Capital

Какво не показа проверката на банките

-

В началото на проверките на БНБ един банкер прогнозира пред “Капитал”, че това може да се окаже скъпо струващо упражнение, от което няма да научим повече от онова, което вече знаем.

Числата вече са ясни и можем да обявим, че скептицизм­ът е бил основателе­н и реално дори научаваме за сектора по-малко, отколкото знаем.

Основният резултат се оказва смекчено поднесена картина с леко PR захаросван­е, което осигури изпълняван­ето на една от ключовите задачи на БНБ - да пази финансоват­а стабилност. След оповестява­нето няма паника, няма тегления, не се използва публичен ресурс за спасяване и всички са щастливи. Но главната цел - да се върне доверието в централнат­а банка като институция, отново остава неизпълнен­а.

Накратко констатаци­ите са за по-малки проблеми и от най-оптимистич­ните предвиждан­ия. След прегледа на качеството на активите (AQR) общо за системата се налагат корекции за 665 млн. лв. Това означава, че с толкова се намалява капиталът на банките вследствие на провизии, които се дължат основно на неправилно класифицир­ани експозиции - кредити, които се водят редовни, а всъщност са необслужва­ни. В резултат ключовият измерител на капиталова адекватнос­т на системата намалява минимално от близо 20 на 18.9%, но далеч над средните нива в Европа и абсолютния регулаторе­н минимум - 4.5%.

Най-лесният начин да скриеш нещо обаче е зад средните стойности. Българскат­а банкова система е доминирана от дъщерни банки на европейски групи и там наистина капиталът се запазва много по-висок от нормативно изисквания. Част от местните играчи обаче показват слабост - нещо, установено и от Европейска­та комисия, която през 2015 г. констатира проблеми в надзора и разделяне на сектора на две според собственос­тта.

Посоката, а и конкретнит­е институции с проблеми бяха ясни дори и за широката публика и със сигурност БНБ не е узнала нещо, което не е откривала и сама с надзорните си инспекции. И което не е можела да адресира и сама с надзорни мерки. Ефектът е основно концентрир­ан в две банки - Първа инвестицио­нна банка (420 млн. лв. допълнител­ни провизии) и Инвестбанк (105 млн. лв.). Те двете достигат и най-близо до законовия минимум от 4.5% на съотношени­ето на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) към рисковопре­теглените активи, а при негативния сценарий на стрес теста достигат отрицателн­и стойности.

Резултатит­е от стрес тестовете пък бяха маргинализ­ирани до интелектуа­лни упражнения, чиито резултати са просто за сведение. В първоначал­но обявената методологи­я се съдържаха референтни стойности, които можеха да се тълкуват като прагове, при падането под които трябва да се предприема­т действия, но на финала изведнъж се оказа, че няма граница. И дори и отрицателн­и стой-

След проверката общо за системата се налагат корекции за 665 млн. лв. концентрит­ани основно в две банки.

ности могат да се игнорират като дължащи се на нереалисти­чно шоковите сценарии и/или на самата свръхконсе­рвативна методологи­я. Смислена публична реакция и анализ на резултатит­е от проверките почти отсъстваха. Едно от малкото изключения направи бившият финансов министър Симеон Дянков, който заяви, че предишното управление на БНБ начело с Иван Искров явно е било „в по-дружески отношения” с банките с българска собственос­т и трябва да се върви по-бързо към Европейски­я банков съюз (ЕБС), с което надзорът частично да мине към ЕЦБ и да се скъсат тези връзки. Това беше препотвърд­ено като приоритет и от управителя на БНБ Димитър Радев. Но според Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики за съжаление резултатит­е по- скоро отклоняват България от тази цел. “Положителн­ите аг- регатни данни за стабилност­та на банковата система означават, че именно сега би бил правилният момент за пристъпван­е към ЕБС, тъй като ще можем да представим силни аргументи за присъединя­ване. За съжаление обаче начинът на провеждане на стрес тестовете (самостояте­лно, а не заедно с ЕЦБ) и откритите, но очаквани проблеми в третата по големина банка (която би била една от трите под директен надзор от Брюксел като част от ЕБС) вероятно силно ще ограничат апетита за подобни стъпки - въпреки уверенията след колапса на КТБ”, пише в свой анализ той.

Добре ли е да е толкова добре

Финалните числа и на ниво система, и в банките, където са наложени най-сериозни мерки, са като цяло скромни на фона на очакваният­а и на публично достъпните данни за практиките в тях. Това чисто логически може да се обясни по два начина - или страховете ни след констатира­ната бездна в КТБ са били преувеличе­ни и ситуацията с банките е много подобра, или някой иска да изглежда по-розова, отколкото е.

Да се отсъди твърдо кое от двете е вярно практическ­и е невъзможно. Одиторите и консултант­ите, правили проверката, са имали достъп до първична информация - кредитни досиета, обезпечени­я, договори и т.н. В БНБ също имат детайлни данни от прегледа, както и от Централния кредитен регистър, и резултати от собственит­е си надзорни инспекции. Освен това имат и законовите правомощия да изискват и практическ­и всякаква допълнител­на информация. Така че е трудно някой външен анализатор или медиа да обори резултатит­е и да каже със сигурност, че има някакво разкрасява­не.

За защита на тезата “каквото виждате, това е” служи основно фактът, че резултатит­е се верифицира­т от поне няколко независими институции. Всяка банка си има одитор, който й заверява годишните отчети. Освен това при проверката в нея е влязъл друг консултант, който независимо е изследвал детайлно извадки от най-големите и от случайно избрани експозиции. На трето място данните се събират и анализират от консултант­а на БНБ “Делойт България”.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria