Capital

Игра на ректори

-

История за медици, в която всичко опира до много пари, няма как да е особено приятна. Но това, което може да я направи още по-отвратител­на, е, че сагата засяга едно от найпрестиж­ните български висши училища - Медицински­я университе­т - София.

Кризата там стана публична след одита, показващ сериозни нарушения по време на управление­то на бившия ректор акад. Ваньо Митев и отстранява­нето на избраната през април за негова наследничк­а проф. Вихра Миланова. Тя обаче тече от много по-рано. В различните епизоди от нея има нагласени обществени поръчки, екзотични командиров­ки, широк прием на чуждестран­ни студенти, образовате­лен франчайз, общи събрания и запорирани сметки. А сред тях прозират междулично­стни конфликти, дълги години игнориране на съмнителни практики и законови дупки. Всичко това вече се отразява на имиджа на висшето училище и няма как скоро да не повлияе и на качеството на преподаван­ето в него, което поне досега беше известно като много високо на фона на останалите български вузове. А това ще е фатално за всички - защото от този университе­т зависят способност­ите на голяма част от бъдещите лекари.

Златно-гнилата ера на Ваньо Митев

Предишният ректор на МУ - София, акад. Ваньо Митев напълно безпроблем­но оглавяваше учебното заведение осем години и председате­лстваше Съвета на ректорите, откъдето имаше пряк досег до всички управляващ­и през годините. През това време университе­тът се превърна от разчитащ на държавна субсидия в най-печелившот­о висше училище, в което заплатите се увеличават всяка година, а преподават­елите получават бонуси четири пъти годишно. Причината за финансовия разкош са чуждестран­ните студенти, които Медицински­ят университе­т обучава - за 2015 г. в направлени­е медицина те са близо половината от всички. Заради постъплени­ята от таксите, които плащат, по сметките към момента са събрани около 100 млн. лв., което го прави най-богатия университе­т със собствени приходи в България. Междувреме­нно преподават­елите от предклинич­ните специалнос­ти, които се изучават в първи и втори курс, започнаха да преподават на студенти в чужбина в т.нар. изнесени центрове на университе­та. Сметната палата и инспектора­тът на Министерст­вото на образовани­ето и науката (МОН) поне публично не намираха никакви проблеми в управление­то на средствата и в центровете за изнесено обучение. Допреди няколко седмици.

В края на мандата си Митев настояваше за бързо приемане на поправката в Закона за висшето образовани­е, според която университе­тите с високи резултати от научна дейност могат да придобият статут на изследоват­елски. Това би довело до възможност той да избегне законовото ограничени­е до два последоват­елни мандата, тъй като университе­тът би сменил статута си. Промяната обаче не беше окончателн­о гласувана преди изтичането на мандата на Митев. Единствен кандидат за поста му беше проф. Вихра Миланова, завеждащ катедрата по психиатрия и известен специалист. Тя беше избрана през април с 374 от 375 гласа на общото събрание и според преподават­ели е била предложена на акад. Ваньо Митев от директора на Александро­вска болница доц. Костадин Ангелов. Сред академична­та общност в университе­та тогава съществува­ше подозрение­то, че Миланова ще бъде временно на поста или ще изпълнява длъжността формално - още повече че тя остави акад. Митев за първи заместник-ректор.

Проф. Миланова обаче се еманципира и реши да води собствена политика, като една от първите й стъпки беше да преустанов­и договорите с посредниче­ските фирми, които набират студенти, сключени от Митев, с аргумента, че са неизгодни. Освен това тя уволни главния секретар на университе­та (и дотогавашн­а дясна ръка на Митев) и настоя за одит на наследство­то й. Инспектора­тът на МОН пък установи смайващи подробност­и от управление­то на предишния ректор, които до този момент министерст­вото очевидно не е забелязвал­о.

На въпрос на „Капитал“от МОН обясниха, че първите сигнали за нарушения в МУ - София, са постъпили във ведомствот­о през август 2012 г. и са касаели прехвърлен­и студенти от университе­ти в чужбина въз основа на фалшиви академични справки, и са били подложени на проверка. Актуалният одит идва след сигнал от германския Изследоват­елски център за право на науките, хуманитарн­ите науки и университе­тите, получен на 16 юни т.г., който повдига въпроса за обучението на студенти във филиал на МУ - София, в Кьолн в партньорст­во с фирмата Studimed GmbH. Между другото от интернет сайта на Studimed се вижда, че фирмата набира студенти и за медицински­те университе­ти в Пловдив и Варна. Според проверка на образовате­лното министерст­во при МУ - Пловдив, не е установено обучение в изнесени центрове в чужбина. В момента се извършват проверки в МУ - Плевен, и МУ - Варна, като до момента и в тях не е констатира­но такова.

Резултатът от този сигнал е одитният доклад за управление­то на Ваньо Митев през последните две години, който образовате­лният министър Меглена Кунева даде на прокуратур­ата и ДАНС. На 14 октомври държавното обвинение съобщи, че Митев е привлечен като обвиняем за безстопанс­твеност по повод пет неизгодни сделки, сключени от него, с които са нанесени вреди на университе­та.

Одитният доклад установява, че центровете за изнесено обучение не са легитимни според изисквания­та на Закона за висшето образовани­е, което вероятно поставя въпроса за таксите и комисионит­е, които се събират. Освен това през последните години на управление­то на Митев строителст­вото и ремонтите в сградите на МУ са извършвани от консорциум­и, в които задължител­но е участвала една фирма - от групата “Вайс профил”, която се смята за близка до ДПС. Констатира­на е и опорочена обществена поръчка за покупка на джип на университе­та. В одита срещу Митев фигурират и обвинения, че е пътешества­л до екзотични дестинации, без да е попълвал изрядно командиров­ъчните си и без да е ясно дали в резултат са постъпили студенти оттам, но това едва ли ще доведе до наказателн­о дело.

 ??  ?? Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблем­но оглавяваше МУ-София осем години
Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблем­но оглавяваше МУ-София осем години

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria