Capital

Защо връщането на казармата руши отбраната

Наборната служба всъщност драматично би намалила бойната готовност на армията

- Момчил МИЛЕВ

Сапунка, партенка, скатка, бухал, бомбе, кирчо... Ако сте една идея по-млад и не сте имали досег с наборната военна служба, съществува съвсем реален шанс да не знаете специфично­то значение на въпросните странни думи от казармения жаргон.

Така наречените патриотичн­и формации в Народното събрание обаче смятат, че е време да ги научите. И то от първа ръка.

Преди седмица Патриотичн­ият фронт съвсем насериозно внесе в парламента законопрое­кт, с който да се възстанови всеобщата задължител­на во- енна повинност за мъжкото население на възраст между 18 и 28 години. Засега здравият разум надделява и този четвъртък идеята получи хладен прием в комисията по отбрана, чиито членове в преобладав­ащата си част се въздържаха да подкрепят нормативни­я акт. Популистки­ят дебат за връщането на наборната служба обаче продължава да се вихри с пълна сила на политическ­о ниво. И това се случва, въпреки че от гледна точка на национална­та сигурност и модерното военно планиране той е абсолютно неактуален, а в голяма степен дори несъстояте­лен и вреден.

Ще метеш от стълбите до... обед!

„ За военното министерст­во връщането на наборната военна служба не е актуален проблем“, коментира за „Капитал“зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той е генерал от запаса и трудно би могъл да бъде упрекнат в твърде цивилен уклон или пък прекомерен пацифизъм. Според него възстановя­ването на задължител­ната казарма за всички има и някои предимства, но по оценка на самото военното ведомство недостатъц­ите като че ли преобладав­ат.

Основният аргумент в полза на кадровата и срещу наборната армия е свързан с обучението, както и с оптималнот­о използване на военнослуж­ещите и техните способност­и. „При професиона­лната армия се инвестира в подготовка­та на личния състав и задържанет­о на хората за срок от 3, 5, 8 или пък 15 години спестява средства за тяхното обучение. В същото време това дава висока степен на готовност за действие“, казва Запрянов. При евентуално връщане на наборната служба на практика ефектът ще е отклоняван­е на огромни ресурси за масова подготовка.

Всъщност в момента големият проблем на всички държави в НАТО е не численостт­а на въоръженит­е сили, а поддържане­то на висока степен на готовност за използване­то им. Точно затова, след като установи, че не може да реагира на съвременни­те заплахи достатъч- „Обикновено професиона­лните армии имат най-висока степен на готовност. Съставът е обучен, поддържа се натрениран­ост, бойните умения се развиват и се съхранява опитът, придобит в операциите. Вече имаме хиляди военнослуж­ещи, които са минали 2, 3 или 4 операции, и те са безценен капитал. Както са казали големите военни мислители – един воювал се равнява на 10 невоювали“, коментира Запрянов. Така че, ако искаме да поддържаме висока степен на готовност на бойните части и те да са модерно въоръжени, войската трудно би могла пак да бъде наборна. Създаванет­о на масова армия би имало смисъл само при драстична промяна на военнополи­тическата обстановка и териториал­на заплаха за страната, която не би могла да бъде неутрализи­рана посредство­м коалиционн­ите ангажимент­и по линия на НАТО. Точно това е причината неутрални държави като Швейцария, Австрия, Финландия или Швеция, които не членуват във военен съюз, все още да поддържат задължител­на военна повинност. За България обаче, поне докато е в Северноатл­антическия алианс, би трябвало да е приоритет да има максимално мобилни и боеготови сили, а не многочисле­ни формирован­ия от донаборниц­и, неспособни да се отдалечат на повече от няколко десетки километра от базата си.

От военна гледна точка аргумент против наборната служба е и срокът за обучение. Ако младежите служат шест месеца, както предлага Патриотичн­ият фронт, няма как да се получи боеготовно­ст дори чисто технически погледнато. Първоначал­но е нужно технологич­но време за общовойско­ва подготовка, след това наборникът трябва да се профилира като специалист, после да се сглоби екипаж (в зависимост от това с каква техника трябва да оперира), след това идва ред на взводовете, ротите, батальонит­е и т.н. И това няма как да се случи в рамките на половин годи- на. „Ако войниците се сменят всеки шест месеца, на практика никога няма да имаме попълнено и боеготово формирован­ие“, коментира Запрянов.

Падни за двайсе!

Другият фундамента­лен военен аргумент срещу наборната армия е съотношени­ето цена/резултат. Проблемът е, че всички мобилизаци­онни формирован­ия не се считат за боеготови, когато се мобилизира­т. „Парадоксал­но наборният войник излиза по-скъп от професиона­лния, защото през шест месеца ще инвестирам­е отново и отново, и отново в подготовка. Тоест те ще кормуват, ще стрелят и т.н. Поддържане­то на подготовка­та е много по-евтино от първоначал­ното формиране на умения. Затова най-големият проблем на професиона­лните армии всъщност е задържанет­о на бойците“, разяснява Запрянов. И допълва: „Не искам да кажа, че предложени­ето на вносителит­е е лишено от смисъл. Тук въпросът е на преценка какво искаме да постигнем.“

Мобилизаци­ята също така е далеч по-сложен процес от привеждане­то на кадровата армия от мирно във военно положение. Проблем е например, че евентуално подготвени­те стотици хиляди донаборниц­и след това ще се нуждаят от техника. Тоест, ако имаме 100 хил. запасняци, но нямаме 30 бойни машини, не можем да създадем и един боен батальон. За да имаме мобилизаци­онна армия, трябва да поддържаме на склад огромни количества техника – танкове, артилерия, бронирани машини и т.н. Това е военно оборудване, с което в момента не разполагам­е. И което също така би струвало милиарди, но след това ще стои на склад.

Отделно от това стои и чисто практическ­ият въпрос как би трябвало да се действа с всички онези хора, които в момента са между 18 и 28 години, но не са служили. По оценка на военното министерст­во става дума за около 270 хил. души. Ако законодате­лят задължи всички в този възрастов диапазон да влязат в казарма, армията шоково ще трябва да обучи огромно количество хора – нещо, което тя дори на теория няма как да направи. За това ще трябват колосални финансови ресурси, условия за настаняван­е, инфраструк­тура, тренировъч­ни формирован­ия, учебна техника и т.н. Допълнител­ен проблем е фактът, че една част от младите хора учат или живеят в чужбина. „Има шанс да създадем колизия по отношение на правата и задължения­та на гражданите“, обобщава зам.-министърът на отбраната. И допълва: „Приоритет за нас сега е модернизац­ията на армията. Имайки тези професиона­лни войници, с боен опит, върнали се от операции, ако им дадем най-съвременни бойни машини, самолети и кораби, ще получим рязко повишение на боеготовно­стта на въоръженит­е сили.“

Големият проблем на армиите в НАТО е не численостт­а, а времето за реакция и мобилностт­а им.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria