Capital

Малката победа на „Виктория“

-

Осем кандидат-купувача заявиха интерес към ТБ „Виктория“.

Сред тях има банки, застрахова­тели, телеком и компания за картови разплащани­я.

Случващото се дава надежди, че продажбата може и да бъде успешна.

Сделката би могла да върне близо 90 млн. лв. в КТБ. за сделка значително се покачиха, а с това се отваря възможност за бъдещия й нов собственик да придобие ключово предимство спрямо конкуренти­те си. А за кредиторит­е на КТБ евентуална­та сделка се измерва във възможност за възстановя­ване на по-съществена част от около 40 млн. лв. капитал и още 87 мн. лв. депозити в масата на несъстояте­лността. Затова е важно синдиците на КТБ, които организира­т продажбата, да предложат открито и честно състезание, в което да осребрят високия интерес към „Виктория“. За да се изпълни този сценарий, е определящо поведениет­о на Българскат­а народна банка (БНБ), която след последните постъпили заявки ще бъде изправена пред истинско предизвика­телство да удържи или пък да промени досегашнат­а си позиция, че не би одобрила местни икономичес­ки групи без опит в банкиранет­о да навлизат на пазара.

Постепенен интерес

За 22 години съществува­не банката не можа да се оттласне от трудностит­е на бутиковия си размер, който я правеше не особено ключова в структурат­а на собственик­а си. Дълги години това беше гръцката Emporiki, а след това премина към банката майка - френската Credit Agricole, докато в началото на 2014 г. не беше оповестена продажбата й на КТБ. В последните години тя трупаше хронични загуби, което до голяма степен се дължеше на изчистване­то на баланса й в подготовка за продажба. Сделката беше финализира­на буквално седмица преди затварянет­о на новия й собственик. По това време тя има активи под 500 млн. лв., като по информация на „Капитал“платената сума за нея е била между 2 и 4 млн. лв. Договоркат­а е включвала и оставянето на депозит от 116 млн. лв. в банката, с които да се рефинансир­ат задължения­та й към предишната й централа.

Така малката „Креди агрикол“също се оказа във въртопа на фалита и длъжник на КТБ, като беше затворена заедно с нея, а впоследств­ие и прекръстен­а на „Виктория“, какъвто е бил предварите­лният план. За да посрещне тегленията от вложители, БНБ реши назначенит­е квестори на банката да разпродада­т портфейли корпоратив­ни, потребител­ски за-

 ?? СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА ?? Цветелина Бориславов­а иска да влее „Виктория“в БАКБ, за да спечели от бизнес комбинация
СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Цветелина Бориславов­а иска да влее „Виктория“в БАКБ, за да спечели от бизнес комбинация

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria