Da nije antifašizma, ne bi bilo ni ljudskog roda

Ustvari, pravo pitanje je može li iko biti iznenađen i zbunjen činjenicom da antifašističku svetkovinu samoproglašeni nositelji europskih vrijednosti tumače kao provokaciju, a evropska vrijednost je i Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope

Dani - - Partizani Novog Doba - ADNAN DEMIĆ

Piše:

Rijetki su skupovi s toliko ljubavi u zraku, solidarnosti i drugarstva poput antifašističkih “sijela” po Bosni i Hercegovini. Sve ih je manje, organizacijski, nažalost, i dalje su skromni, ali svoju svrhu svaki put ispune i zbog tog je uvijek lijepo. Lijepo je na Tjentištu, u Jajcu, Mrkonjiću, a nekako je uvijek posebno u Jablanici. Možda zato što je Hercegovina u maju najljepša.

I ovog je puta nekoliko hiljada antifašista iz svih dijelova bivše države pohodilo jablanički hram. Položeno je cvijeće, svi su se poklonili drugu Titu i žrtvama Narodnooslobodilačkog rata, uz neizbježna prisjećanja na slavnu borbu, na obilježavanja godišnjica ofanzive u vremenu dok je Tito bio živ, pa do filmskog ostvarenja - spektakla koji je običnom čovjeku približio veličinu i važnost bitke za ranjenike. A svi koji odluče stati pred mikrofon, diktafon ili kameru i nešto javno kazati, očekivano, svakog puta u prvi plan stavljaju humanost Narodnooslobodilačke vojske i povinovanje Josipu Brozu Titu, koji je naredio da se ranjenike ne ostavlja. Početak borbe

Važne su (posebno u ovom vremenu) i poruke jedinstva antifašista iz svih zemalja bivše Jugoslavije, koji danas na druge načine vode borbu za očuvanje tekovina, nezaborav i poštovanje onih “koji su izgradili toliko da ovi današnji to ne mogu ni okrečiti”. A u korijenu su uvijek sloboda i borba za slobodu. Poručuju da se stoga ni oni koji su se za nju borili i izborili ne smiju omalovažavati, drugačije poimati ili nazivati pogrdnim imenima. A i to je, jasno je, danas na sceni, i to ne samo u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš tvrdio je u Jablanici da je taj majski dan dokaz da antifašisti neće ostati uspavani, već da će se probuditi i što više povezati. Napomenuo je da su gradić u kanjonu Neretve tad posjetili pripadnici boračkih i antifašističkih organizacija i iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije..., što je, kako reče, znak da će jubilarna 2018. označiti početak buduće zajedničke borbe “koja će na osnovama ravnopravnog učestvovanja i podjele zadataka uroditi plodom”, a to je da se neofašističke i fašističke tendencije na prostoru bivše Jugoslavije na vrijeme zaustave.

Za Muharema Fišu antifašizam je teorija opstanka ljudskog roda. Uvjeren je da nije antifašizma, da ne bi bilo ni ljudskog roda. Bitka na Neretvi za njega je simbol hrabrosti i humanosti. Stoga je poručio prisutnima da je bitno da se zajedno s prijateljima iz regiona na vrelu Neretve napiju “vode antifašizma”.

“Vaš put iz perioda 1941 - 1945. isti je kao i put iz perioda 1992 1995. Pokazalo se 1992. da mračne sile nacionalizma ne spavaju, pa su ponovo činile iste stvari”, rekao je Fišo, podsjećajući na važnost obnove jablaničkog Muzeja.

I, da, uz napomenu da je spomenik na Makljenu miniran i uništen, te da do danas nije obnovljen.

“Danas pokazujemo Evropi i svijetu kako se dostojanstveno proslavlja Dan pobjede nad fašizmom. Također, sjećamo se velikog čovjeka Josipa Broza Tita, jedinog svjetskog lidera zbog kojeg je u zgradi UN-a zastava bila spuštena na pola koplja i čovjeka kojeg je cijenio cijeli svijet”, poručio je Fišo.

Posebno nadahnuti bili su antifašisti bez važnih funkcija, koji prema tradiciji svakog maja pohode Jablanicu. Više autobusa dolazi iz Busovače, a njihov predvodnik je tamošnji biznismen Jasmin Halilović.

On ima, kaže, sve što mu je u životu potrebno, ali borbu protiv fašizma kojeg je u Bosni i Hercegovini “na svakom koraku” smatra ljudskom i moralnom dužnošću. Nema ništa protiv religije, poštuje

vjernike i ljude koji odlaze u crkve i džamije, a za sebe i istomišljenike tvrdi da nije riječ o komunistima, kako ih se ponekad zlonamjerno etiketira. Ne, nisu komunjare

“Mi nismo komunisti, kako neki vole kazati. Mi smo antifašisti i ne smetaju nam ni crkva, ni džamija, ni amen, ni amin. Mi volimo sve dobre ljude. Moj sin je obavio hadž i nemam problem s tim. Ja imam firmu, ali se ne dvoumim i ne kolebam kad je ova borba u pitanju”, poručio je Halilović.

U Jablanicu on dolazi svake godine pokloniti se žrtvama fašizma i uveličati hrabru borbu partizanskih odreda koji nisu ostavili ranjenike. Njihova borba i ustrajnost, kaže, trebaju biti vodilja budućim pokoljenjima.

“Redovan sam na svim velikim mjestima. Odlazim na obilježavanja Sutjeske, ZAVNOBiH-a, AVNOJ-a, Neretve... Neretva je najčasnija i najhumanija borba najčasnijih sinova ove i okolnih zemalja. Oni su se izborili da danas ovdje slobodno živimo i stoga prestanimo rušiti ono što su oni gradili”, poručio je Halilović.

Zanimljivo je da je i ovog puta u Jablanicu došao veliki broj mladih antifašista. Armin Rahman iz Goražda redovno posjećuje skupove koji veličaju antifašizam, a redovan je, kaže, i u Hercegovini. Navodi da je u našoj zemlji danas na sceni politika koja nastoji zavaditi njene narode i izbrisati ideju zajedništva, uvjeren da će ta ideja na kraju ipak nadjačati sve ostalo.

“Svake godine dolazim i uvijek se ispunjen vratim kući, jer srećem mlade antifašiste iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Ta prijateljstva gajimo”, rekao je. Važne su (posebno u ovom vremenu) i poruke jedinstva antifašista iz svih zemalja bivše Jugoslavije, koji danas na druge načine vode borbu

Antifašizam će, nada se, nadjačati sulude ideje u godinama koje dolaze.

“Nadam se da budućnost donosi ono što su naši očevi živjeli u prošlosti, a to su zajedništvo, bratstvo i jedinstvo”, dodao je Rahman.

Također iz Busovače na obilježavanje u Jablanicu stigla je i Ana Brnjić (2001). Uradila je to kako bi sačuvala sjećanje na priče svoga djeda koji je bio ponosni partizan u njihovom kraju. Prvi put u Jablanici boravio je i Semin

Partiza: I ovo je dio temelja moderne Evrope koliko god ga se lokalni europejci odricali

Premladi za NOB, prerasli pionire, smještaju se u 21. vijek Jablanica:

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.