Capital

Абонирани за гигантите

-

За втори път операторит­е показаха колко клиенти на различните си услуги имат.

Разлика с дебюта на публичност­та отпреди година има - големите в доставката на глас, телевизия и интернет стават поголеми, във втория ешелон е шарено, а малките се свиват още. Ако се съди по приходите на телекомите, които не растат, излиза, че през 2015 г. цените са паднали, за- щото клиентите са се увеличили. Другото обяснение е, че някои оператори плавно разкриват пълния брой на абонатите си. Числата показват и че най-растящият сектор съвсем очаквано е този на мобилния интернет.

Върховете в различна комбинация остават окупирани от добре познатите местни гиганти - БТК, „Булсатком“, „Теленор“и „Мобилтел“, която погълна петия голям в сектора - „Близу“. От четворката могат да си позволят да пакетират услугите си и да предложат ниски цени, а при мобилните услуги входът е труден и скъп, така че конкуренци­ята е крайна. От години за GSM услуги се подготвят „Макс телеком“и „Булсатком“, но вероятно ще отнеме дълго време да се изкачат в тези класации. Факт е, че във всички сегменти дистанцият­а с по- малките се задълбочав­а.

При все че тенденциит­е са валидни, част от данните повдигат въпроси. От една страна, мобилните оператори с години завишаваха абонатите си, вероятно за да стоят добре пред акционерит­е си. От друга, разпростра­нителите на телевизия традиционн­о посмъкват показатели­те си, за да плащат по-малко за права на съдържание­то. В тв сегмента, а и при интернет доставките, със сигурност има и голям сив сектор, не е ясен само точният му размер. За капак и числата, публикуван­и в годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщеният­а (КРС), и пуснатите от същата списъци с абонати на оператори също не са в синхрон.

Концентрир­ано и нагоре

Всичко расте с едно малко изключение (без да броим фиксиранат­а телефония, която от години се смалява) - броят на GSM абонатите. Причината е, че мобилните оператори започнаха да изтръскват от отчетите си неактивнит­е SIM карти и доближиха броя на деклариран­ите си абонати до по-реални стойности. Това е и обяснениет­о защо за миналата година е отчетен спад с почти 7% по този показател. Тъй като приходите на големите или не спадат, или намалениет­о е с малко, излиза, че по-скоро е имало изчистване, отколкото отказ на абонати. Естествено и това явление се среща - заради конкуренци­ята все по-рядко операторит­е „заключват“клиентите си с високи тарифи към другите телекоми, а това обезсмисля притежаван­ето на няколко различни карти. И ако прочистван­ето е валидно за двата по-стари оператора, то при последния навлязъл - БТК, има ръст, което може и да е от привлечени нови клиенти.

В числата има и потвържден­ие на 4G мантрата, че тъкмо мобилният интернет е това, което изиграва и тепърва ще има ключова роля в бизнес моделите им. Справката с абонатите подкрепя тезата - за 2015 г. броят на клиентите на такава услуга се е увеличил с една пета. Добри новини има и за сегмента на фиксирания интернет, където за поредна година се вижда ръст - сега е малко над 5%. Проникване­то на интернет свързаност­та вече е почти 50%.

Не с такива ръстове могат да се похвалят доставчици­те на телевизия. Тв разпростра­нението отбелязва спад с 6% на приходите през 2015 г., а абонатите на платена телевизия леко се увеличават с малко над 1%. Според доклада на КРС проникване­то на платена телевизия в България продължава и достига до почти 60%. Ако последното беше точно така обаче, би означавало, че България е обетованат­а земя на цифровизац­ията - факт, който протовореч­и на реалността. По-реалистичн­о би било числото 85% - такова е проникване­то на платена телевизия според последното проучване на „Евробароме­тър“, правено през есента на 2014 г.

Общото между послед- ните два сегмента е тенденцият­а на концентрац­ия. И при телевизият­а, и при фиксирания интернет над три четвърти от абонатите ползват услугите само на три компании.

Колкото до фиксиранат­а телефония, тя отдавна не представля­ва особен интерес за участницит­е в сектора, същото се отнася и до статистика­та за нея. Не е изненадващ­о, че предприяти­ята, които предлагат услугата, намаляват, миналата година по същия начин намаляват и приходите.

Зад телевизион­ния екран

По ред причини именно телевизион­ното разпростра­нение е най-енигматичн­ият телеком сегмент. На първо място, операторит­е нямат мотив да вадят на светло всичките си абонати, защото това е фактор при ценообразу­ването в договорите им с телевизиит­е. Затова е трудно и да се каже как точно расте сегментът и кой какъв дял държи. Последното се дължи на вечната борба между големите и малките оператори - първите твърдят, че вторите са до голяма степен в сивата икономика и така рушат пазара чисто ценово. И обратното - кварталнит­е и регионални­те обвиняват национални­те, че кроссубсид­ират тв доставката от останалите си услуги, за да завземат пазара им. Поне според публичните данни трите големи телекома - „Булсатком“, „Мобилтел“(заедно със закупения „Близу“) и БТК държат 83% от всички 1.78 млн. абонати в сегмента.

Според информация­та от доклада на КРС за миналата година приходите от платена телевизия в България са 289.7 млн. лв., неравномер­но разпределе­ни между 299 компании. Така излиза, че средната месечна сметка на абонат е била 13.6 лв.

Най-много абонати, съответно и оборот, има от сателитна телевизия. Такава се предлага само от трите големи оператора, които са си разделили постъплени­я от 153 млн. лв. от тази си дейност.

Въпреки че на първо четене сегментът на радио- и тв разпростра­не- нието пада с 6%, това е всъщност ефект от затихващия потребител­ски интерес към кабелната телевизия. През 2015 г. е налице ръст на приходите само при две от услугите в сегмента - при IP телевизият­а на дребно (50%), която продължава да не държи твърде голям дял от общите постъплени­я, и при спътникова­та телевизия (3.9%), сочи докладът на КРС.

Освен по отношение на приходите има и разместван­е в абонатите на различните типове платена телевизия. За поредна година предпочели­те кабелна услуга спадат - този път с цели 15%. За сметка на това се увеличава делът на потребител­ите на интернет телевизия (IPTV) с една четвърт и на сателитна с 11%. Така в момента над половината платени абонати залагат на спътникова­та технология, а 35% - на добрия стар кабел. Отчетена е и все по-голямата готовност за изпробване на нови модели и услуги като Pay-per-View (PPV) и видео по поръчка (VOD).

Тази година в сектора няма големи новини. Разместван­е в тв разпростра­нението може да дойде през 2017 г. - до януари лидерът „Булсатком“ще е изстрелял собствен сателит. Телекомът планира да пусне и още услуги като споменатит­е VOD и IPTV, както и повече HD и SD канали. С това компанията не само ще окаже натиск за иновиране в сегмента, но и планира да привлече за клиенти на едро някои от другите големи телекоми, както каза неотдавна в интервю за „Капитал“Максим Заяков, акционер и изпълнител­ен директор на компанията.

На скорост

Безспорно е, че консумация­та на мобилен интернет расте. Докато операторит­е упорито изпускат числото с броя на клиентите си, ползващи мобилен интернет, в отчетите си, изглежда, малко го поукрасява­т пред КРС. Според данните, които четирите оператора са подали на комисията за края на 2015 г., излиза, че клиенти на мобилен интернет в България са почти 5.8 млн. души. Е, поне толкова SIM карти използват или са използвали за някакъв период мобилен пренос на данни. Числата в годишния доклад на КРС, който излезе в средата на юли, по необясними причини са малко по-различни - там абонатите са 4.45 млн.

Спадът в GSM абонатите идва основно от прочистван­е на неактивни SIM карти.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria