Fox News čiji top-komentatori svakodnevno pomno prate Trumpove političke odluke i tvitove. Tendencija na duži rok je da kleptokrate ipak postanu žrtve plutokrata. Ako Murdochovi brinu za svoju dugoročnu korist, najbolji potez im je da njihova mreža poruči predsjedniku: “Pokušaj je bio dobar, ali umorni ste ili se osjećate nesretno na poslu. Zašto jednostavno ne date ostavku i odete igrati golf zarad svog zdravlja?”

Konačno, republikanci bi trebali shvatiti da je ovo stranački Pete Wilson trenutak. Wilson je bivši republikanski guverner Kalifornije koji je 1990-ih brojnu latinoameričku manjinu u ovoj državi označio kao prijetnju. Danas ta ogromna populacija u Kaliforniji, koja obuhvata mnoge posvećene, socijalno-konzervativne vjernike, nema dodirnih tačaka sa republikancima. (Kao ni mnogi stariji bijelci u Kaliforniji jer su čak i oni sposobni da se postide.)

Trump bi na saveznom nivou mogao Republikanskoj partiji uraditi ono što je Wilson uradio u Kaliforniji. Republikanski lideri, ionako suočeni sa izvjesnim gubitkom novembarskih izbora za Kongres, a možda i u Senatu, trebali bi djelovati prije nego što bude kasno.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.