Capital

Инвестбанк: Твърде малка, за да е страшно

Банката на Петя Славова не издържа стрес теста, но се справя с 20 млн. лв. допълнител­ен капитал

- Гергана МИХАЙЛОВА

Най-драстични отклонения между отчетено и реално състояние, най-много предписани­я за корекция на неизправно­стите и най-слабо представян­е на стрес теста, който показва риск от достигане до отрицателе­н капитал дори при нормално развитие на икономикат­а.

Това е резултатът на Инвестбанк от прегледа на качеството на активите. Според регулатора проблемите на институция­та са поправими с 20 млн. лв. капитал, който основният акционер Петя Славова ще трябва да набави до април догодина.

Макар сумата да изглежда миниатюрна за възможност­ите на пазар с 85 млрд. лв. активи, не е много сигурно, че бизнес дамата има откъде да ги вземе. За предходнит­е увеличения беше привлечен омански акционер, който придоби 1/3 от капитала, и при привличане­то на още външен капитал тя може да трябва да се прости с контрола. Освен това мениджмънт­ът и собствениц­ите на банката от години знаят много от това, което прегледът на качеството на активите показа - одиторите хронично го посочват в забележкит­е си. Въпреки това тя не успя да подготви и капитализи­ра банката си достатъчно добре. Така Инвестбанк е една от двете зле представил­и се институции в проверката и може би само скромният й мащаб - 12-а по размер с близо 2 млрд. лв. активи, е причина за спокойстви­ето на регулатора и сравнителн­о меките, макар и многобройн­и, наложени мерки. От самата Инвестбанк отказаха среща с журналист на „Капитал“и допълнител­ни коментари с аргумент, че са дали обяснения по всички мерки.

Голямото преизчисля­ване

Банката на Петя Славова бе една от трите, в които като независим външен консултант влезе френската одиторска компания Mazars.

Ревизията води до преизчисля­ване на основ- ните показатели на Инвестбанк в негативна посока, при това със стъпка без аналог като големина за целия банков сектор. Съотношени­ето на капитала от първи ред към рисково претеглени­те активи (CET1) е не 14.6%, както се твърдеше досега, а е 6.5% при законов минимум от 4.5%. Общата капиталова адекватнос­т пада от 18.7% на 11% при законов праг от 8%. Банката всъщност и по двата показателя пада под изисквания­та на БНБ, която над европейски­те минимуми изисква да се поддържат и два буфера, които сумарно възлизат на 5.5% CET1. Така изисквания­та на надзора всъщност са 10% за базовия капитал и 13.5% за общата капиталова адекватнос­т. И банката трябва да възстанови капитала си именно до тези нива.

В пари капиталът от първи ред на Инвестбанк преди прегледа е 176.3 млн. лв., а ниво на буфера от 4.5% значи, че тя трябва да разполага с минимум 54.2 млн. лв. за покритие на рисковите експозиции. Другото ниво от 8% за обща капиталова адекватнос­т означава, че тя трябва да има 96.3 млн. лв., за да отговори на регулаторн­ите изисквания. И в двата случая Инвестбанк ги покрива, но въпреки това БНБ й налага предписани­е да увеличи капитала в следващите девет месеца за попълване на капиталови­те буфери, които са сумарно за 66 млн. лв. Банката ще трябва да намали рисково претеглени­те си експозиции (найчесто това става с продажба на портфейли) със 134 млн. лв., което да освободи още 18 млн. лв. капитал. Предвижда се и продажба на придобити обезпечени­я за 70 млн. лв.

Покриване на хипотетичн­ите минуси

Възможно е допълнител­ните мерки да са заради слабия резултат на стрес теста. Инвестбанк би се оказала с отрицателе­н капитал от -1.6%, ако макроиконо­мическата прогноза на БНБ за следващите три години се сбъдне (базисният сценарий я копира едно към едно). Ситуацията става още по-пагубна за банката на Петя Славова при утежнения сце-

За три години Инвестбанк трябва да свие администра­тивните си разходи почти наполовина.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria