FLOOD of re­newal

Winnipeg Free Press - Section G - - HOMES - DAVID SQUARE

SOME­TIMES a flood is a good thing. Con­sider Noah. When the wa­ters re­ceded, life was not so bad for his fam­ily and his menagerie. Sim­i­larly, Lisa and Peter Knapp es­caped a flood that might have swamped their en­tire bun­ga­low. One year later, things are good for them, too. And they have a fully ren­o­vated base­ment to boot. “Last spring, a geyser erupted in our front yard due to a watermain break. The wa­ter was shut off min­utes be­fore our en­tire home was swamped,” said Lisa. As it turned out, the fin­ished base­ment was a com­plete dis­as­ter zone. It had to be stripped down to bare con­crete, in­clud­ing the re­moval of soggy fi­bre­glass in­su­la­tion, wa­ter­logged fur­ni­ture, squelchy chil­dren’s toys, as well as short-cir­cuited elec­tric base­board heaters and more. “It could have been worse. At least the wa­ter was clean. Thank good­ness it wasn’t a sewer line that rup­tured,” Lisa op­ti­misti­cally opined. When the flood­wa­ters re­ceded, the Knapps were faced with the te­dious job of col­lect­ing in­sur­ance money to pay for the ren­o­va­tion of their base­ment. They dealt with three ad­justers be­fore they were sat­is­fied a rea­son­able set­tle­ment had been reached; they have since changed in­sur­ance com­pa­nies. Said Lisa, “In­sur­ers will cover the ba­sics, but we de­cided that it was in the best in­ter­est of our fam­ily to up­grade the base­ment to mod­ern stan­dards.” Their pol­icy re­quired them to get quotes from three con­trac­tors be­fore any re­con­struc­tion could begin. The flood hap­pened in early May 2014, and it was not un­til the fall of the year be­fore a con­trac­tor suit­able to the Knapps and their in­surer was hired. Lisa said Tyson Hiebert of Ham­mer­down con­struc­tion was given the job be­cause her hus­band had read an ar­ti­cle about him in the Free Press; more­over, dur­ing a face-to-face in­ter­view, he came across as hon­est, re­li­able, forthright and knowl­edge­able. “If a per­son is go­ing to be work­ing in your house when you are not at home, you like to think he is at­tend­ing to busi­ness. Tyson and his crew were a dream to work with,” she said. The Knapps started to lay out the floor plan of their new base­ment by run­ning strips of dif­fer­ent-coloured duct tape along the con­crete to rep­re­sent room par­ti­tions. When Hiebert saw their work, his main com­ment was “You need a big­ger bath­room.” It was de­cided the ex­ist­ing elec­tri­cal panel would be moved to an­other part of the base­ment to cre­ate suf­fi­cient room to ex­pand the bath­room and hide the panel in a re­built stor­age room,

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.