Separatisti uhvatili posmatra~e OSCE-a

Oslobodjenje - - SVIJET -

Proruski separatisti na istoku Ukrajine optu`ili su ju~er otete promatra~e Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) da su {pijuni NATO-a i izjavili da }e biti oslobo|eni samo u razmjeni zarobljenika, prenosi Fena.

Oteti iz autobusa

“Uhvatili smo {pijune NATO-a”, rekao je Denis Pu{ilin, samoprogla{eni ~elnik nezavisne republike Donjeck.

“Oni ne}e biti pu{teni na slobodu. Bit }e razmijenjeni za na{e zarobljenike”, kazao je ispred sjedi{ta slu`be sigurnosti (SBU) u Slavjansku, upori{tu pobunjenika na istoku Ukrajine.

Naoru`ani separatisti u isto~nom ukrajinskom gradu Slavjansku oteli su u petak autobus s me|unarodnim promatra~ima OSCE-a. Otmi~ari dr`e grupu od sedam

Optu`ili ih da su {pijuni NATO-a te }e biti oslobo|eni samo u razmjeni zarobljenika

predstavnika OSCE-a i pet pripadnika ukrajinskih oru`anih snaga u zgradi Agencije za dr`avnu sigurnost (SBU) u Slavjansku, koji je pod okupacijom proruskih separatista, saop}eno je iz ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova.

Me|utim, kasnije se oglasila njema~ka ministrica odbrane Ursula von der Leyen, koja je izjavila da su proruski separatisti uhapsili i zadr`ali trinaest promatra~a OSCE-a.

“Jo{ ne znamo pojedinosti, ali se ~ini da je uhap{eno 13 inspektora OSCE-a, me|u kojima je ~etvero Nijemaca”, rekla je u audioporuci ministrica, koja boravi u posjeti Africi i Libanonu, prenijelo je njeno ministarstvo, prenosi Index.hr.

Lider proruske separatisti~ke grupe Vya~eslav Ponamaryev, koja dr`i pod kontrolom grad Slavjansk na istoku Ukrajine, kazao je da su oni pogodili helikopter koji je pao u Kramatorsku.

Helikopter koji je pao u Kramatorsku pogo|en je u rezervoar za gorivo.

Na konferenciji za novinare Ponamaryev je kazao da su pogodili helikopter tipa MI8, iz prostog razloga jer im je dosadio.

“Iz helikoptera svakodnevno bacaju letke, dosadili su nam, pa smo otvorili vatru”, rekao je on.

Povrije|en pilot

Ponamaryev je kazao i da je povrije|en pilot helikoptera.

Helikopter je eksplodirao na aerodromu, a o~evici su ranije naveli da je eksplozija bila izuzetno sna`na, te da se zapalio i avion tipa AN-2, koji se nalazio u blizini.

Vojni aerodrom u Kramatorsku nalazi se pod kontrolom ukrajinskih vojnika, javila je Anadolija.

Iz aviona svakodnevno bacani leci

Zarobljeni promatra~i bit }e razmijenjeni za zarobljenike

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.