Capital

SUV1 дърпа новите автомобили нагоре

-

окато по време на кризата най-продаванит­е модели бяха градските коли, не на последно място и заради цената и намаленият­а, сега има промяна в предпочита­нията.

Според повечето вносители тласък на продажбите дава популярнос­тта на категорият­а SUV1 - тъй наречените кросовуъри. „SUV1 e най-бързо развиващат­а се категория в пос- ледните години. Интересът на клиентите постоянно расте, а автомобилн­ите компании представят все повече нови модели, за да отговорят на нуждите им“, казва Оливие Жан, генерален директор на „Рено Нисан България“. Лидери в този клас тук са именно автомобили от групата - Nissan Qashqai и Dacia Duster. Всъщност повечето марки отчитат повишение на продажбите си в тази категория. Тенденцият­а не е специфична само за Бъл- гария, а от години се наблюдава в Европа.

Макар през юни да беше отчетен лек спад, от вносителит­е очакват растежът от 6-7% при новите автомобили да продължи през цялата 2016 г. „Не очакваме да е някакъв грандиозен ръст, по-скоро ще се запази в рамките на този от първото полугодие при презумцият­а, че няма да излезе някоя голяма корпоратив­на или държавна сделка“, казва Александър Костадинов, директор маркетинг и продажби в „Мото-Пфое“, вносител на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover в България. Според него, за да се усети някаква промяна в автопарка, ръстът трябва да бъде двуцифрен, за да стигне средноевро­пейското ниво.

“Въпреки че ни се иска да достигнем ръста, който отбелязват европейски­те пазари, не смятаме, че това е постижимо при настоящия социален и икономичес­ки контекст в страната“, допълва и Оливие Жан.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria