ARCHITECTURE EMBRACING NATURE

Vantage Shanghai - - CONTENTS - 作者Author:Sally 编辑Editor:钟彤悦 Anna Zhong

没有豪华的建材,没有奢侈的装潢,在南半球的这两幢住宅一个背靠潟湖,一个坐拥绿色坡道,就靠着绿色、生态的纯净自然特质令人瞩目。

Forgoing luxurious building materials and decoration, these two houses in the Southern Hemisphere embrace their glorious ecological settings. And who needs manmade finery when the settings feature a lagoon or eyecatching rolling slopes to accompany?

In the Southern Hemisphere, two pieces of eco-architecture – CI336 and MeMo, are both the creations of BAM! Arquitectura. They don’t boast fancy appearance or spectacular views, nor hi-end tech and equipment. Instead, they extend their friendly hands to nature – using natural materials and reducing energy consumption as much as possible. Despite being a huge challenge for the architects, at the end of the day, the results are self-evident.

SIMPLISTIC COLLAGE OF PURITY

CI336 has an all-natural façade, with subdued colours that encourage a sense of closeness to nature. Huge French windows constitute a transparent wall, introducing unparalleled natural light to the indoor space. The interior mood pursues a comfortable, elegant minimalism that doesn’t strive to compete with the natural bounty outside.

The client´s premise was to create a functional house with an efficient and concise character, designed to develop family life where each of its members, kids and adults, have their own defined space.

Large social areas, including the living room, dining room and TV room, were designed one next to the other, opening to the garden, the gallery and up to the lagoon, in order to allow full spatial integration.

The kitchen and dining room are located on the ground floor. The dining room next to the kitchen is linked with the living room. The focal point of the kitchen – a long operating platform ? Suggestion: worktop island is a space for the inhabitants to come together as a family.

Three bedrooms for the kids with their own bathroom, the master bedroom and family room are located on the upper floor.

Morphology of the

在地球另一面的阿根廷,两幢朴实无华的生态建筑—— CI336住宅和MeMo住宅,均由BAM !建筑设计事务所打造。它们拔地而起,虽没有令人称奇的外立面造型,也没有风光宜人的景观视野,更没有奢华昂贵的建筑材料和先进的智能化设备,但却真正做到了与生态亲密友好互融在一起。使用自然材质、降低耗能与建造成本,这些都是对建筑师设计技巧的一大挑战,而他们却出色完成了命题。

简单的纯量连接

CI336住宅的外立面由天然材质打造,朴实无华的色泽为建筑增添了一抹令人动心的亲近感。巨大的玻璃移门拼合成一整面透明的墙壁,使CI336住宅具备优越的采光条件。室内摆设极尽简雅,却又不失温馨气质。

设计CI336住宅时,业主的要求是打造一幢功能齐全的建筑,不仅要具备高效简洁的特征,还要营造出普通家庭熟悉的生活场景,以便家里的每一位成员,无论是孩子还是成年人都可以在这里找到自己的专属空间。

大型的公共空间包括客厅、餐厅、影音室,它们与花园、画廊和潟湖相连,以此达到空间一体化的目的,而餐厅和影视室被设置在客厅的旁边,它们都位于建筑的一层。

住宅的厨房和餐厅被设置在一层,餐厅与客厅相通并紧挨着厨房。狭长的混凝土操作台面成为厨房中的亮点,并

house is achieved by south-oriented closing with a great concrete base, and it dematerializes towards the north-orientation rear, thus solving great view opening of the principal areas to the main lagoon of the neighbourhood where the house is built.

With regards to the materials, the architect used exposed concrete, wood and glass – materials that do not require the application of a finish coat. Therefore, they require low maintenance, and allow for the material aging to form a unique texture and patina over time. From the economic point of view, they reduce material, labour and maintenance costs.

The sustainability of the project is realized through the topography of the setting. Thanks to calculated structural design, more than 90% of indoor light is naturally occurring. Effective ventilation within the central space negates the need for air-conditioning, which eventually reduces energy consumption and promotes environmentalism. 与空间整体风格相呼应。

三层带洗浴间的卧室是专为孩子们设计的,而主卧室和家庭乐园则位于住宅的上层。

住宅的形态由一个南向封闭的混凝土基层构成。延伸至北向时,这个基层平台逐渐消失,使得这幢与潟湖临近的建筑能拥有最广阔的景观视野。

至于建筑材料,建筑师大量使用了裸露的混凝土、木材和玻璃。因为它们本身拥有柔和的自然色泽,所以无需在这些材料上刷涂表面涂层。而随着材料老化所产生的表面纹理还能美化和装饰住宅的外立面。从经济的角度来看,这一方式降低了住宅的建造以及日常维护成本。

项目的可持续性从地形的选择和项目的实施两个方面着手,这明确了

CUBIC GARDEN

The MeMo house, which was built on a plot in San Isidro, in the northern part of the province of Buenos Aires, Argentina, was conceived on the premise of a client who is passionate about landscaping and has a strong conviction regarding sustainability and the environment. The premise was to develop a project in a plot between infill buildings while reducing to the maximum extent possible the loss of green spaces due to the construction of the house.

Despite being a plot between buildings, the architect cleverly introduces a light-flooded entrance via a patio. Such a layout generates a playful sense of topography, with a system of green ramps that connect the zero level with the ground floor and the cover, creating a sloping, continuous garden terrace.

In the comfortable living room of MeMo, inhabitants can see the entire view of the garden through the floor-to-ceiling windows.

The green ramp system infuses a unique style to the façade of Memo, a structure that also influences the indoor design. For example, the kitchen wall is directly shaped by the ramps.

The architects approach the path of sustainability by choosing a sustainable lot where the owner can perform most of his or her activities on foot or bicycle. 设计的方向和主要的风格。得益于优秀的结构设计,室内百分之九十的照明都来自自然光源。而交叉通风的空间,不仅使这里成为一个有活力的好地方,还让住宅变得更加舒适宜居。除此之外,良好的通风也减少了空调的使用,降低能耗,达到与生态和谐共处的目的。

立体花园

MeMo住宅的基地则位于阿根廷的布宜诺斯艾利斯省北部的圣伊西德罗,业主出于自己对绿色环保以及可持续发展所持有的坚定信念,要求建筑师必须最大限度地减少由于房屋建设对基地绿色植被带来的不利影响。因此,建筑师决定从空间和景观两方面入手,创建出符合客户要求的住宅模式。

一方面,建筑师想通过天井引入自然光线,另一方面,又因住宅处于填充式建筑围绕的场地之上,方案最终采用了一种独特的形态体系——以绿色坡道连接室外地坪、一层以及屋面,共同构成一个连接所有建筑楼层的立体花园。

在MeMo住宅舒适的客厅内,人们可以通过一面大

落地玻璃看到室外小花园的景象。

绿色坡道连接室外地坪、一层以及屋面,赋予了MeMo住宅独特的外立面造型,而建筑的形态也直接影响着室内的构造,比如厨房一侧的墙面便直接受到坡道的影响。 Furthermore, native vegetation plots in the gardens and cover mean its occupants can be self-sustaining, and even use rainfall to naturally irrigate.

MeMo is a project where the architectural path plays a decisive role. The aim is to provide the viewers with not only a fixed image, but rather a series of images that overlap.

The architects conceive the sustainability of the project as a means, not as a goal. With regards to its energy efficiency, the house has solar panels not only for the supply of electric energy but also to power heating and ventilation. By the efficient use of water through efficient wastewater technology, and by reducing water consumption using rainwater for the irrigation of native vegetation, it also has a very low hydration requirement.

The architects regard the design with a bio-environmental impression, taking special attention to every detail of the project, from the location of the plot, its orientation, the morphology of the volume built with respect to the sun’s path and its impact on the different spaces to make the most of the solar energy, the strategic location of native vegetation and the choice of insulating materials of the architectural envelope.

MeMo住宅的绿色坡道设计,一方面可以减少因房屋建设对当地绿植带来的不利影响,另一方面,让业主可以通过步行或骑自行车的方式轻松到达TA想去的地方,还可以在花园和屋面上栽种自己喜欢的绿植,从而恢复自然景观并尽量减少雨水流失。

在MeMo住宅项目中,建筑师把大量的精力投在动线设计上,力求让人站在任何一处角落,都不再只是看到一个固定的图像,而是一系列图像的重叠。

建筑师将项目的可持续性视作一种方式,而不是一个目标。太阳能板的大量运用,有效利用自然光能为住宅加热,为通风设备提供电能。而通过有效的废水处理技术,循环利用雨水灌溉原生植被,使得耗水量最小化。

建筑师从保护生态的角度思考问题,关注与项目相关的每一处细节,包括地理位置、太阳日照角度、风向、原生植物生长所需条件,以及建筑维护结构所使用的保温材料的选择等。而这些细节,也最终成为建筑能否实现生态友好的关键因素。

左页起顺时针CLOCKWISE FROM LEFT PAGE

巨大玻璃门窗保证采光充足

Large glass doors and windows ensure adequate lighting

建筑外立面采用天然材质

The exterior of the building is made of natural material

狭长的混凝土操作台

A narrow concrete operating table

从左图起

FROM LEFT居室内外生态环境融为一体Integration of the ecological environment inside and outside the living room;一层的厨房和餐厅

Kitchen and dining area;舒适宽敞的卧室Comfortable and spacious bedroom;有效的废水处理技术Effective wastewater treatment technology

Newspapers in Chinese (Simplified)

Newspapers from China

© PressReader. All rights reserved.