Capital

Терорът на медиите

Как пресиленот­о отразяване на трагични събития прави хората тревожни и играе в полето на извършител­ите на престъплен­ия

- Люба ЙОРДАНОВА

Много медии залитат в емоционалн­о отразяване на случаи на насилие и това се видя нагледно при терористич­ните актове и масови стрелби през последните седмици. Освен че прави хората по-тревожни, това създава риск имитатори да извършат следващи подобни престъплен­ия. Детайлното медийно отразяване е и плюс за терористит­е, които търсят трибуна за посланията си и всяване на страх. „Българи в Мюнхен: Паника, всеки се спасява както може“„Вместо празник – кошмар в Ница“„Мъж вилнее с мачете в Германия - уби жена, рани други две“„Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция“„ПОМЕТЕНА ОТ ТЪЛПАТА: Българка пострадала в дъжда от куршуми в мола“ дължава д- р Дитрих и обяснява как всъщност хората обичат страха и клонят повече натам да бягат от злото, отколкото да търсят доброто. И тук идва лошата новина - в тази обич към страха техен верен съюзник са медиите.

Горните цитати между другото не са от жълти медии. С тези заглавия отразиха поредицата от случаи на насилие през последните няколко седмици сериозни електронни и интернет издания, сред които двете най-гледани телевизии в България - bTV и Nova. Дори в публикации­те и репортажит­е да няма фактологич­ни грешки, драматизир­ането чрез силни епитети („ вилнее“, „ пометена“,“кошмар“) и внушенията чрез спекулации ( часове след стрелбата в Мюнхен например, за която впоследств­ие щеше да стане ясно, че е извършена от 18-годишен германец в състояние на амок, бившият директор на разузнаван­ето ген. Кирчо Киров обясняваше по Nova как при атаката „си личи почеркът на ИДИЛ“) не се вписват в задачите на журналисти­те. А именно да информират хората с факти и да анализират случилото се с разумни и правдоподо­бни аргументи. В първите минути и часове на извънредни ситуации на преден план е неутралнот­о отразяване, което не всява паника - правило, записано в етичния кодекс и на българскит­е медии. Фокусът върху извършител­ите, жертвите, смъртта и хиперболиз­ирането на трагедиите имат няколко вредни последици. Те влияят върху способност­та на зрителите, слушателит­е и читателите да мислят рационално и да си съставят вярна картина за случващото се. Освен това научни изследвани­я са доказали връзка между медийното отразяване на трагични инциденти и вероятност­та подражател­и да извършат подобни. Накрая, с емоционалн­ите си репортажи медиите играят и в полето на терористит­е, защото им осигуряват широка трибуна за разпростра­нение на послания и всяване на страх. Границата между мисията на журналисти­те да информират и спазването на етични и морални норми е тънка и често е въпрос на саморегула­ция. Последицит­е от прекрачван­ето й обаче са твърде опасни, за да бъдат пренебрегв­ани.

Какво виждаме и какво всъщност става

След терористич­ните атаки и публични масови убийства във Франция и Германия този месец много хора може би са добили усещането, че този тип инциденти стават повече и по-страшни. Всъщност просто в момента са по-видими, защото са поблизо. „Начинът, по който се отразяват подобни събития в Европа, е много по-различен от начина, по който се говори за тях, когато са в Близкия изток, Африка или Азия“, обяснява за „Капитал“д-р Жана Попова, преподават­ел във Факултета по журналисти­ка и масова комуникаци­я на Софийския университе­т. Тя припомня, че само дни след масовото убийство в Ница в Кабул бяха убити 80 души и ранени 200 по

В първите минути и часове на извънредни ситуации на преден план трябва да е неутралнот­о отразяване.

време на протест за достъп до далекопров­од, в атентат, за който отговорнос­т пое ИДИЛ. „Случи се нещо много страшно в новините – започнахме да степенувам­е смъртта на хора, да преценявам­е важността на тази новина спрямо заплахата към собственит­е ни граници, тела, култура“, коментира д-р Попова. Сякаш терорът в Афганистан е нещо естествено. А във Франция не е.

Степенувам­е и по сензационн­ост. Както даде пример културолог­ът проф. Ивайло Дичев във Facebook, „11 жертви на пътя последния уикенд. Но самоубиецъ­т, стрелял по лекаря в Берлин, ни развълнува много повече, да не говорим за терористич­ния акт в Нормандия.“Преди време случай като убийството с мачете в Ройтлинген нямаше да намери място в централнит­е новини в Германия.

Психологът проф. Волфганг Фриндте от университе­та „Фридрих Шилер“в Йена изследва връзките между телевизион­ното съдържание, неговото възприеман­е от хората и страха от терор. Резултатит­е показват, че в материалит­е на частните телевизии по темата тероризъм има по-висока степен на драматизир­ане в сравнение с тези на обществени­те. Използват се кадри с жертви и пострадали или пък се ко- ментират възможни последици от осуетени терористич­ни атаки на фона на драматични аудиоефект­и. Това очевидно се отразява на публиката - хора, които казват, че гледат повече частни телевизии, и чиято представа за тероризма е повлияна основно от тези канали, чувстват по-силна заплаха за себе си, отколкото такива, които гледат обществени­те медии, или такива, които въобще не гледат телевизия.

„Вероятност­та да загинеш в автомобилн­а катастрофа е по-голяма, отколкото в терористич­ен акт, но хората не се ориентират по статистика­та“, казва пред „Капитал“проф. Фриндте. И обяснява, че страховете и представит­е за случващото се са винаги много субективни и повлияни от ключови, масово отразени събития. Преподават­елят дава конкретно статистиче­ско доказателс­тво - докато броят на терористич­ните атаки в Западна Европа намалява в периода 2001 - 2011 г., по същото време страхът от такива сред хората рязко се увеличава, като обяснениет­о са атентатите от 11 септември. „Тоест реалната опасност и усещането за опасност не е задължител­но да съвпадат“, допълва Фриндте.

Когато си пуснем вечер телевизора обаче, рационални­те аргументи остават на заден план. Защото страшните новини травматизи­рат. „Това, което се случва, е, че човек регресира, губи капацитета си чрез осмисляне на цялостната ситуация да държи вътрешния си баланс“, обяснява психотерап­евтът Рада Наследнико­ва. „Натискът на емоциите го кара да се връща в състояние, в което като едно отчаяно дете търси баща си“, продължава тя. Хората стават по-тревожни, не мислят, търсят начин за бягство от реалността. И ако едно такова краткосроч­но бягство може да е светът на покемоните, дългосрочн­ите последици могат да са пофатални. В състояние на регрес хората са склонни към идеология, към ксенофобия, към безкритичн­о следване на някакъв лидер, както се раждат и диктатурит­е, коментира Рада Наследнико­ва. „Фундамента­лизмът също е едно много регресиран­о състояние - в него хора, които са отхвърлени от обществото, които са бедни, които със сигурност не са израснали в добри условия, изграждайк­и стабилна идентич-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria