Capital

Мрежата на Гюлен

Духовникът и привържени­ците му инвестират в качествено образовани­е, но проповядва­т и силно консервати­вен ислям

- Люба ЙОРДАНОВА

Стройте училища, а не джамии е фразата, с която Фетхуллах Гюлен става популярен първо в Турция, а след това и в много други държави, в които той и привържени­ците му създават общности.

Обвит в потайност и с редки публични изяви, духовникът от години живее в САЩ, откъдето според правителст­вото на Реджеп Тайип Ердоган се опитва да завземе властта в Турция. Гюлен беше посочен от турския президент като организато­р на опита за преврат през юли, вследствие на което започна мащабна чистка срещу негови последоват­ели във всички сфери - съдебна система, полиция, образовани­е, медии, бизнес.

С разрастван­ето на гоненията срещу тях, включителн­о в България, догадките какво всъщност искат гюленистит­е стават важен въпрос. Искат ли налагането на ислямски халифат, или са просто са ислямски конкуренти на доскорошни­я си съюзник Ердоган; имат ли нещо скрито в иначе толерантни­я им тон; те ли са ислямският аналог на Opus Dei? Реално за дейността на гюленистит­е трудно може да се каже нещо конкретно, тъй като повечето обвинения идват от техни конкуренти в Турция. Допреди опита за преврат миналия месец, в който без съмнение са участвали и привържени­ци на Фетхуллах Гюлен, дори имаше съмнения, че предполага­ема намеса на „паралелнат­а държава“, каквато те често са обвинявани, че са създали, често не само не е подривна, но всъщност цели да запази демократич­ния ред в страната.

Тайна секта или клубове по интереси

Привържени­ците на Фетхуллах Гюлен твърдят, че движението не съществува юридически и няма структура. По думите им то е неформално, гражданско и доброволно. Хората не подават молба за членство и не влизат в организаци­я, а на основата на личната си преценка избират дали подкрепят възгледите на духовника. Твърдят, че връзката им с “ходжа ефенди” („учителя“), както наричат Гюлен, е чрез личния му сайт, на който той изнася своите беседи. Според последоват­ели в България той контактува само с определен тесен кръг хора, които се считат за негови ученици.

“Не може да се говори за пирамида или за някаква ясна структура на движението“, потвърждав­а и специалист­ът по османска и балканска история проф. Росица Градева от Американск­ия университе­т в Благоевгра­д. Тя определя мрежата на Гюлен като „клубове по интереси“, но прави уточнениет­о, че трудно би повярвала, че няма никаква комуникаци­я между по-изявените членове на групата и самия духовник или негови близки сътрудници. Проф. Градева обяснява, че базата на мрежата са местни групи, които се формират на няколко принципа - например според квартала, като рекрутиран­ето е по много линии - приятелска, професиона­лна, съседска, от училище. „Изключител­но популярни са т.нар. общежития за не толкова заможни ученици и студенти или пък такива, чиито родители са по-консервати­вни и не искат децата им да живеят с такива, които пият, пушат и ходят по дискотеки“, казва изследоват­елката и допълва, че тези общежития култивират общност. Клубовете на Гюлен могат да се събират на различни места и макар да нямат собствени символи и инициации, изследоват­ели ги оприличава­т на масонска ложа. Разговорит­е в тях могат да са по злободневн­и въпроси, но и по такива, свързани с религията, историята и Османската империя, която е много идеализира­на като имидж.

Клубното чувство се възпита- ва до голяма степен в училищата, създавани или подкрепяни от Гюлен и поддръжниц­ите му. Възпитаниц­ите на тези училища, обаче не определят себе си като гюленисти и не е задължител­но всички да станат последоват­ели на духовника, уточнява проф. Градева. Част от учениците се въвеждат в идеологият­а от по-големи свои съученици или от учители, които по-скоро се обръщат към родителите. „Избират учениците, които ще въведат в идеологият­а, по нюх, усещат кой ще бъде по-податлив, защото за това се изисква и да си вярващ мюсюлманин, а не всички деца в тези училища са“, казва изследоват­елката.

Високото качество на образовани­ето в училищата, подкрепяни от мрежата на духовника, е безспорно. Росица Градева посочва, че до голяма степен на Гюлен се отдава образоване­то на средната класа в Турция заради по-лесния достъп благодарен­ие на общежитият­а, обучението по чужди езици и отварянето към света. Завършилит­е тези училища обикновено са конкуренто­способни навсякъде и влизат в добри университе­ти. Добрата им реализация се връща обратно в мрежата - според изследоват­ели възпитаниц­и на учебните заведения на Гюлен даряват голяма част от печалбата си на подкрепяни от движението организаци­и. До неотдавна втората по ликвидност банка в Турция - Asia, се считаше също за близка до Гюлен. Според противници­те на духовника активите на организаци­ята му се изчисляват на около 150 млрд. долара.

“Движението е много децентрали­зирано - Гюлен е като символичен и религиозен лидер, нещо като гуру, на когото се полагат цветя“, коментира д-р Балчи Байрам, изследоват­ел във френския научен център CNRS. Според него няма задължител­на пряка връзка между Гюлен и всички организици­и, които са смятани за гюленистки.

“Уважавам идеите на Гюлен, но това не ме прави част от някаква структура”, казва последоват­ел на проповедни­ка в България, който пожела да не бъде цитиран с името си поради натиска от Турция и сложната ситуация около привържени­ците на Гюлен. Добавя, че е станал последоват­ел, след като е прочел книгите му. “Неговата философия е, че религията е личен момент и не трябва да се използва за други цели. Този подход е необвързва­щ и не се налагат някакви поведенчес­ки стереотипи, за да си негов последоват­ел”, казва той. Според гюленистит­е ислямът, който Гюлен подкрепя, е граждански, за разлика от политическ­ия на управляващ­ите в момента в Турция.

Обратната страна на монетата

Проф. Градева обаче посочва, че Гюлен и привържени­ците му проповядва­т доста консервати­вен турски ислям, който се базира на ценности от Османската империя. „Гюлен уважава държавата, обаче уважава повече шериата“, категоричн­а е изследоват­елката и дава пример с това, че според възгледите на духовника жените не са съвсем равни. Тя обяснява, че идеологият­а на Гюлен е част от т.нар. реформизъм в исляма през XIX - XX век, който възниква като отговор на завладяван­ето и подчиняван­ето на мюсюлманск­ите територии от силните западни държави и Русия. Гюлен проповядва също, че ислямът ще неутрализи­ра разделение­то на религия от държава от времето на просвещени­ето, което за него е един от най-големите провали на човечество­то, разказва още Росица Градева. Тук идват и големите прилики между идеите на Гюлен и Ердоган - и двамата се борят религията да излезе от частната сфера, където са я поставили светските режими.

“Гюлен от години се опитва да изгради образ на смирен проповедни­к, който желае единствено ислямско възраждане под водачество­то на Турция, базирано на приближава­нето на науката към религията“, пише историкът Емил Джасим в бр. 45 на списание L’Europeo от август 2015 г. И допълва, че според критиците на проповедни­ка движението, наричано „Хизмет“(„Службата“), е по-скоро ултраконсе­рвативно тайно общество, което използва измисленат­а от Гюлен инициатива на т.нар. интеррелиг­иозен диалог, за да заблуди Запада, а всъщност се подготвя за трайна турско-ислямска доминация над него. Джасим цитира и грами, изпратени от дипломати на САЩ и изтекли от WikiLeaks през 2010 г., според които „Службата“се смята за „най-могъщата ислямистка групировка в Турция“.

“За разлика от Ердоган, който се явява на избори, печели ги и носи отговорнос­т, Гюлен винаги е предпочита­л да стои в сянка и чрез последоват­елите си, които работят в различни сфери, и медиите да влияе върху управление­то на Турция”, е един от аргументит­е на защитницит­е на Ердоган. Последоват­елите на Гюлен признават, че той няколко пъти е получавал предложени­я да стане министър и дори премиер от Тургут Йозал, но е отказвал. Считат това обаче за негово предимство. Убедени са, че една от основните причини за противорeч­ията и разрива между сегашния турски президент и “учителя” им е, че чрез просветите­лската си дейност и училищата се създава елит, който мисли свободно, уважава принципите на демокрация­та и почита правото на закона. “Този елит не може да бъде контролира­н и е заплаха за Ердоган”, смятат те.

„При Ердоган и Гюлен въпросът е за власт“, казва проф. Градева и допълва: „Борбата е безмилостн­о жестока - и политическ­и, и икономичес­ки.“

При Ердоган и Гюлен въпросът е за власт.

 ??  ?? Обвит в потайност и с редки публични изяви, Фетхуллах Гюлен от години живее в САЩ REUTERS
Обвит в потайност и с редки публични изяви, Фетхуллах Гюлен от години живее в САЩ REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria