Rise to the Oc­ca­sion

Designlines - - Look Book -

“HOW CAN YOU HAVE an in­te­gral garage and hab­it­able base­ment on a nar­row lot and still be able to have a liv­ing room that con­nects to the back­yard?” This was the pri­mary chal­lenge Ja Ar­chi­tec­ture Stu­dio faced with this new build on Briar Hill Av­enue, a home for a bustling young fam­ily with the space re­quire­ments typ­i­cally ac­com­mo­dated by larger sub­ur­ban lots. In re­sponse, the firm cre­ated a se­ries of vis­ually con­nected plat­forms on the liv­ing level that, through slight sec­tional changes – three steps up or down – cre­ate tran­si­tional flow from one to an­other, yet main­tain their own clear pur­pose. Ac­cess to the en­try was el­e­vated and the liv­ing space grad­u­ally moves down – from the foyer and liv­ing room above the garage – to the kitchen, fam­ily room and land­scape level in the back.

The next chal­lenge was to bal­ance the vis­ual open­ness and con­ti­nu­ity with clearly de­fined zones. And so, from the cen­trally po­si­tioned front door, guests face 4.5-me­tre-long can­tilevered slabs of gran­ite that de­lin­eate the plat­form of the liv­ing room and the step down to the back of the house. While the gran­ite marks the dif­fer­ent lev­els, the Amer­i­can wal­nut run­ning through­out uni­fies the dis­parate re­gions and guides sight­lines, mak­ing it eas­ier to keep watch over the young ur­ban­ites run­ning and play­ing from one end of the home to the other. JASTUDIOINC.COM

 Gran­ite from Ciot; door by Craft Door De­sign; Stair by Mrail; sofa and ta­ble from Roche Bobois.

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.