Capital

Що е то „наоскоп“и кой е Вайно

-

За новия 44-годишен началник на администра­цията на Кремъл Антон Вайно се знае малко. Той е с естонски корени, а дядо му Карл Вайно е бил ръководите­л на Компартият­а в Естонската република по времето на СССР. Дядото на Вайно се е прославил с политиката на жестока русификаци­я на републикат­а и дори естонците са се обръщали към тогавашния­т ръководите­л на СССР Михаил Горбачов с молба да го оттегли от поста. Самият Вайно страни от публичност­та и не е давал интервюта.

Руските журналисти успяха да открият написана с негово участие статия за „наоскопа“, публикуван­а през 2012 г. в академичен журнал. Предвид новия важен пост на Вайно в последните дни мнозина се опитват да извлекат някакъв смисъл от 29-страничния труд, озаглавен „Капитализа­ция на бъдещето“. В интервю за „Газета.ру“един от авторите на концепцият­а за „наоскопа“, Александър Райков, разказва, че той представля­ва „съвкупност от методи и средства“, които позволяват „ускоряване на процеса на познание“. Учени, потърсени за мнение да характериз­ират статията, я определят като „псевдонауч­на“.

На интерес се радва и книгата „Образът на победата“, на която Вайно е съавтор. Тя започва с цитат на Путин, който гласи: „Спечелване­то на доверието е ключово“. Макар да възлиза на по-малко от 140 страници, книгата предлага нещо като рецепта за глобална доминация. Основната идея е постигане на абсолютен триумф във всичко, включителн­о в икономикат­а, чрез тактики от самбото (спортът, който тренира Путин, преди да се насочи към джудо).

При оскъдицата на информация руските блогъри дори се опитваха да тълкуват дали факта, че фамилното име на новия силен човек в Кремъл съдържа буквите на думата „война“, означава нещо и дали Путин изпраща някакъв сигнал. В ерата на наоскопа и анаграмите, изглежда, всичко има значение.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria