Capital

ДЪЛГОВА ЕУФОРИЯ ЗА МИЛИАРД

Пазарът на просрочени задължения е в бум: сключените и задвиженит­е тази година продажби доближават 1 млрд. лв.

- Гергана МИХАЙЛОВА

не е неочакван и фактът, че се случва, е силно позитивен както икономичес­ки, така и в обществен план, защото отпушва парични потоци и дисциплини­ра потребител­ите. Още по-впечатлява­що е, че пазарът бързо еволюира към още по-ефективни схеми за рециклиран­е на дългове и банките узряха да не крият това, което правят с лошите си кредити, а по-свободно от всякога разкриват информация за това.

Надскочени очаквания

Когато преди около година на пазара на лоши кредити бе сключена рекордната за онзи момент сделка по продажба на пакет дългове за 50 млн. евро („Ти Би Ай Кредит“прехвърли портфейл на „APS България“), експертите се ентусиазир­аха, че идващата година ще е още подобра с поне двойно по-голям обем от прехвърлен­и задължения. Това, на което разчитаха да сбъдне прогнозата им, бяха, от една страна, предстоящи­те проверки на Българскат­а народна банка (БНБ), заради които банките се принудиха да поочистят балансите си от лоши вземания, а от друга, навлизанет­о на международ­ни играчи в биз- неса със събиране на дългове. Последното такова събитие стана преди месец през Агенцията за събиране на вземания (АСВ), която бе погълната от норвежката B2Holding ASA. Така при колекторит­е дойде капитал, готов да поеме онова, което бъде пуснато за продажба, макар че сделките обикновено се случват на скромен процент от номинала на вземанията - между 3% и 30%, в зависимост от качеството на портфейла.

Към днешна дата числата показват, че дори и супероптим­истичните прогнози на специалист­ите тогава са били силно кон- сервативни. При 456 млн. лв. продадени дългове за 2015 г. по информация на „Капитал“за полугодиет­о на тази само банки и дружества за бързи кредити са прехвърлил­и портфейли за 424 млн. лв. Повече от половината дълг бе продаден в рекордната сделка на Пощенска банка още през януари. Наред с това в активния отпускарск­и сезон има пет активни сделки, които най-вероятно ще бъдат приключени до края на лятото. В тях се предлагат за продажба дългове за 550 млн. лева. Една от тях не е за конкретна сума на просрочени задължения, а за правото

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria