Bold and beau­ti­ful

Sage Creek home is blend of artistry and func­tion­al­ity

Winnipeg Free Press - Section G - - HOMES - By Todd Lewys

UPON en­ter­ing 43 Wood Sage Cres­cent you can’t help but no­tice the artis­tic flair. Rich fin­ish­ing ma­te­ri­als such as tex­tured beige porce­lain tile floors, dark maple hard­woods, soar­ing ceil­ings and a col­lec­tion of win­dows at the rear of the 2,500-square-foot home.

Gino’s Homes’ mar­ket­ing rep­re­sen­ta­tive, Hal McLean, says the home is also func­tional.

“This home pretty much has ev­ery­thing wrapped up in one neat pack­age,” he says. “It’s a de­sign that’s equal parts style, func­tion and flair. It was built to en­ter­tain and to meet all the de­mands of fam­ily life.”

Let’s look at the de­mands of fam­ily life first. With any good-sized fam­ily with ac­tive kids, space is es­sen­tial. No wor­ries there; whether you’re in the great room, bed­rooms or in the walk-out lower level, space is ex­cep­tion­ally abun­dant. A prime ex­am­ple of that can be found in the is­land kitchen’s dinette.

“In some homes with for­mal din­ing rooms (there’s an or­nate for­mal din­ing room with an etched tem­pered-glass wall at the front of the home), the dinette off the kitchen is an af­ter­thought. They can be squished in and cramped. Not here. There’s a ton of room in this dinette area. Right now, there’s a ta­ble for four, but you could put a much larger ta­ble in. Plus, you’re next to a two-sided fire­place.”

In essence, style and prac­ti­cal­ity ex­ist side-by-side. The great room fea­tures ex­cep­tional flow be­tween spa­ces and lux­u­ri­ous touches such as a cul­tured-stone sur­round that frames the fire­place on the great room and kitchen sides. To com­ple­ment that, there’s ver­ti­cal dark maple stor­age com­part­ments on ei­ther side.

Mean­while, the is­land kitchen — which fea­tures a beige gran­ite coun­ter­top set on a por­to­bello maple base (a lighter colour that of­fers wel­come con­trast to the dark cab­i­netry and floors) — has wide aisles for easy ac­cess, a two-tone glass back­splash for more con­trast and even a pantry with maple shelv­ing. Add in light brown walls with the dark maple floors, and you have a rich, roomy en­vi­ron­ment.

Not to men­tion a big-time bonus in the form of a four-sea­son sun­room at the end of the kitchen, McLean adds.

“It’s a won­der­ful place to go to re­lax,” he says. “It has two doors that lead to the ad­ja­cent (Du­raDeck) deck, four huge win­dows that pro­vide a great wa­ter view, a (dark maple) beamed ceil­ing and porce­lain-tile floor. There are dual-slid­ing doors that you can close to cre­ate your own serene world, and it would make a great win­ter room, TV room, or any­thing you want it to be.”

McLean says the home’s ex­te­rior also fea­tures some spe­cial touches aimed at en­hanc­ing dura­bil­ity.

“Lit­tle things like the acrylic stucco wrapped around the house and (dark brown) ce­ment board sid­ing around the win­dows make for a very low-main­te­nance ex­te­rior. This home is built to last in, and out.”

Of course, the home is also meant to be en­joyed. With that in mind, Gino’s de­sign­ers put a six-me­tre ceil­ing in the great room. For dra­matic ef­fect, the fire­place’s cul­tured-stone sur­round was car­ried all the way up to the ceil­ing. Like­wise, the bank of win­dows (six in the cen­tre with four more on the left-hand wall) climbs up the back wall to pro­vide a view of the wet­lands be­hind the house.

The bright and airy feel ex­tends to the up­per level’s main land­ing, which is framed by dark maple rail­ing with tem­pered-glass in­serts. From there, the view out back and down in to the great room is spec­tac­u­lar. The lay­out ac­cen­tu­ates space, style and func­tion­al­ity. Nowhere is that theme more ev­i­dent than in the mas­ter bed­room.

“It’s sep­a­rated from the other rooms by a short (three me­tres) hall­way that takes you away from the noise and places you in your own pri­vate world,” McLean says. “The wa­ter view is calm­ing, and you get a wide, spa­cious en­suite with jet­ted tub, walk-in shower (with glass-tile trim), porce­lain-tile floor and con­tem­po­rary style open van­ity with quartz coun­ter­top and glass ves­sel sinks. It’s a great place to go and recharge.”

The same could be said for the 1,500-sq. ft. walk-out lower level with its wall of win­dows, doors to cov­ered pa­tio, L-shaped rec room (sit­ting, me­dia and games ar­eas), fourth bed­room and three-piece bath­room.

“It’s bright and open and can be made into what­ever works for your life­style. This is a lux­u­ri­ous, prac­ti­cal home that of­fers the room and ver­sa­til­ity that fam­i­lies need.”

PHO­TOS BY JANEK LOWE / WIN­NIPEG FREE PRESS

De­sign­ers put a six-me­tre ceil­ing in the great room.

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.