Some­thing EVERY­ONE for

Ver­sa­tile home aims to ap­peal to wide range of buy­ers

Winnipeg Free Press - Section G - - HOMES - By Todd Lewys

WHEN Lori Thorstein­son and her team of de­sign­ers cre­ated the floor plan for the 1,590-square-foot bun­ga­low at 88 Au­tum­n­view Drive in South Pointe, their goal was sim­ple.

“This time around, we wanted to cre­ate more of an in­for­mal home, a home geared to­ward meet­ing a va­ri­ety of needs,” she says. “We wanted it to work for a cross-sec­tion of peo­ple, from young fam­i­lies to young cou­ples without chil­dren, fam­i­lies with older chil­dren and empty-nesters.”

The first in­gre­di­ent in that recipe was to make the home’s main liv­ing area — the kitchen, din­ing area and great room — as hab­it­able and func­tional as pos­si­ble.

“To ac­com­plish that, we went with an open plan. They’re pop­u­lar be­cause they’re in­for­mal and are good for en­ter­tain­ing. At the same time they pro­vide lots of func­tion, and there’s lit­tle in the way of wasted space. Our goal was to uti­lize ev­ery bit of space.”

Thanks to the open-con­cept floor plan, space isn’t a prob­lem: Flow into and through the great-room area from space to space is seam­less. For starters, a wide ce­ramic-tile foyer has am­ple room to al­low guests to di­vest them­selves of out­er­wear and parcels upon en­try into the home. The foyer then gives way to char­coal-maple hard­woods in some­thing of an ex­tended foyer to al­low easy en­try into the great-room area.

Here, there’s an an­gled is­land kitchen with eat­ing nook for three (com­ple­mented by char­coal-maple cab­i­nets, black Cae­sar Stone and beige-flecked coun­ter­tops and a slick, tex­tured, white-tile back­splash with glass-tile trim. The din­ing area, while in­for­mal, is by no means small, eas­ily hold­ing a ta­ble that seats six.

Add a snazzy, dou­ble-sided gas fire­place set in a grey tile sur­round and the great room is as fetch­ing as it is func­tional.

“The fin­ishes we used are on the darker side. Thorstein­son says. “In or­der to do that, there had to be lots of light, so we went with (four) large win­dows and a deck door along the back wall. All the nat­u­ral light com­ing in bright­ens the in­te­rior and pro­vides bal­ance to the darker colours.

“At the same time, the de­sign is very func­tional. The kitchen can han­dle lots of traf­fic, and the own­ers can come straight into the kitchen from the garage with gro­ceries or hockey bags from the walk-through en­trance. There’s also a main-floor laun­dry room right off the kitchen.”

While the de­sign is open, there’s enough seg­men­ta­tion by way of the an­gled is­land and place­ment of fur­ni­ture to de­fine the dif­fer­ent spa­ces. Yet, every­one in the room can still con­nect and en­joy some of the views, while items such as dirty dishes are hid­den from view by a raised ledge on the is­land.

“One of the great things about the open de­sign is that the hosts can in­ter­act with guests while pre­par­ing food, or watch the kids while cook­ing,” Thorstein­son says. “The kitchen has been de­signed to hold more than one per­son. At the same time, every­one can en­joy the two-sided fire­place, or watch TV on a big flat panel perched on an en­ter­tain­ment unit that has six draw­ers for stor­age, plus sev­eral up­per cab­i­nets for more or­ga­ni­za­tion.”

Some­what sur­pris­ingly, given the open-con­cept lay­out, the bed­rooms aren’t on dis­play. In­stead, Parkhill’s de­sign­ers de­cided to put up a wall with stan­dard-sized en­trance to en­close the three bed­rooms and main bath­room in their own wing. The two large secondary bed­rooms are at one end, the mas­ter bed­room at the other, with the main bath­room in the cen­tre.

“It keeps the bed­rooms in a pri­vate area while it ser­vices guests in the sense that the main bath­room is still very ac­ces­si­ble,” Thorstein­son adds. “Cre­at­ing a feel­ing of pri­vacy was the main goal.”

That ob­jec­tive was at­tained, es­pe­cially with re­spect to the mas­ter suite. Empty-nesters and par­ents of young fam­i­lies alike will ap­pre­ci­ate the se­cluded feel, a well as the lux­ury that per­me­ates the mas­ter suite and its lux­u­ri­ous en­suite.

“The mas­ter bed­room is roomy and pri­vate, while the en­suite (which also con­tains a walkin closet) is a time­less de­sign with whirlpool tub, custom-tiled glass shower, heated ce­ramic floor and char­coal-maple van­ity with curved sink,” she says.

“There’s a big, ob­scured glass win­dow over the tub and two big vertical win­dows in the bed­room. We al­ways put in the big­gest win­dows pos­si­ble to keep the in­te­rior bright.”

Fi­nally, there’s a dry­walled lower level with about 1,300 square feet of liv­able space. A Pow­erS­mart gold home, it boasts a moul­dreduc­ing Se­coAir sys­tem, HRV and hu­mid­i­fier.

“That gives you nearly 2,900 square feet of liv­able space, which is plenty for fam­i­lies or empty-nesters,” Thorstein­son says. “We think this is a pro­gres­sive de­sign, with the flex­i­bil­ity re­quired for fam­ily liv­ing and easy en­ter­tain­ing.”

PHO­TOS BY RUTH BON­NEVILLE / WIN­NIPEG FREE PRESS

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.