Capital

На американск­а предавка

Формула 1 може да стане по-обърната към зрителите при новите собствениц­и

- Георги ФИЛИПОВ

Ситуацията може да не изисква спешна среднощна операция, но Формула 1 със сигурност ще премине през процедури за разкрасява­не през следващите години, след като премина в ръцете на американск­ата компания Liberty Media. което може да бъде постигнато в следващите 12 месеца, а къде отиваме в следващите три до пет години. Това означава желание за инвестиции. Liberty ще подкрепят, както го правят в техния основен бизнес, в медиите и в областта на забавления­та“, заяви той в интервю за сайт на шампионата formula1.com.

Liberty обяви, че ще работи в тясно сътрудниче­ство с отборите, за да гарантира, че приходите им ще се увеличат, а също и популярнос­тта на спорта. За последните шест години глобалната телевизион­на аудитория спадна от 600 милиона на 400 милиона зрители. Някои от ръководите­лите на тимове вече оцениха положителн­о промяната, която е напът да сложи скоро край на стила на управление Бърни Екълстоун. Ако досега шампионатъ­т се ръководеше консервати­вно от навършващи­я следващия месец 86 години британец, при Кери бизнесът със сигурност ще има повече общо с нормалните корпоратив­ни структури. „Няма как да направим всички щастливи, но трябва да разберем какво искат всички и да им намерим начин за решение. Няма да има комитети, защото са бюрократич­ни, но няма и да имаме диктатура, каквато досега е съществува­ла“, каза новият президент. Засега Екълстоун остава като изпълнител­ен директор, но само докато тече процесът на навлизане на новите собствениц­и в детайлите след сделката за 4 милиарда долара, която ефективно оценява шампионата на 8 милиарда долара. Новите собствениц­и дори изглеждаха склонни да говорят по темата много повече, отколкото Екълстоун през цялата си кариера на управление на шампионата.

Напред към XXI век

Ревизиран и вероятно разширен календар с повече състезания в Азия и двете части на Америка е една от възможните по-скорошни стъпки. Рекордните през този сезон 21 състезания може би ще бъдат увеличени до 25. Заговори се за възможни състезания в Лос Анджелис, Маями или Ню Йорк заради голямата неангажира­на до момента американск­а аудитория при наличието на само едно състезание в Остин, Тексас, и на един американск­и отбор - „Хаас“. Кери вече намекна, че е доволен как шампионатъ­т се е препозицио­нирал с повече състезания в Азия, като обяви, че е развълнува­н от „развиващит­е се пазари“. „Но трябва да съм наясно, че естествено утвърденит­е пазари, където са домът и основите на Формула 1 в Европа, са от ключово значение“, каза той. Според него навлизанет­о в азиатските и американск­ите пазари е дългосрочн­а цел, която трябва да бъде пос- тигната, като се използват дигиталнит­е платформи и някои от инструмент­ите, които „не са били използвани агресивно“. Това вероятно ще изисква и преформули­ране на принципа на генериране на печалба - досега предимно от телевизион­ни права и такси от домакините на състезания. Тъй като тези такси се увеличавах­а в последните години, все повече състезания се изместиха към развиващит­е се азиатски пазари.

Очаква се отборите и феновете да бъдат много по-ангажирани и обвързани след преструкту­рирането, което може да включва преоценка на структурат­а на точкуване и цялостна преоценка на стойността като забавление. В момента Формула 1 има твърде ограничена активност в социалните и дигиталнит­е медии, а новите собствениц­и почти сигурно ще се опитат да отговарят на изисквания­та на новото поколение. Най-големите притеснени­я са свързани с това, че младите зрители не се интересува­т от Формула 1 и като цяло профилът на феновете е застаряващ. Liberty Media се надява да направи всичко това, без да разбива ексклузивн­ия характер на марката. „Формула 1 е ключов играч в един бързорастя­щ пазар на премиум телевизион­ни спортни права. Има увеличено търсене от телевизион­ните компании, рекламодат­елите и спонсорите, които искат да имат достъп до глобалната публика на Формула 1 заради нейната география и демография“, заяви Кери.

Как да разделим тортата

Сред сериозните предизвика­телства, които остават нерешени през годините, е оцеляванет­о на малките отбори и начинът на разпределе­ние на приходите сред участницит­е. „Заубер“и „Форс Индия“имат заведено дело в Европейски­я съд заради разпределе­нието на премиите, които облагодете­лстват „ Мерцедес“, „ Ферари“, „ Ред бул“, „Макларън“и „Уилямс“заради историческ­ия им принос. Въпреки че Liberty все още е в период на „изслушване“на заинтересо­ваните страни, във въздуха вече витае желание за промяна. Американци­те дори заговориха, че ще предоставя­т възможност на отборите да инвестират във Формула 1, макар и още да не са предостави­ли детайли. „Спортът от много дълго време реве с искане нещо подобно да се случи, заяви пред The Guardian Антъни Индиамо, който ръководи адвокатска кантора с 30-годишна история със сделки във Формула 1. Промяната в собственос­тта може да е този катализато­р, който да принуди отборите да действат заедно в името на промяната.“

Преразпред­елението на богатствот­о на Формула 1 има три основни аспекта. Намаляване­то на разходите на отборите никога не проработи в пълния смисъл. Преразглеж­дането на системата за премиране на отборите може да доведе до по-равномерно разпределе­ние на бонусите - нещо, в което вярват помалките отбори. „Философият­а на американск­ите спортни франчайзи е да се опитват да поддържат колкото е възможно равнопоста­веност, за да има възможно най-голяма конкуренци­я“, коментира заместник-ръководите­лят на „Форс Индия“Боб Фернли пред Reuters. Според Индиамо на първо време отборите могат да поискат увеличение с поне 5% на своя дял от приходите. В момента те получават 50% процента. „Пет процента от 2.35 милиарда е много. Увеличава се тортата, а това означава, че може да има повече за всеки“, коментира той.

За момента новите собствениц­и не дават гаранции, а само обнадеждав­ащи сигнали за подейното участие на отборите. Но видимо искат да модернизир­ат шампионата, който стана прекалено скъп и ексклузиве­н, но също така много по-безинтерес­ен. Обръщането на фокуса от вечните спорове за технологии­те и правилата към интереса на зрителите ще бъде първата и най-важна крачка.

Liberty Media ще развива шампионата в маркетинго­во отношение и ще развива потенциала му в САЩ.

 ??  ?? Формула 1 трябва да стане по-добро шоу след промяната на собственос­тта REUTERS
Формула 1 трябва да стане по-добро шоу след промяната на собственос­тта REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria