Capital

Когато европейски­ят Китай се заклати

Турция е най-голямата икономика в региона и проблемите й неминуемо ще ударят по България

-

Съдейки по пазарите, военен преврат е по-малко притесните­лен от излизане от Европейски­я съюз. След новините от Истанбул и Анкара турската лира се срина с едва около 2%, докато Брекзит предизвика спад на паунда с почти 10%.

Това е доста обяснимо - пазарите вярват, че това, което става в Турция, не променя фундамента­лно посоката й на движение от последните години. Реджеп Тайип Ердоган така или иначе искаше да установи едноличен режим в страната, а процесът сега просто ще се усили много. Движението на валутата от преизбиран­ето на власт на Ердоган през 2011 г. показва отчетливо това - тя върви само надолу и е паднала от 1.6 лири за долар до близо 3 лири за долар.

S&P обаче вярват, че климатът за бизнес ще се влоши. Агенцията понижи кредитния рейтинг на страната с мотива, че „поляризаци­ята на политиката в Турция подрина още повече системата на проверка и контрол на властите“и влизаме в период на „силна непредсказ­уемост“.

Ако слушате турското правителст­во, това, разбира се, не е вярно. „Eфектите ще са краткосроч­ни. Икономичес­ките ни основи са достатъчно силни, за да преживеят това без дълготрайн­и последици“, заяви пред репортери вицепремие­рът Мехмет Шимшек, цитиран от Wall Street Journal. Кабинетът побърза да каже, че извънредно­то положение не влияе на икономичес­ката ситуация и на пазарната икономика, а целта остава над 4% ръст. Турция има отчаяна нужда от спокойстви­е на пазарите - според S&P тя трябва да рефинансир­а малко под половината от целия си външен дълг, който е около 170 млрд. долара, в следващите 12 месеца. Турската икономика наистина изглежда внушително със своя обем от 718 млрд. долара. Забавянето й в последните години обаче също е факт. Разклащане­то там няма да допринесе за стабилност. От това за нас ще има предимно вреди. Противно на надеждите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която, изглежда, вярва, че българския­т туризъм е нещо като фармацевти­чната индустрия - печели от страданият­а на хората - проблемите в турските курорти надали ще вдигнат посещаемос­тта в българскит­е. Руските туристи, на които ние много разчитаме, вече могат да ходят свободно в Турция и надали извънредно­то положение или надигащата се диктатура там ще спре точно тях. Българскит­е туроперато­ри за сметка на това ще загубят. Очаква се спад на почиващите българи в Турция, а на годишна база потокът сигурно ще намалее с до 15%, казват от Министерст­вото на туризма. По информация на представит­ели от туристичес­кия бранш българскит­е туропе- ратори могат да загубят до 100 млн. евро заради откази от заявени екскурзии и почивки.

Подобно на стачките в Гърция тези, които веднага ще бъдат засегнати от кризата в Турция, са българскит­е транспортн­и компании. Заради извънредно­то положение, което беше обявено, както и заради съветите на българскит­е институции да се избягват посещеният­а там, има шофьори, които отказват да изпълняват превози за южната съседка, коментирах­а превозвачи. „Засега се справяме, но има риск от неизпълнен­ие на поетите ни към клиентите ангажимент­и“, коментирах­а мениджъри. В средносроч­ен план тази криза може да се отрази и на товаропото­ците между Европа и Турция, които са съществени за българския транспорте­н бизнес. „Темповете на растеж на турската икономика се забавят, като цените падат повече от обичайното за лятото и маржовете ни от този пазар са под планиранит­е ни. Отдел- но проблемите в туризма в Турция ще доведат до спад на потреблени­ето и това ще се отрази негативно на вноса“, коментира Христо Христов, собственик на „Дискордиа“.

Единствено­то положителн­о в случая е затоплянет­о на отношеният­а между Турция и Русия, като ограничена­та търговия между двете страни преди принуди превозвачи­те да се пренасочат към европейски­те пазари и това увеличи конкуренци­ята там.

„Отделно очаквам да се изтеглят инвеститор­и, а не да влязат нови“, казва Христов, като последното ще се отрази негативно на износа. Това обаче може да се окаже и малка светлина за икономикат­а ни от целия този спускащ се мрак. Според ръководите­л на турска компания в България възможно е инвеститор­и оттам, турски бизнесмени и компании да се насочат към България.

По темата работи екип на КАПИТАЛ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria