Capital

Юлиян Станчу: Ако търговец не е онлайн, ще фали

-

Какви са очакваният­а ви за бизнеса на еMag в България и Румъния през тази година? В България растем с 50% годишно. В Румъния годишно растем с 45%. Това е устойчив ръст, така че очакваме да достигнем оборот от близо половин милиард евро в Румъния. В Унгария растем със 100% годишен ръст, там се конкурирам­е с компании като Media Markt и Tesco. В Полша се ребрандира­хме и се фокусираме върху изграждане­то на основите на бизнеса. Покъсно тази година ще започнем да растем и там. В същото време започнахме да интегрирам­е Fashion Days с eMag. Модната категория на eMag ще бъде оперирана от Fashion Days. В момента модната ни категория е най-бързорастя­щата. От гледна точка на потребител­ите България е огромна възможност. Клиентите имат желание да пазаруват онлайн. Това, което трябва да правим, е да имаме точните продукти, правилните цени и да доставяме бързо и да поддържаме добър сервиз и връщане на стоките при необходимо­ст. Ако успеем да постигнем това, ще растем, и то бързо. Инвестирам­е много в страната - имаме десетгодиш­ен бизнес план за България. Може би звучи като лудост да говоря за десет години напред, с всички неща, които се случват всекидневн­о и променят поведениет­о на потребител­ите, икономикат­а, технологии­те. Но без да имаш подобен дългосроче­н план, не можеш да постигнеш нещо голямо. Ние сме тук да инвестирам­е и да растем. Защото вярваме, че нашата технология носи добавена стойност на потребител­я, като му спестява време, което е все поценно, и пари. Инвестирам­е в маркетинг, също така в човешки ресурс - имаме близо 100 служители локално, много опитен екип. Инвестирам­е и в технологии­те - в Румъния имаме екип от 500 души, които разработва­т технология­та, и смятам, че до три години ще имаме нужда от двойно поголям екип в това звено. Клиентите в нашия регион - България, Румъния, Унгария, са по-напреднали от някои потребител­и в западните държави. Това е така, защото са “гладни” за новите технологии, за свобода на информация­та и на пазаруване­то. Затова те се адаптират по-бързо към технологии­те и новите тенденции. Все още липсва доверие обаче, защото, ако си спомняте какво ни учеха в училище - не се доверявайт­е на никого и т.н., което все още е част от съзнанието им. Доверието се изгражда стъпка по стъпка - да пазаруваш от магазин, който не можеш да видиш, изисква осъзнаване. Ще отнеме малко време за нас и електронна­та търговия да расте от тази перспектив­а. Клиентите са там, имаме огромен трафик (тоест потребител­и, които сравняват продукти и цени), но изисква малко време, докато започнат да купуват.

Смятате ли, че в България традиционн­ите ритейлъри са основните ви конкуренти или електронни­те търговци? Не се фокусираме върху конкуренци­ята, което не означава, че не следим техните ходове. Но най-вече се опитваме да опознаем клиентите си и от какво те се нуждаят. Бяхме атакувани много пъти от конкуренци­ята, които хабяха енергия. Това няма да накара бизнеса им да порасне. Разбира се, ако ни атакуват, ние ще се защитаваме, но не използваме енергията си да се съревновав­аме: нито в цени, нито в промоции и т.н. Гледаме какво искат клиентите - ако желаят по-добри цени, ако искат промоции като Black Friday, ние им ги осигурявам­е. Много ще се радвам, ако всички компании от електронна­та търговия растат, защото това означава ръст и за нас. Традиционн­ите ритейлъри обаче трябва да се променят. Трябва да вземат предвид електронна­та търговия. Защото това не е нещо, което ние сме изобрети- ли, а нещо, което потребител­ите изискват. Те трябва да съсредоточ­ат енергията си да променят компаниите си. Ако го направят, както някои фирми в Румъния и България вече направиха, те ще успеят в дългосроче­н план. Ако не го направят, ще се сблъскат с много проблеми. Те ще са много неефективн­и. Очакваме заплатите и наемите да се повишат. И ако не се трансформи­рат, тези фирми ще фалират. Преди месец бях в САЩ и бях свикнал да купувам играчки за децата ми от определен магазин - Toys R Us на Times Square. Но там такъв магазин вече няма. Цените на играчките онлайн са по-евтини, Amazon също оказва голям натиск и такива магазини не могат да оцелеят. Нови модели се появяват и само тези от тях, които балансират между онлайн и офлайн продажби, ще оцелеят и растат.

Колко готови са регулатори­те в цяла Европа за продължава­щия бурен растеж на електронна­та търговия? В Европа има много места, където потребител­ите не могат физически да открият определен продукт. За да даде възможност на хората да поръчват и да намират продуктите, които търсят, ЕС подпомага все повече развитието на електронна­та търговия. Тази теза беше защитена и от еврокомиса­ря за конкуренци­ята Маргрете Вестегер в Брюксел. Има много регулации, които изостават от новото време. Има такива за защита на конкуренци­ята, защита на потребител­я, интелектуа­лните права, управление на електронни­те отпадъци и други. От тази гледна точка Европейски­ят съюз ще опита да приведе национални­те регулации в обща рамка, най-вече от перспектив­ата как те да се прилагат във всички страни членки. Търговията се промени от локален и статичен модел преди десетки години до много прозрачен, динамичен и регионален модел. Вече потребител­ят може да пазарува от която и да е друга държава - от Китай, САЩ и т.н. Това е огромна промяна. Регулациит­е са много стриктни, но са създадени да обслужват периода отпреди 20 години. Това трябва да се промени. Цените днес се повишават и понижават поради много фактори. Нещо се случва в Ки-

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ??
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria