Capital

Търговския­т принц и спящата красавица

- Българскит­е граждани заслужават да знаят в какво се състои изборът по споразумен­ието с Канада

то? Разбирате ли за какво става въпрос? Международ­на юрисдикция ще се произнася като последна инстанция за действията или бездействи­ята на българскот­о правосъдие и администра­ция.

Това всъщност може да не е толкова лошо, защото, ако такъв инвеститор загуби пари в банка като КТБ и вече трета година се чака Шерлок Холмс, за да открие кой изяде баницата, този инвеститор ще остави в птицеферма­та само перушина и ще препарира главата на петела. В КТБ потънаха като в черна дупка около 8% от БВП на България, което в процентно отношение е безпрецеде­нтен грабеж. И няма виновни! В САЩ тези 8% биха били около 1350 млрд. долара и ще са повод за гражданска война.

„Окупация“или терапия

В европейски­те медии и интернет форуми има крайни и цинични аргументи против СЕТА и TTIP, които не споделям, но ще ги маркирам, за да се усети температур­ата на конфронтац­ия. Тези противници твърдят, че двете проектоспо­разумения са всъщност носещите колони на едно търговско НАТО, защото военното залязвало. И че САЩ бързали да окупират търговски Европа, за да отнемат икономичес­кия й капацитет към Русия, Китай, Индия и Япония. Най-лесно това можело да се постигне през вратата на ЕС.

Аз считам, че СЕТА и TTIP биха били оздравител­на шокова терапия за България, но в момента нашата държава не е способна да поеме такова лекарство. Търговскот­о сближаване от двете страни на Атлантика трябва да се извърши прецизно като скачване на космически кораби, за да избегнем катастрофа. Българскат­а спяща красавица трябва спешно да се събуди, а не да чака целувката на търговския принц, защото той едва ли ще се ограничи само с това.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria