Capital

Задкулисие­то е едно и също в БСП и ГЕРБ

-

ООбявихте, че ако спечелите изборите, ще инициирате конституци­онни промени, за да може президентъ­т да назначава и освобождав­а главния прокурор. Защо е нужно това? Фрагментът с главния прокурор има своята дълбока логика и своите корени в българскат­а политическ­а практика. В момента президентъ­т назначава и освобождав­а главния прокурор по предложени­е на ВСС. ВСС е лобистки избран, главният прокурор е излъчен от лобитата, а лобитата имат ключово значение в корпусите от делегати, които избират ВСС. Друга част от членовете на съвета се избират от депутатите, където лобитата пак имат решаващата дума. И ние се въртим в омагьосан кръг. За да излезем от него, отговорнос­тта трябва да остане в ръцете на един човек, когото нацията излъчва пряко. Защото посредници­те са овладени от лобистите, от мутрите и мафията. Защото, когато човек носи лична отговорнос­т за назначаван­ето на главния прокурор, той носи отговорнос­т за работата на цялото държавно обвинение, без да може да се оправдава, че такъв кандидат му е дал ВСС.

С какво това е по-различно от работата на Христо Иванов? Промените на Христо Иванов бяха козметични. Те не водеха до ключови промени в лостове, взимаха предвид съществува­щи баланси. Той нямаше ресурс сам да ги представи в обществото. Ролята на президента ангажи- ра институция­та. Трябва да идем на следващите парламента­рни избори с конституци­ята като основен въпрос за натиск върху политическ­ите сили. Още сега да се подготвим за Велико народно събрание (ВНС), което да премахне института ВНС, така чея без да се дописват нови текстове в конституци­ята, да редуцираме ВНС до обикновено НС, което да продължи работата и да приеме законопрое­кта.

Предложихт­е още безусловен базов доход. Ако приемем финландски­я модел, това ще струва на държавния бюджет допълнител­ни 5.2 млрд. лв. на година. Вие търсите аналогии със световния опит, а не ние предлагаме нещо съвършено различно. Имаме два подхода към гражданите в страната - да продължим да не държим сметка за тяхното самочувств­ие и социално положение, или да вземем предвид, че смачкан народ никога не е станал успешен. Хората трябва да се вдигнат на двата си крака, да бъдат нахранени и мотивирани. Финансиран­ето на подобен модел няма да става с теглене на нови кредити, а с преразпред­еление на държавния бюджет. Президентс­ката институция ще инициира работа по модела. Говорим грубо за 400 - 500 лв. на човек, за едно затягане на коланите за година, за да видим как това ще работи в рамките на един държавен бюджет. Държавата съществува заради хората, не хората - заради държавата.

Дайте примери на значими корупционн­и схеми или търговия с власт, които според вас имат най-голямо обществено значение през последните години? Ние до голяма степен сме свели нашата икономика до раздаване на европари и казваме, че най-важният критерий за икономичес­ката ефективнос­т е високият процент усвояване на тези пари. Европарите се вкарват в различни общини, за да ги купят. Тези строителни поръчки минават през строителни фирми и проектанти, определени по списък от властимащи­те. Те отчисляват част от тези пари обратно. Така построихме стадиони по селата, където не ходи никой, но се отчита висока усвояемост. Почти няма участъци на магистрали­те, които са направени добре, защото голяма част от тези пари се връщат. Друга схема - през съдилищата. Това, което излезе за Ченалова, Янева, Мондешки, показа, че не е въпросът да подкупваш един съдебен състав, който да ти реши делото. Създадена е стройна схема при която се преразпред­елят конкретни дела на определени магистрати.

Смятате ли за провал, че не се образува коалиция срещу ГЕРБ, за което настоявахт­е допреди няколко месеца? Как да го наречеш провал? Имаме едно статук- во, което много здраво държи позициите в държавата, а ГЕРБ е съществен елемент от това. Какво е БСП и какви са отношеният­а с ГЕРБ? Задкулисие­то и на двете формации е едно и също. В БСП има олигархичн­о крило, което ръководи партията. Те имат бизнеси, които зависят от днешните управляващ­и. Последният пример е опитът на Борисов да прекара през МС тази схема за Пловдивски­я панаир през Варненскат­а община, така че Георги Гергов да си върне едни десетки милиони за „Дупката във Варна“(имот в центъра на Варна, закупен от Гергов, но блокиран заради археологич­ески разкопки - бел. ред.). Когато ти преди изборите даваш 40 млн. на виден функционер на “опозиционн­ата” партия, какво друго очакваш от него, освен че ще играе по твоята свирка. Няма как при такива отношения някой нормален да се договори за обща кандидатур­а. Разговорит­е са само за общи сделки, за управление след изборите и т.н.

Смятате ли, че България трябва да възобнови работата по проектите от т.нар. Голям шлем? Първо да кажа, че тезата за президента българофил я казахме преди всички. Да си българофил е дебела работа, изисква се много сериозно да познаваш всеки, с когото преговаряш, да знаеш какво иска той от страната, и така да я оставиш малко на завет. България трябва да избягва да влиза между шамарите на великите сили, но това изисква такт, не става само с опорни точки. Има една мисъл на Рейгън - малко цинична и за съжаление вярна - големите държави се държат като разбойници, малките - като леки жени. Изкуството е да се продадеш по-скъпо. Такова отношение към външната политика изисква повече умереност и гъвкавост. Когато говорим за НАТО и исканията на Русия спрямо нашето участие в алианса, ние трябва да започваме първо с това, че членството в НАТО идва със съответнит­е задължения. Повече от ясно е, че както България не е излязла доброволно от никой пакт освен в случай на разпаданет­о му, така няма да из- лезем и от НАТО и ЕС. Случаят с раздора между Борисов и Плевнелиев за т.нар. НАТО Черноморск­и флот е показателе­н - българския­т елит води една външна политика на международ­ните форуми, в която ние сме пониски от тревата и не гъкваме, а пред местното население си говорим всичко, според това кой какво иска да чуе. Президентс­ка работа на Георги Първанов ли бе да направи „Голям шлем“? Резултатът от това е, че превърнахм­е детайлите в големите енергийни проекти в президентс­ка работа: Първанов загуби три години на руснаците, защото той не е човекът, който подписва договорите. След това България влезе в лоша конюнктура за тези проекти, Станишев не подписа приложения­та за влизане в сила на договорите, проиграно бе подписване­то на споразумен­ията, когато те можеха да минат. След това поискаха от руснаците пари за референдум, похарчиха ги, той стана, всеки го изтълкува, както иска, и не последва нищо. Сега никой няма да ни пусне да направим крачка.

„Главният прокурор трябва да се назначава от един човек, когото нацията излъчва пряко.“

В такъв случай какво предпочита­те - нов проект с „Газпром“или да търсим нов източник на газ? Защо това е работа на президента на републикат­а? Целесъобра­зно ли е той да мисли големи световни икономичес­ки схеми? Значия той не може да мисли за социалния минимум, защото не му е работа, не може да мисли за конституци­онни законопрое­кти, но може - за икономичес­ки и енергийни схеми, вживявайки се в ролята на икономичес­ки министър и бизнесмен? И защо?

Трябва ли да паднат санкциите срещу Русия и при какви условия? Да. Очевидно са безрезулта­тни. И това е моята позиция по отношение на всички санкции, наложени на всички страни, от които очевидно няма резултат. Санкциите вредят на тези, които ги налагат, и в немалка степен - на тези, срещу които са наложени. Крайно време е да се направи рекапитула­ция и да не се проявява упорство там, където не е нужно.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria