鎏光之宙家之妙境GLITTERING COSMOS SWEET HOME

鎏光之宙家之妙境

Vantage Shanghai - - 目录 CONTENTS - 作者Author/编辑Editor:钟彤悦 Anna Zhong

当商业地产的冰冷被温馨“家”的概念所消融,居所也就成了真正能体现人文精神和内涵的“我们生活最初的宇宙”。

When the field of commercial real estate is infused with a warmer concept, that of the home, then residences can genuinely embody the essence of humanism.

In the context of humanism, “home” and “circle” usually carry metaphorical meanings beyond the substance. French philosopher Bachelard Gaston said that, “home is our primitive universe,” while 20th century poet Joe Bousquet wrote that “life is a circle.”

IADC’s new project, Yintai Pinggu Sales Centre, gives us infinite space of thought. Located at the boundary of Pinggu New Town and the Old Town, the Centre is at the northeast corner of Beijing, 70 km from downtown and 90 km from Tianjin. Pinggu is a place rich in beautiful natural scenery, ancient architecture, and tourism sites. For example, Jinhai Lake, Mountain Resort, East Qing Mausoleum, the newly developed “Small Guilin”, Jingdong Canyon, Yaji Mountain, etc.

Such an amazing location inherits both the heritage of urban culture and natural environment, and the owners hope that the commercial space will showcase the spiritual essence of future quality life and narrow down the distance between human and an ideal living space.

In the 1000 m2 “home-like” sales area, the designer, Pan, for the first time adopted an artistic approach to represent the image of “circles”: the 7-metre vertical space is filled with gigantic LED light poles from the ceiling, taking almost twothirds of the whole height.

The slim, white beams are like light floating in the universe, a mysterious and surreal visual effect. With the help of 3D calibration, viewers are able to experience varying effects from different angles, while maintaining the overall impression of a circle.

The rhetoric of the space then gradually unfolds with the idea of a “floating universe”. Your expectations of a future home eventually focuses on the rectangular sandplate area right below the LED device. As you cast your eyes between geometric objects, the traditional image of “a square earth and spherical heavens” emerges.

To avoid over-vibrant colours from covering up the original features of the space, the designer uses simplified material combinations to build up the area: a wooden façade and marble ground have natural colours to create a comfortable and classic vision.

Simple things mean important ideas. Linear wood shows the diversity of combination – parallel, crossed, or some games of form, some labels of different functions, and under the light cast from above, the patterns leave varied textures of light and shadow.

As of this, designer Pan explained, “to highlight the distinct vertical space, I chose the simplest materials possible. While the two materials extend from the marble ground in a set ratio to the whole dimension of the area, and as the most basic unit, lines construct the centre of the space – the massive lighting device.” Coincidentally, the vertical lines on the façade echo with the Art Deco lines at the entrance in a way.

The same philosophy also works on the furniture placement. As a semi-transparent boundary, the partition divides the public and conference area but keeps the visual interactivity. Meanwhile, the flexible light-coloured decoration helps to create a relaxing conference environment.

The ideal commercial space is able to stop visitors’ steps and trigger their thinking on the aesthetics of life. In the delicate space, one forgets the occupants in his heart and start a poetic mental tour of living, life and art.

在人文主义的语境中,“家”和“圆”往往具有超越实体的隐喻含义,法国哲学家Bachelard Gaston就曾经这样说:“家是我们最初的宇宙。”20世纪的诗人Joe Bousquet也留下了诗句:“生活是圆的。”

而涞奥设计的新作——银泰平谷售楼处委托项目,就给人以无限的空间想象。它位于北京城外平谷新城与老城区的交界之地。平谷区位于北京市的东北部,西距北京市区70公里,东距天津市区90公里,是连接两大城市的纽带。平谷自然风光独特,古建筑保存完好,旅游资源丰富,如:金海湖、黄崖关长城、避暑山庄、清东陵、新开发的“小桂林”——湖洞水,以及京东大峡谷、京东道教圣地、丫髻山等。

这十里桃花的宜居之所,承续了城市文化的生长与自然环境的变迁,业主期待借此商业空间展现未来品质生活的精神内核,消弭人与理想居住之间的距离。

在这个面积约1000平方米的关于“家”的主题的销售空间中,设计师潘及首次尝试采用一种近乎艺术的手法重述了“圆”的意象:超7米高的中央吹拔空间积聚了设计师的美学灵光,近千根LED灯柱阵列构成的巨大灯光装置从上空悬置而下,几乎占据了总层高的三分之二。

纤细精微的白色光芒犹如悬浮宇宙中的溢彩,带来超现实的轻盈感和朦胧的变化。借助3D技术的精确定位,观者得以从每个角度体验变幻不定的视觉效果,又在整体上获得圆融的观感。

整个空间的叙事也围绕这枚“悬浮的宇宙”徐徐展开,汇聚、停驻、交流,人的观感以及对于“未来之家”的心理期冀均在灯光装置正下方的矩形沙盘展示区终于聚焦,当视线跟随形体几何从上至下地游走,“天圆地方”之象也蕴藏其中了。

为了避免过于鲜艳的颜色让空间形象失去原初的光芒,设计师使用精简的材质塑造空间的基底:立面的原木与地面的灰白两色大理石,有着自己天然的色彩和真实的纹理,温存与冷冽、粗涩与光滑皆是一段段时光的造化。

简明之处足以体现丰盛,构成空间界面的原木线条间或纵横,间或错位,既是直线组织的形式游戏,又是不同功能区域的空间标识,在中央光源散发的明亮光线之下,形成参差、深浅的光影节奏。

对此,设计师潘及解释说“:为了凸显中央挑空空间的特质,我在材质的选择上做到尽可能的简洁,避免喧宾夺主,两种材质的线构按照一定的模数规律从地面的大理石开始延伸到整个空间的界面。作为最基本的单元,线又构建了整个空间的重心——大型灯光装置。”巧合的是,立面上竖向线条的编织也与建筑入口处Art Deco风格的线条建立了一丝关联。

立面的处理手法同样被进一步沿用到家具等室内陈设上。作为一道半透明的边界,若隐若现的隔断将公共区域的喧闹与洽谈区的私密一分为二,但彼此仍可以内外相望。而且,柔性的浅色软装营造出轻松舒适的会谈氛围。

理想的商业空间引导体验者驻足停留,默化关于生活的美学理念,在一个精致的空间内,体验者得以暂时放下心中的陈见旁物,重新展开对居住、对生活、对艺术的诗意想象。

Newspapers in Chinese (Simplified)

Newspapers from China

© PressReader. All rights reserved.