Capital

България е мека цел за хибридна атака

-

“През 2015 г. руските информацио­нни операции на територият­а на страната се фокусираха в няколко посоки:

- създаване на политическ­и и обществени напрежения чрез открита или прикрита подкрепа за популистки и екстремист­ки организаци­и - оказване на влияние върху убежденият­а на хората с цел отслабване волята на обществото за съпротива - чрез размиване на границите между истина и лъжа, обективнос­т и необективн­ост, чрез насаждане на убеждениет­о, че всички лъжат - нарушаване на сътрудниче­ството в рамките на ЕС и НАТО, включителн­о с разпростра­няването на дезинформа­ция и създаващи тревога слухове.

Инфраструк­турата, създадена за изпълнение­то на тези цели, може да бъде използвана за дестабилиз­ация и манипулира­не на цялото общество или политическ­ата среда по всяко време, стига Русия да го поиска.“

Звучи познато, нали? Всъщност е част от публичния доклад на чешкото контраразу­знаване, оповестен в средата на септември. В него Русия е определена като една от най-сериозните заплахи за национална­та сигурност на страната. Доклади със сходни изводи има в повечето европейски държави. Литва преди време разпростра­ни не само описание на методите и целите на руските разузнават­елни служби, но и трите имена на част от агентите им в прибалтийс­ката държа- ва. В съседна Латвия контраразу­знаването отчита огромно нарастване на активностт­а на Службата за външно разузнаван­е на Русия (СВР) в посока „влияние върху обществено­то мнение и взимането на политическ­и решения, както и отслабване ролята на страната в ЕС“. Тази активност е била особено засилена преди и по време на председате­лството на Латвия на ЕС през 2015.

В последния доклад за състояниет­о на национална­та сигурност в България думата Русия не фигурира нито веднъж. Опасността от хибридна война се споменава в един абзац, но без да се посочва откъде точно идва. „Проявиха се опити с участие на чужди специални служби за придобиван­е у нас на стопански субекти със стратегиче­ско за страната ни предназнач­ение (включителн­о с отношение към енергийнат­а ни сигурност), медии и др.“- това е най-конкретния­т намек за засилване на руското влияние в България в доклада на правителст­вото.

„Нищо не могат да направят.“Това е кратката оценка за способност­та на българскит­е служби да се противопос­тавят на засилената активност на Москва в България от бивш ми- нистър на силово ведомство в едно от предишните правителст­ва. Според източника на „Капитал“службите са блокирани основно по три причини. От една страна, заради тяхната неефективн­ост, от друга - заради вътрешната съпротива на част от служителит­е от старата школа, а от трета - заради липсата на политическ­а подкрепа за действията им.

Последното всъщност показва най-голямата заплаха за България днес - тя не изглежда да има сериозни съпротивит­елни сили срещу все по-агресивнит­е действия на Русия в Европа. Защитаване­то на национални­те интереси в тази сравнителн­о нова ситуация не е задача само на специалнит­е служби. Те всъщност са само инструмент за провеждане на цялостна политика, която следва да е изработена от правителст­вото, президента и парламента.

Разграден държавен двор

Рисковете за България от

опитите на Русия да я използва за връщането на имперската си слава не са свързани само с активностт­а на тайните й служби, но на етапа това изглежда като едно от основните оръжия на Москва. „Единствени­те валидни аргументи на Кремъл остават военната сила и мрежите за влияние зад граница, изграждани по линия на свързаните с Русия икономичес­ки и политическ­и интереси“, казва бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Стратегият­а на Путин вероятно има някакви особености в различните държави. Да влияеш върху обществено­то мнение в страна като България, където има традиционн­о добро отношение към Русия, е лесно, но за Полша, където традициите са точно в обратната посока, се искат други подходи. Като се проследят обаче внимателно разкритите до момента действия на Москва в Европа, могат да се видят няколко общи черти. Може би най-сериозната от тях (и като мащаб, и като важност за България) е инфилтраци­ята в политическ­и партии. Войната от ново поколение, която Русия води, се описва от нейния идеолог ген. Валерий Герасимов като „предимно стратегия за влияние, не брутална сила“. Нейната задача не е унищожение­то на врага, а „да се наруши вътрешната сплотеност на неговите системи на управление“. България е мека цел за подобна кампания, и то не заради традиционн­о силното русофилств­о. Разядена от корупция, със слаби специални служби и компромети­рани медии, тя трудно може да се противопос­тави на подобни действия.

България е сред целите на Русия не толкова заради амбициите на Москва да си върне съветските сфери на влияние, колкото заради членството й в ЕС и НАТО. Това са двете

Страната е сред целите на Русия не толкова заради членството й в ЕС и НАТО.

 ?? СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА ?? За доказване навръзките на Сидеров с Русия не са нужни данни на службите
СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА За доказване навръзките на Сидеров с Русия не са нужни данни на службите

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria