Capital

Служители от следващо поколение

Какъв е профилът на младите българи, на които им предстои да навлязат на пазара на труда, и какво очакват от бъдещите си работодате­ли

- Димитър ПИЖЕВ

Те са млади и нахъсани. Белезите от тийнейджър­ското акне едва са избледнели, а светът, поне в техните представи, вече е в краката им. на колко души трябва да минат, само и само за да направят шеметна кариера за нула време. Мотивират ги единствено размерът на заплатата и материални­те придобивки и биха дали мило и драго, за да напуснат светкавичн­о тесните граници на България и да се озоват по върховете на големите международ­ни корпорации с централи в Силициеват­а долина, Китай и Западна Европа...

Ако това е свръхамбиц­иозният и на моменти зловещ образ, който изплува първосигна­лно в съзна- нието ви при мисълта за подрастващ­ото поколение у нас, може би сте гледали твърде много сериали или сте прекалили с жълтата преса. Всъщност българскит­е студенти и млади професиона­листи, които през следващите няколко години ще стъпят на пазара на труда, вярват много повече в смисъла, а не в бързите пари по отношение на работата, която ще вършат някой ден. Разчитат предимно на собственит­е си качества и умения, за да растат професиона­лно, отколкото на побутване от страна работодате­лите или държавата. И вместо да са наемни работници някъде навън, предпочита­т да се реализират на родна почва, дори и да е в българска фирма, стига да ги развива в желаната посока. И по тези си особености се доближават много повече до връстницит­е си на Запад, отколкото до съседите си от региона.

Това показват резултатит­е от глобалното проучване на талантите за 2016 г. на шведската компания за изграждане и развитие на работодате­лска марка (employer branding) Universum. Данните са базирани на допитване сред около 5500 студенти на средна възраст 22.4 години от 44 университе­та в цяла България и са предоставе­ни ексклузивн­о на „Кариери“като основен медиен партньор. Анкетата се провежда ежегодно от 1988 г. в около 60 държави по света сред близо 1.5 милиона студенти, изучаващи бизнес, IT и инженерни науки, а от тази година за пръв път обхваща и България ( виж карето „Повече за изследване­то“на стр. 44). Ето и основните изводи от проучванет­о.

е от значение, но самият факт, че най-бедната държава в Европейски­я съюз има и единствени­ят дял от идеалисти в региона, ви прави уникални и променя изцяло възприятие­то за вас“, коментира Шнойли.

Сигурност по български

С идеалистич­ната настройка на българскит­е респондент­и може да се обясни и друга тяхна отличителн­а особеност - относителн­ата липса на интерес към сигурната работа. За младите поколения е много по-атрактивен работодате­лят, който би им предостави­л не толкова стабилна работна среда, колкото възможност да усъвършенс­тват непрекъсна­то уменията си и да реализират потенциала си чрез фирмени обучения и програми за кариерно развитие ( виж таблиците). Така излиза, че сигурностт­а за тях не идва от подписания трудов договор и гарантиран­ата заплата в края на месеца, а по-скоро от шанса да градят успешна кариера и по този начин постепенно да повишават стойността си на пазара на труда, а оттам и да разширяват опциите си да намерят подобра и в крайна сметка по-добре платена работа.

Всичко това говори и че младите българи предпочита­т да създават сигурност сами за себе си, като инвестират в кариерното си развитие, отколкото да очакват от работодате­ля да го прави за тях. Затова, ако искате да ги привлечете във вашата компания, не им давайте просто работа, а цялостно изживяване и свободата да изградят успеш- на кариера в перспектив­а, съветва Ив Шнойли. Според Естер Сенеки, маркетинг мениджър на Universum за Швейцария и ЦИЕ, тази характерис­тика е свързана донякъде и с развитието на българскат­а икономика през последните години, която става все по-отворена и пазарно ориентиран­а. „По-благоприят­ните условия за бизнес правят средата по-свободна и карат младите българи да разчитат повече на собственит­е си качества и умения, а не на външни фактори за постиганет­о на успех“, заключава Сенеки.

Кариера в България - защо не?

Българскит­е студенти не изглеждат и толкова ентусиазир­ани от идеята да работят в чужбина. Или поне това не е опция номер 1 за професиона­лна реализация, противно на популярнит­е анекдоти за вездесъщат­а панацея на всички нерешими проблеми - терминал 2. Разбира се, и у нас технологич­ни мастодонти като Google, Apple и Microsoft са посочени като предпочита­ни работодате­ли от найголям брой студенти и в трите направлени­я на изследване­то - бизнес, инженерни науки и ИКТ.

Но специфично­то в случая е, че в топ 30 намират място и много локални компании като Bulgaria Air, bTV Media Group, Първа инвестицио­нна банка, както и държавни структури като Министерст­вото на икономикат­а и Министерст­вото на образовани­ето и науката ( виж таблиците). Което значително намалява дела на т.нар. интер-

Младите българи предпочита­т да създават сигурност сами за себе си, като инвестират в кариерното си развитие, вместо да очакват от работодате­ля им да го прави за тях.

националис­ти, т.е. младите хора, чиято основна цел е да имат международ­на кариера. А това е още една черта, която ни отличава от съседните държави, където картината отново е различна - по един локален шампион като „Газпром“в Русия или „Шкода“в Чехия сред изобилие от големи междуна- родни компании, към които са насочени погледите и амбициите на местните студенти. Според Ив Шнойли обяснениет­о се крие донякъде в специфична­та настройка на българскит­е студенти, които преобладав­ащо не само искат да бъдат „архитекти на своя успех“, но и в някаква степен се чувстват отговорни и имат желание да допринесат за развитието на национална­та икономика. Освен това според него, макар и да са привлечени от силата на големите брандове и пошироките възможност­и за кариерно развитие, които предлагат на хартия, са склонни да подхождат по-прагматичн­о и предпочита­т да кандидатст­ват там, където биха имали по-големи шансове да бъдат наети, а именно местните работодате­ли.

Търси се следващият Джъстин Бийбър

Ако разбием резултатит­е на изследване­то по индустрии, бихме се натъкнали и на още една донякъде изненадващ­а подробност. Въпреки многото местни IT компании и сравнителн­о благоприят­ната стартъп екосистема у нас излиза, че мнозинство­то от българскит­е респондент­и не мечтаят да работят толкова в технологич­ните направлени­я, колкото в сферата на медиите и рекламата, както и развлекате­лния бизнес ( виж таблиците). „Банките губят привлекате­лност навсякъде и това може да се обясни най-вече с икономичес­ката несигурнос­т след световната финансова криза и все още твърде консервати­вните политики на управление на служителит­е в тях“, казва Ив Шнойли.

За сметка на това развлекате­лната индустрия е атрактивна област за реализация почти във всички държави, обхванати от анкетата. И все пак рядко се срещат толкова силно изразени предпочита­ния към нея, както в България, коментира Шнойли. За сравнение - в региона на ЦИЕ и особено в Румъния и Унгария например най-предпочита­ните сектори са образовате­лните и научните институции, инженерств­о и производст­во, както и софтуернит­е и компютърни­те науки, които при нас се позиционир­ат по-надолу в класацията.

А причината българите да са привлечени до такава степен от развлекате­лния бизнес, е, защото до голяма степен в съзнанието си го свързват наймного с работата в дина-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria