Ma­jor Clin­i­cal Break­through at the Cen­tre de recherche du CHUS Of­fi­cial open­ing of Marchés Tra­di­tion d’Ayer’s Cliff

Stanstead Journal - - FRONT PAGE - Vic­to­ria Vanier

A clin­i­cal study demon­strates that tech­netium pro­duced in a cy­clotron is equiv­a­lent to that pro

duced in a nu­clear re­ac­tor

The­of­fi­cial in­au­gu­ra­tion of the newly ex­panded and ren­o­vated Les Marchés Tra­di­tion d’Ayer’s Cliff took place last Satur­day with many lo­cal res­i­dents and shop­pers in at­ten­dance. Owner Guy Pa­try, his wife Danielle and their chil­dren took part in the rib­bon-cut­ting cer­e­mony along with Ayer’s Cliff mayor Alec van Zuiden and Or­ford MNA Pierre Reid. The $1.5 mil­lion ex­pan­sion added 3,800 square feet to the gro­cery store which opened in 2003, bring­ing it to 12,000 square feet.

Ac­cord­ing to Mr. Pa­try, the new store will have a greater va­ri­ety of prod­ucts, more health prod­ucts and more lo­cally trans­formed foods.

The new store is not only big­ger, but ‘greener’ too, and we’re not talk­ing about the broc­coli. The store now has a new re­frig­er­a­tion sys­tem that uses CO2 in place of a syn­thetic coolant, R507-A, which has the po­ten­tial of con­tribut­ing to global warm­ing at a rate of 3,300 greater than that of CO2.

and lis­ten at­ten­tively to Or­ford MNA open­ing of their newly ex­panded and ren­o­vated store. The loss of coolant into the at­mos­phere is much lower with CO2. With the new sys­tem, the large gro­cery store will no longer by emit­ting 221.8 tons of green­house gas an­nu­ally. This re­duc­tion is equal to tak­ing sixty-five cars off the road and will help the prov­ince to at­tain its green­house gas emis­sion re­duc­tion goals.

The new re­frig­er­a­tion sys­tem will also re­cu­per­ate most of the heat gen­er­ated from its sys­tem and re­dis­tribute it where nec­es­sary in the store. This heat will also be used to heat wa­ter. Re-us­ing this heat source will save more than 279,800 kWh, the equiv­a­lent an­nual con­sump­tion of elec­tric­ity of ten houses. A grant in the amount

dur­ing the of­fi­cial of $55,500 from the pro­vin­cial gov­ern­ment’s Fonds vert ini­tia­tive was awarded to Sobeys Que­bec Inc. for those en­vi­ron­men­tal im­prove­ments.

Other en­vi­ron­men­tal im­prove­ments to the build­ing in­clude elec­tronic faucets, the use of low VOC paints and sealants, the in­stal­la­tion of com­post­ing equip­ment and more.

Photo Stanstead Jour­nal

Danielle

Guy Pa­try

Pierre Reid

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.