Ta­ble talk

Ren­o­vated Cres­cent­wood home al­lows fam­ily to get close dur­ing meal­times

Winnipeg Free Press - Section G - - HOMES - DAVID SQUARE

EAT­ING meals at a long coun­ter­top that faces a wall is not con­ducive to sparkling con­ver­sa­tions or cre­at­ing a close-knit fam­ily. That’s one rea­son Jenny and Trevor MacVicar de­cided to ren­o­vate the kitchen in their cen­tury-old home on Kingsway in the Cres­cent­wood neigh­bour­hood. “When we bought the house in 2003, we were just be­gin­ning a fam­ily. We now have four kids aged 10, seven, three and nine months,” said Jenny MacVicar, an ac­coun­tant cur­rently on ma­ter­nity leave. The cou­ple’s new kitchen has room for a ta­ble and six chairs, a space where the bur­geon­ing fam­ily can face each other di­rectly dur­ing meals and con­duct group home­work ses­sions. “The school-aged kids were so en­am­oured of the fam­ily ta­ble that they de­cided to do their home­work at it to­gether. It be­came a fam­ily event, with the three-year-old adding some sug­ges­tions of his own,” said MacVicar. Another rea­son for the ren­o­va­tion was to up­date a kitchen that had changed very lit­tle since 1904, when Cres­cent­wood was de­vel­oped by real es­tate agent Charles H. En­der­ton. The kitchen still had a door that opened onto a stair­way once used by a but­ler when he was sum­moned by a buzzer to at­tend to the wishes of a fam­ily mem­ber on the sec­ond or third floor. The stair­way and a large steam ra­di­a­tor were re­moved dur­ing the ren­o­va­tion. This cre­ated ex­tra space that was turned into a stor­age closet with dou­ble oak doors framed with tra­di­tional oak cas­ing. To fur­ther en­large the area, load-bear­ing walls were knocked down and re­placed with hid­den beams, in­creas­ing ac­cess to the kitchen from the liv­ing room and mak­ing room for wall-to-ceil­ing cab­i­nets and an L-shaped coun­ter­top. The coun­ter­top is made of gran­ite with an un­der­mount sink and a back­splash of long, rec­tan­gu­lar crema mar­ble tiles. LED strip light­ing is re­cessed un­der some of the cab­i­nets. Worn linoleum was stripped from the floor and re­placed with heated tiles that are easy on the feet and com­pen­sate for the heat that was lost when the steam ra­di­a­tor was taken out. The ceil­ing was low­ered to add pot lights and re­place old-fash­ioned knob and tube wiring with up-to-date cable and elec­tri­cal boxes.

Chan­de­lier from Robin­son Light­ing was cho­sen for

its tra­di­tional de­sign.

Pocket door with tra­di­tional lead-glass de­sign sep­a­rates kitchen from stair­way to sec­ond

storey.

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.