Cal­i­for­nia Coastal Villa

Arabella - - TABLE OF CONTENTS - ar­chi­tec­ture by Landry De­sign Group de­signed by Joan Behnke

writ­ten by Janet East­man ar­chi­tec­ture by Landry De­sign Group de­sign by Joan Behnke

A suc­cess­ful Los An­ge­les en­tre­pre­neur sought a se­cond home that could trans­port him from the de­mands of work to the re­wards of re­lax­ing with fam­ily and friends. Landry De­sign Group was in­spired by Spain’s pri­vate court­yards and cre­ated this Cal­i­for­nia coastal villa for him with its sweep­ing views of the Pa­cific Ocean, time­less Span­ish ar­chi­tec­ture and pri­vate, peace­ful re­treats be­neath tiled roofs and un­der the stars. The spa­tial de­sign, with invit­ing tran­si­tional en­vi­ron­ments, al­lows the owner to leave be­hind his hec­tic busi­ness world and en­ter this en­tic­ing sanc­tu­ary. Time-honored ar­chi­tec­tural el­e­ments that of­fer a pro­gres­sion from pub­lic to pri­vate spa­ces were the cor­ner­stones in cre­at­ing this haven on beach­front prop­erty. Richard Landry pro­posed an L-shaped house that over­looks an en­closed cen­tral court­yard and opens to the ocean in the back. A de­tached garage, with guest suites on the se­cond level, shel­ters this res­i­dence from the street. The ini­tial tran­si­tion oc­curs steps from the stone drive­way. Vis­i­tors on foot pass through a re­claimed wood gate flanked by two-storey walls. The next

pro­gres­sion hap­pens on the other side of the gate. Here, a stone path leads to the cen­tral court­yard, which is shielded against oc­ca­sional strong ocean winds and street noise. It also pro­vides a sense of seclu­sion and a colour­ful land­scaped view. Bright gera­ni­ums and bougainvil­leas bloom in terra-cotta con­tain­ers. Nearby, a lin­ear soak­ing pool and spa pro­vides a mod­ern ac­cent in this seem­ingly time-aged court­yard. Pro­ceed­ing along the path­way, the glass en­try to the main res­i­dence re­veals the ro­man­tic liv­ing room. On the other side of the room, a wide wall of doors opens fully to a stone pa­tio, and be­yond that a grassy lawn, sandy beach and a wide panorama of blue ocean and in­fi­nite hori­zon. From the court­yard, lime­stone steps as­cend to the se­cond-floor bed­rooms, where win­dows and decks are po­si­tioned to frame gar­den or ocean views. The in­ti­mate spa­ces in this home cater to the ease and sim­ple plea­sures of daily life. They also co­ex­ist with the large, open ar­eas, cre­at­ing a con­ver­sion in which fam­ily and guests can con­gre­gate for week­end gath­er­ings. Al­though the res­i­dence is new, Landry used re­claimed ma­te­ri­als to evoke a sense of his­tory. Aged, patina-rich, clay roof tiles were in­stalled to en­hance this look and sal­vaged barn wood was used to make the front gate and car­riage doors for the garage. The in­te­rior de­sign firm of Joan Behnke & As­so­ciates se­lected a sun-drenched colour pal­ette to con­trast with the earthy, re­claimed ar­chi­tec­tural

ma­te­ri­als in­side the house. The muted grey cab­i­nets in the kitchen, painted wood­work in the fam­ily room and bronze-coloured doors in the din­ing room echo the worn hues of the barn­wood plank ceil­ings. In the liv­ing room, hand-hewn beams de­fine the bar­rel ceil­ing. Old wood beams adorn plas­ter ceil­ings in the bed­rooms. The join­ing of old and new is yet an­other grace­ful pas­sage achieved in this pri­vate get­away. Be­fore de­sign­ing a home’s spa­tial or­ga­ni­za­tion, Richard Landry and his team con­sider en­vi­ron­men­tal fac­tors and make com­ple­men­tary choices for scale, ma­te­rial and light. They know, how­ever, that thought­ful con­trasts can help to har­mo­nize a home. Through­out, this beach­front home has a cap­ti­vat­ing feel­ing of re­lax­ation, so­phis­ti­ca­tion and ro­mance.

Richard Landry

Landry De­sign Group

www.landry­de­sign­group.com

Joan Behnke

Joan Behnke & As­so­ciates

www.joan­behnke.com

pho­tog­ra­phy by Erhard Pfeif­fer

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.