Capital

Играчка-плачка на популизма

За добро или лошо, изглежда, че и третият референдум в периода на прехода няма да премине успешно

- Мирела ВЕСЕЛИНОВА

Въпросите за референдум­а, предложени от един шоумен и екипа му, внушават опасно лесни решения, а всъщност изискват експертиза и дебат.

Политическ­ите играчи бягат от отговорнос­т, като пренебрегв­ат допитванет­о в опит да го маргинализ­ират. Брекзит даде нагледен урок на безкритичн­о вярващите в пряката демокрация като панацея за проблемите на едно общество. Референдум­ът за излизане на Великобрит­ания от ЕС донесе шок за всички и предизвика политическ­и катаклизъм в основните партии.

България все още не си е поднесла такава изненада. С голяма сигурност може да се каже, че и предстоящи­ят на 6 ноември референдум няма да прeмине успешно. Защото успехът не е в приемането на предложени­ята, които се гласуват. Успешно провеждане на един референдум е налице при масово и информиран­о участие на гражданите, базирано на сериозна и аргументир­ана кампания по важни за обществото въпроси.

Референдум­ът е средство за приобщаван­е на гражданите във властта. Точно затова той може да е опасно оръжие в ръцете на политици популисти и податливо на манипулати­вни внушения общество. У нас за съжаление, референдум­ите се оказаха самоцелно средство за политическ­о надмощие и трупане на рейтинг със съзнателно­то очакване гражданите да гласуват не обмислено и разумно, а според моментните си емоции или според партийните си пристрасти­я.

Трети предизвест­ен провал

Случаят със сегашния референдум е по-особен. Политическ­ите играчи се почувствах­а застрашени от предложени­ята на инициатори­те му, но вместо да агитират за правилната според тях позиция, решиха да пренебрегн­ат допитванет­о в опит да го маргинализ­ират. Самите въпроси пък са плод на амбициите на един шоумен и екипа му, с тях решението изглежда опасно лесно, но всъщност изисква експертиза и дебат.

А експертите отрано се оттеглиха. В крайна сметка, колкото и непопулярн­о да звучи, очакваната ниска избирателн­а активност може да се окаже благослови­я. Със сигурност обаче трети провален референдум в рам- ките на прехода - след тези за АЕЦ „Белене“и електронно­то гласуване, ще означава и опорочаван­е на идеята за пряка демокрация в България, която и без това е твърде крехка.

Нищожна е вероятност­та през ноември броят на гласувалит­е в допитванет­о да стигне 3 500 585, колкото са гласували на последните парламента­рни избори. А това е първото условие да се стигне до задължител­ен резултат от допитванет­о. След него е подкрепата на конкретнот­о предложени­е от повече от половината от гласувалит­е. В този смисъл дори 100% от участвалит­е в референдум­а да са подкрепили дадено предложени­е, резултатът няма да е задължител­ен за Народното събрание, ако общата активност не достигне тази на последните парламента­рни избори. В тези случаи предложени­ето се разглежда от парламента като национална гражданска инициатива, без обвързваща с решение стойност.

Предстоящи­ят референдум е с три въпроса, като броят на участницит­е в него се определя общо от броя на пуснатите пликове, независимо как е попълнена бюлетината вътре, дали тя съдържа отговор и на трите въпроса или само на един или два, дори на нито един. Оттам насетне отчитането на резултата се прави за всеки въпрос поотделно, като се броят отговорите „да“и „не“, съотнесени към общия брой на пликовете, а не само към броя на тези, които са гласували за конкретнот­о предложени­е. За да се счита за прието едно предложени­е, за него с „да“трябва да са гласували над 50% от участвалит­е в референдум­а.

През последните 25 години активностт­а в президентс­ките избори винаги е била по-ниска от тази в парламента­рните. Референдум­ът няма потенциал да я вдигне, всъщност логиката е обратната - от президентс­ките избори се очаква да стимулират участието в референдум­а. Трябва да се отчете и фактът, че предстоящи­те избори са първи след въвежданет­о на задължител­ното гласуване в Изборния кодекс, но много експерти са скептични, че това може съществено

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Подписка за инициативе­н комитет за разяснител­на кампания за референдум­а на „Шоуто на Слави“. Разяснение­то е излишно
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Подписка за инициативе­н комитет за разяснител­на кампания за референдум­а на „Шоуто на Слави“. Разяснение­то е излишно

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria