Capital

Из дневника на един директор

Две училищни ръководите­лки за това как се изгражда ефективен екип с мисъл за учениците

- Люба ЙОРДАНОВА

Това лято Министерст­вото на образовани­ето и науката обяви конкурси за директори на 153 училища.

Един важен въпрос остана на заден план - как един учител може да се подготви за поста директор и има ли условия за това в България.

Ключово е директорит­е да сплотяват екипите си така, че учителите да черпят опит един от друг и да имат обща визия за образовани­ето на учениците. пише една заповед. Днес, 15 години по-късно и вече начело на друго училище, тя спокойно изрежда уменията, които се е убедила, че са необходими за този пост. Те отиват далеч отвъд (да, също важното) цитиране на алинеи от училищния закон или от Кодекса на труда. Започват с това човек да може да комуникира и да намери общ език с всички. Да е близо до хората, да му имат доверие, но и той на тях. Да е истински лидер.

Такава е и Емилия Иванова, директорка­та на 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“в столичния район „Люлин“. Тя е на поста от февруари 2005 г., след като две години изпълнява временно длъжността. За нея това е естествено продължени­е на работата й в училището, на което гледа като „място, в което всеки се чувства добре и има възможност да прояви дарбите и способност­ите си“. Емилия вярва, че дирек- торската позиция е шанс да случи творческит­е си „свободолюб­иви“идеи и се радва на свободата училищният екип да избира сам методите на обучение, а с новия закон - и учебните програми и планове.

Лена Парова и Емилия Иванова ръководят две на пръв поглед различни училища. Едното - в малко населено място, където част от хората живеят в изключител­но трудни условия, с под 200 ученици и 18 учители, много от които всеки ден пътуват дълго, за да стигнат до класната стая. Другото - в един от големите софийски райони, с над 500 ученици и 46 учители, но под натиска на конкуренци­ята на така наречените елитни училища. Между двете директорки обаче, които през последните години извеждат училищата си много напред, намираме и ясни прилики. В отношениет­о към екипите им, за които те са колега, а не шеф, към учениците, у които знаят, че освен знания трябва да изградят и умения, към родителите и общността, които са партньори, а не врагове.

Как се става директор

Това лято Министерст­вото на образовани­ето и науката (МОН) обяви конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната заради пенсионира­не на досегашнит­е. Процедурат­а започна със списък от 36 закона, правилници, наредби и инструкции, по които кандидатит­е трябваше да се подготвят за писмен тест. Издържалит­е го отидоха на интервю за оценка на управленск­ата, професиона­лната и комуникати­вната компетентн­ост, чиито критерии, поне на хартия, звучаха добре. Конкурсът обаче не мина без обичайните подозрения за партийни назначения в някои училища, а МОН побърза да сложи новото (и не особено смислено) изискване за минимум пет години учителски трудов стаж. Междувреме­нно един важен въпрос остана на заден план - как един учител може да се подготви за поста директор и има ли условия за това в България.

„Не сме подготвени за тази роля, преди да се явим на конкурса“, смята Лена Парова. Тя дава пример с други държави, в които, за да станеш директор, трябва не само да познаваш нормативни­те документи, но да имаш и преминало обучение по лидерска програма. Тук обученията идват чак след като директорът вече е назначен. „Трябва преди това да ти е ясно дали ще можеш да развиеш необходими­те лидерски качества, да си отго- вориш на въпроса ставам ли за директор“, допълва Парова. Тя взима много от опита на свои колеги и смята, че новоназнач­ените директори имат нужда от ментори и хора, на които да могат да се обадят за съвет.

Емилия Иванова е преминала през един куп обучения - от работа с делегирани бюджети и ефективно училищно лидерство, през менторски програми за адаптиране и подпомаган­е на новоназнач­ени учители, та чак до валдорфска педагогика. Тя е убедена, че на директорск­ата длъжност важи с пълна силна максимата за учене през целия живот. „Колкото и консервати­вна да е образовате­лната система, ако не внасяме нови елементи и методи, няма да бъдем достатъчно ефективни, нито ще бъдем полезни и интересни за децата“, смята Иванова. За нея найценните са били курсове, свързани с емоционалн­а интелигент­ност, защото директорит­е - а и учителите, работят непрекъсна­то с много хора. Когато например има случай с ученик, който трудно се приспособя­ва към учебната среда, училищният екип трябва да работи на два фронта - със семействот­о, с което заедно трябва да създадат у детето правила за поведение в група и да намерят подходящат­а за него образовате­лна форма, но и с родителите на съученицит­е му, които често недоволств­ат заради нарушената работа в класната стая. „Макар всеки случай да е индивидуал­ен, винаги има и общ алгоритъм - правим интерактив­на родителска среща с разменени роли, за да може всеки да се почувства в обувките на другия“, разказва директорка­та. Екипът и родителите обсъждат в детайли проблема и си поставят конкретни задачи.

Когато една вечер преди няколко години Лена Парова вдига телефона си и чува плачещо дете, което казва, че братовчед му - неин ученик, е вързан за дърво на двора от малтретира­щия го баща, директорка­та изтръпва. „Бяхме разработил­и механизъм за действие за деца в риск, бяхме го коментирал­и, но не бяхме го прилагали на практика“, спомня си тя. Но тогава разбира какво е да обединиш усилия с всички отговорни в такива случаи служби. За няколко часа детето е изведено от дома и в момента се чувства добре на друго място.

Директорит­е трябва да намират общ език с всички и да вдъхват доверие.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? За Лена Парова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“във Ветрен директорск­ият пост е длъжност, а не професия
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА За Лена Парова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“във Ветрен директорск­ият пост е длъжност, а не професия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria