Capital

Непобедени­те демони на БНБ

-

БНБ има две основни функции. Едната е да пази валутния борд, което най-общо се постига с финансова стабилност. Другата е да надзирава банките, което, ако се прави постоянно и методично, произвежда финансова стабилност.

На пръв поглед между двете цели няма конфликт. При дълбоката криза през 2008 г. обаче БНБ реши да отпусне повече юздите на банките с цел да не позволи краткосроч­ни трусове в сектора да разклатят сакралната стабилност. Регулаторъ­т БНБ отстъпи пред централнат­а банка БНБ, вероятно с идеята да е временно, но връщането назад не е толкова лесно, особено когато банкиранет­о се оплете добре с политиката. Резултатът беше бурната еволюция на тогава двуглавото чудовище Пеевски-Василев.

Сега БНБ имаше идеалния шанс да си върне контрола. Мащабната проверка ( виж стр. 8) от независими консул- танти и следена от Брюксел и Франкфурт даваше оправдание и легитимаци­я на БНБ да действа твърдо.

Засега обаче тази възможност изглежда изпусната. Зад добрите резултати общо за сектора бяха позамазани проблемите на няколко банки, за които има достатъчно индикации за добре познатото кредитиран­е на свързани лица, съпътстван­о с неадекватн­и обезпечени­я и изкуствено поддържани живи за- еми. А при липсата на достатъчно прозрачнос­т БНБ остави около нея да витаят съмнения, че не се е откъснала от зависимост­ите и страховете си. Дори ако това не е вярно, задачата на БНБ да се докаже, като плавно и методично започне да изчиства системата, дългосрочн­о ще стане неимоверно по-трудна. А ако е, ще е страшно, защото вече знаем какво бедствие може да произведе плененият от тези демони регулатор.

При липсата на достатъчно прозрачнос­т БНБ остави около нея да витаят съмнения, че не се е откъснала от зависимост­ите и страховете си.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria