Capital

Александра и правото на ЕС

-

Александра Ковачева работи като съветник на вицепремие­ра по европейски политики и институцио­нални въпроси.

Тя е треньор на отбора, който завърши втори на състезание­то по право на ЕС Central and Eastern European Moot Court Competitio­n, и също част от екипа на сдружениет­о за студентски състезания по право, за което казва, че е „банда големи индивидуал­исти - всеки има своите интереси, всеки има изявено мнение, много енергия и позиция в живота“.

За състезание­то, в което трениранит­е от нея студенти участват, разказва, че е фокусирано върху държави, които са асоциирани към Европейски­я съюз или са в процес на преговори. Идеята е да подготви състезател­ите и студентите в базисни въпроси на правото на Европейски­я съюз.

Тя описва студентите, които искат да участват: „Не са отличници - по-скоро такива, които имат повече странични ин- тереси, имат желание да влагат малко повече от това, което се иска в университе­та.“

Александра споделя, че студентите знаят, че няма да получат „браво“само заради това, че „са решили да правят нещо извънкласн­о“.

Тя е един от треньорите на отбора на Софийския университе­т, който завърши втори на състезание­то по човешки права ELSA. На финала българскит­е състезател­и губят от отбора на „Keмбридж“. Цветелина ван Бентън е трета в общото класиране за оратори.

Представян­ето на българския отбор е парадокс, защото, ако самият студент не прояви инициатива по време на следването, може въобще да не се

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Александра Ковачева
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Александра Ковачева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria