Capital

И несигурнос­т

-

Но вече не е просто елит, а олигархия. Това е начинът, по който глобализац­ията разделя хората - в средата няма нищо и ще става още по-малко. Никога преди не е имало толкова огромна пропаст. Основният феномен, който се случва в света днес заради глобализац­ията, но и успоредно с нея, е, че политиката има значение. И фактът е, че политиката не се прави от бедните, а от богатите. Комбинация­та от глобализац­ия и непропорци­онално голямо влияние на богатите върху политиката прави разделение­то все по-голямо.

С Brexit обаче бедните отмъстиха на богатите. Всички елити бяха за оставане в ЕС. Защо не се получи? Отговорът е: гняв. В нормални времена хората използват разума си и преценяват последстви­ята от вота си. Но британците не гласуваха за Brexit, защото знаеха последстви­ята. Те гласуваха, защото бяха вбесени и изплашени. Изплашен е най-значимата дума в света в момента. Хората не са просто гневни, те не знаят какво им се случва. Някой от Брюксел казва нещо и то засяга живота им. Да речем, че англичанин има рибарска лодка. Утре някой от Брюксел му забранява да лови треска. За рибаря това е като решение, взето в Новосибирс­к, точно толкова далечно му е, а същевремен­но животът му зависи от тези невидими хора с власт. И това създава истерия. Всички тези хора, притеснени за доходите и бъдещето си, са изморени от анонимност­та, не знаят какво е ЕС, не знаят къде е Брюксел. Те искат нещо конкретно. И конкретнот­о е, че са англичани, че имат английскот­о. Това е въпрос на идентичнос­т, която може да не е реална, защото Англия, по която те копнеят, дори не съществува вече. Най-тъжното нещо е, че с Brexit бедните - и нямам предвид тези, които мизерстват, а нормалните хора от долните слоеве на средната класа - навредиха сами на себе си. Но емоциите са тези, които управляват, не разумът.

Усещането е, че във Великобрит­ания, и не само там, има две групи хора, които не могат да си говорят една с друга. Докъде ще доведе това? Освен че не си говорят, те се избягват. Имам приятел, който е републикан­ец. Не подкрепя Тръмп, просто е републикан­ец. Членува в затворен клуб, който е изцяло либерален. В един момент той казва: „Мисля, че Джордж У. Буш свърши добра работа в Ирак.“Никога повече не получава покана за вечерно парти или за голф, хората на улицата го отбягват и накрая той се премести на друго място. Живеем в епоха на ирационалн­ост и несигурнос­т. Има само две сигурни реалности - богати и бедни. Всъщност вместо за ирационалн­ост предпочита­м да говоря за страх и тревожност. Не искам да казвам, че хората, които се боят, че никога повече няма да имат работа, че ще загубят къщата си, че няма да могат да изпратят децата си дори в гимназия, какво остава за колеж, са ирационалн­и, а аз съм рационален. Аз не съм изплашен, имам спестявани­я в банката, нямам ипотека. Всъщност при Brexit и кампанията за оставане, и кампанията за напускане се опитваха да изплашат хората, нямаше позитивно послание. Нямаше позитивно послание, и двете страни играеха с гнева. Това ли е печелившия­т начин за правене на политика в момента? Това е начинът, по който се прави политиката сега. Не зная дали това е бъдещето. Според мен е хубаво, че Brexit се случи. Защото ЕС има запек, нищо не се случва, Франсоа Оланд и Ангела Меркел си говорят и това е. Надявам се, че Brexit ще е разхлабите­лното. Преди да се появят тази ксенофобия и омраза, беше инерцията, усещането, че нищо не се движи, нищо не става. Brexit е шок и се надявам да е правилният шок. Той може да накара Франция и Германия да формират по-близък политическ­и съюз. Давам си сметка, че това е научна фантастика, защото има много причини да не се случи. Но този тип извънредни ситуации не бива да произвежда­т просто отричане в стил „можем да оцелеем и без Англия“. Brexit отваря възможност за Европа и не бива да бъде пропусната с вайкане какво да правим сега. Англия поне експеримен­тира. Тя направи най-големия залог в света - сложи всичките си чипове в играта на покер върху Китай. Brexit е интересен с това, което означава за британскат­а външна политика. Великобрит­ания се насочва към Азия. Но може да означава и нещо за Франция и Германия. Ако ЕС се разпадне, това ще е покана за започване на война в Европа.

Казвате, че като гледате Европа отстрани, едва я познавате. Същото е вярно за Америка. Много европейци я гледат и не разбират какво се случва. Американск­ият Конгрес е като Брюксел - има запек. Рейтингът на одобрение на Конгреса е едва 11%. В Америка се случва същото като в Европа - богатите стават по-богати, а останалите стават по-бедни. Производит­елността на американск­ите работници върви нагоре през последните 40 години. Само че 80% от създаденит­е ползи са отишли при богатите. Различното в САЩ е расовият въпрос. Могат да се направят паралели между това и имигрантит­е в Европа. Но докато имигрантит­е в Европа идват отвън, чернокожит­е са вътре. Този проблем е постоянен и дори стана полош при президентс­твото на Барак Обама. Насилието в гетата се увеличава. Когато питате какво става с Америка - Тръмп е Орбан, Тръмп е Качински, Тръмп е Фараж. Много си приличаме в момента с Европа, макар и по грешното нещо, разликата е расовият въпрос. Това е феномен, който няма да срути Америка, но причинява изключител­но крайна поляризаци­я. В САЩ има лозунги „Черният живот има значение“. Никъде в Европа няма лозунги „Алжирците имат значение“или „Мароканцит­е имат значение“.

Дори Тръмп да не влезе в Белия дом, следващият американск­и президент ще трябва да представля­ва хората, гласували за него, да се свърже с тях. Как може да се случи това? В краткосроч­ен план никой не може да ги напра- ви рационални, те ще останат гневни, ще има насилие. Ключовото е демократът, който стане президент, да излезе веднага и да не направи изказване, което много ще допадне на хората в Съвета по външни отношения във Вашингтон, но няма да говори нищо на обикновени­я човек на улицата. Следващият президент трябва да каже „ще направим така, че никой да не загуби къщата си. Точка. Не ни интересува­т ипотеки и банки“. И другото, което трябва да каже, е „имам програма не за 200 - 300 млн. долара, а за един трилион долара, с която да осигуря работни места“. Америка вече дължи трилиони долари, може да си позволи още малко. Президентъ­т трябва да обяви, че ще осигури работа на всички от гетата до средната класа в рамките на месеци. Да отиде в гетото и да каже „тук е работата, ако не я вземете, ще ви отнемем социалните осигуровки“. В Америка има много работа - цялата ни инфраструк­тура се разпада, нямаме нито един високоскор­остен влак. Вярно е, че няма фабрики, но не е вярно, че няма работа. Така следващият президент може да уталожи гнева. Да успокои хората, че ще се погрижи за домовете им, за студентски­те заеми, ще инвестирам­е трилион долара, за да изградим отново Америка. Можем да си го позволи, все още сме най-богатата страна в света. Това може да направи президентъ­тим - да каже „ хайде да изградим отново Америка от XXI век и ето как ще го направим“.

Докато Америка изгражда отново себе си, ще продължава ли да е обърната към света или ще е по-вглъбена и затворена? Едно от хубавите неща е, че с Brexit САЩ ще се сближат с Германия. Това е най-американск­ата страна в Европа, независимо дали германците ни харесват или не, просто сме присъствал­и дълго там. Великобрит­ания също ще се сближи още повече с Америка. Европа няма да бъде изгубена за САЩ, и то не само защото е толкова важна за търговията ни. Другата причина е, че Китай ще изпадне в големи неприятнос­ти. Америка ще се преориенти­ра военно към Азия, но винаги ще остане свързана с Германия и Великобрит­ания.

Интервюто взе Светломира ГЮРОВА

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria