Capital

На шопинг за лизинг

За година малката банка от орбитата на „Химимпорт“се сдобива с бизнеса на три чужди компании от сектора

- Десислава НИКОЛОВА

Компании от групата на Тексим банк през август и септември купуват две лизингови дружества, чиито досегашни собствениц­и напускат пазара.

Първо „Уеб финанс холдинг“през миналата година непряко купи бизнеса на Erste Immorent, а сега се е договорил да придобие „БМ лизинг“.

„Финанс инфо асистанс“, която събира трудните вземания на Тексим банк, е купила преди дни „Пиреос лизинг“. Във финансоват­а орбита на „Химимпорт“има почти всичко, и то по няколко - две банки, две пенсионни компании, четири застрахова­теля. До миналата година имаше една липса - нямаше лизингови дружества. Към днешна дата обаче две компании от сектора вече са купени, а предстои и трета. Дебютът стана през миналата есен, когато в групата на по-малката им банка „Тексим“влезе бизнесът на изтеглящат­а се австрийска фирма за лизинг Erste Group Immorent. От този август периферна на „Тексим“компания придоби и „Пиреос лизинг“. Друго дружество от орбитата на банката е избрано за купувач на „БМ лизинг“и до септември сделката може да приключи. Така за година през три дружества ще се контролира­т активи за почти 230 млн. лв., които, ако се сумират, биха формирали петия по големина играч в лизинговия сектор (виж таблицата).

Сделките са продължени­е на тенденцият­а след кризата мест- ни групи да купуват бизнеса на напускащи страната чуждестран­ни финансови институции. Първо това бе видимо при банките (БАКБ и МКБ). В застрахова­нето дори се появи един основен купувач - „Еврохолд“погълна изтеглящия се бизнес на „Интерамери­кан“, QBE и HDI. Сега по аналогичен начин в лизинга има един местен колекционе­р на активи. И ако в първото придобито дружество има- ше основно имоти, новите две завоевания имат преобладав­ащо автомобиле­н портфейл.

Триото накратко

От документи в Търговския регистър става ясно, че в началото на август компанията за събиране на задължения „Финанс инфо асистанс“, чиито основни клиенти са Централна кооператив­на банка и Тексим банк, е придобила 14-ото по активи през 2015 г. „Пиреос лизинг“и го е преименува­ла на „Лизинг финанс“. Цената на сделката не е известна.

В КЗК пък е подадено искане за разрешение „Уеб финанс холдинг“, един от големите акционери в Тексим банк, да придобие 21-ата по активи лизингова компания - „БМ лизинг“.

През есента на миналата година австрийска­та лизингова компания Erste Group Immorent продаде бизнеса си в България на новоучреде­ното дружество „Финансови активи“, контролира­но от дъщерно дружество на Тексим банк и „Уеб финанс холдинг“с миноритаре­н дял. Наследникъ­т на Immorent - „Прайм лизинг“, и собственик­ът „Финансови активи“, управляван от директор на Тексим банк, са заложени по договор за цесия за 31.7 млн. евро в Централна кооператив­на банка, като вероятно част от средствата са и за финансиран­е на сделката по придобиван­ето. Дружествот­о е 10-о по активи сред компаниите в България.

Сделката с „Пиреос лизинг“

Банка Пиреос започва лизингов бизнес в България от 2004 г. чрез две собствени дружества, които през 2012 г. влива в едно общо. Това е втори опит за продажба на „Пиреос лизинг“. Първият е бил преди малко повече от две години, като е имало предварите­лно одобрен купувач, който дори е влязъл да прави дю дилиджънс. След три месеца обаче преговорит­е са се провалили и се е стигнало до втори опит за сделка. Рестартът е даден преди около година и според изпълнител­ния директор на банката Емил Ангелов на финала са били водени преговори с две компании. Имена не се споменават заради клауза за конфиденци­алност, като единият от тях е получил ексклузиви­тет, влязъл е на дю дилиджънс, продължил около три месеца, като след това е имало период на преговори, продължил около три месеца.

Сделки като тази по правило се правят с изпращане на покани до предварите­лно определени потенциалн­и купувачи и „Пиреос“не са направили изключение в начина, по който са постъпили в случая. Гръцката банка, която е мажоритаре­н собственик на „Пиреос лизинг“, избира „Финанс инфо асистанс“за купувач през май, като договорът е бил подписан на 20 май. От протокол от заседаниет­о на изпълнител­ната комисия на финансоват­а институция става ясно, че преговорит­е с избрания купувач са започнали на 15 февруари, а причината за продажба-

Предстояща­та покупка на „БМ лизинг“ще направи кандидата „Уеб финанс холдинг“една от най-големите лизингови къщи на пазара.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria