24sata

NA ROŠTILJU SMO ISPEKLI PIZZU, ŠTRUDLU, MESO...

NE DIMI KAO KLASIČNI ROŠTILJI PA SE MOŽE KORISTI ITI I NA BALKONU. MOŽE POSLUŽITI KAO KRUŠNA PEĆ, A NEKI NA NJEMU PEKU I KOLAČE

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Mjesecima smo slušali o blagodatim­a Kamado roštilja. Na njemu se peku meso, kruh, piza, štrudla, može se dimiti, raditi jela ispod peke... Onda smo odlučili te tvrdnje i sami provjeriti.

Kap koja je prelila čašu bila je fotografij­a Davida Beckhama sa spomenutim roštiljem. Bio je to dar njegove žene Victorije za rođendan. Bivšem nogometašu kuhar Gordon Ramsey veliki je prijatelj, vjerojatno je samo družeći se s njim naučio nešto kuhati, no bez obzira na slavnog prijatelja, ako može Beckham - možemo i mi. Kamado je keramički roštilj koji može služiti za pečenje, dimljenje i kuhanje. Ovisno što želite spremiti, stavljate rešetke ili kamene ploče. Iako je to roštilj na ugljen, ima poklopac pa ne dimi kao “klasični” te je pogodan za terase ili čak balkone. Mi smo u nekoliko sati i s “jednom vatrom” ispekli nekoliko pizza, kruh, peku, odrezak, pljeskavic­e, ćevape ....

Ima pet veličina Kamado roštilja, a mi smo radili na “obiteljsko­m”, odnosno za jedan broj veći od onog najmanjeg. Vatra se u njemu naloži klasično. Možete nešto dulju varijantu sa starim papirom i triješćem, a može i brža s kockicama za potpalu (naravno, ne one na bazi nafte). Na to smo stavili ugljen, poklopili i čekali da se zagrije. Tad malo više dimi, no to ne traje dugo, kad se poklopi opet je dim slab.

Drveni ugljen u roštilju bez problema dostiže temperatur­u od 350 stupnjeva.

Mi smo počeli s pekom, a za to vrijeme radili smo na tijestu za pizzu.

- Velika je prednost ovoga roštilja što možete sami kontrolira­ti temperatur­u. Zna se koliko je kojem jelu vremenski potrebno na određenoj temperatur­i da bude gotovo i to olakšava cijeli proces objasnio nam je Slaven Nović, “majstor” za Kamado roštilj. Peka je bila gotova, a vatra je i dalje bila “postojana”. Zamijesili smo tijesto za pizzu pa napravili miješanu, s tunom i “šiziku”. Nakon otprilike sedam minuta pizza je gotova, a okus fantastiča­n. S jedne strane smo je malo i zapekli, a dojam je bio gotovo kao da je iz krušne peći.

- Određena temperatur­a može trajati jako dugo, pa ako zamijesite dovoljno tijesta, lako se može eksperimen­tirati sa sastojcima i napraviti razne vrste pizza - dodao je Nović. Kamado imaju i neke profesiona­lne kuhinje, na njemu je moguće sjajno ispeći ribu, a neki su pekli i štrudle. On ima i mogućnost dimljenja, no za sve ipak nismo imali vremena, a zadržali smo se na mesnim varijantam­a. Na red je došao odležani komad mesa, ramstek od gotovo kilogram i pol.

Nakon nešto više od 10 minuta bilo je pečeno, a meso je bilo sjajno pečeno. Nakon toga smo nastavili u mesnom tonu, na red su došle pljeskavic­e i, ipak je to roštilj, ćevapi. Radilo se u to doba na onoj prvoj vatri već satima pa smo je malo “pofriškali”. I pljeskavic­e i ćevapi bili su kao s “klasičnog” roštilja.

- On je na ugljen, to je isto, ali prednost mu je što ne dimi toliko, a i ima poklopac pa ga se može koristiti veći dio godine - rekao je Nović.

U tih nekoliko sati nismo stigli sve isprobati, ali neki su na Kamado roštilju kuhali gulaše, a neki pekli štrudle.

 ??  ??
 ??  ?? PROVJERENO
Naš novinar zamijesio je tijesto pa ispekao pizzu na
Kamado roštilju
PROVJERENO Naš novinar zamijesio je tijesto pa ispekao pizzu na Kamado roštilju
 ??  ?? PREDNOSTI Na poklopcu roštilj ima prikaz temperatur­e, koja se regulira otvorom na njegovu dnu
PREDNOSTI Na poklopcu roštilj ima prikaz temperatur­e, koja se regulira otvorom na njegovu dnu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia