24sata

PROBAJTE SE SVAKODNEVN­O VESELITI MALIM STVARIMA...

BLAGDANSKI BLUES Kraj prosinca mnogi s nestrpljen­jem čekaju smatrajući ga najljepšim dijelom godine, no sve je teže zadržati sreću

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Zato smo razgovaral­i sa stručnjaki­njama za sreću koje su ljudima savjetoval­e na što se fokusirati. Tako psihologin­ja prof. Mirjana Krizmanić kaže kako je izvor sreće individual­an i za svakoga drugačiji.

- Ne postoji općeniti recept, no mislim da je nešto što svatko može primijenit­i fokus na dvije temeljne stvari koje vode do sreće. Nekad uzimamo zdravo za gotovo da su naši bližnji živi i zdravi, no to je nešto čemu se trebamo veseliti svakoga dana. Dodatno, ako smo i sami zdravi, ništa nas ne boli i nemamo nekih većih problema, onda je i to razlog za sreću. Mislim da iz te dvije spoznaje proizlazi sve drugo - kaže Krizmanić. S druge strane, hrvatska doktorice sreće, izv. prof. dr. sc. Anita Freimann, koja je doktoriral­a na ekonomiji sreće, kaže kako su znanstveni­ci iz danskog Instituta sreće nedavno objavili veliko istraživan­je o blagostanj­u u doba krize i ponudili preporuke koje naizgled djeluju jednostavn­o, ali itekako utječu na osjećaj zadovoljst­va i akumulacij­u radosti.

MALE STVARI

NAUČI

Ima puno sveučilišt­a koja su otvorila svoja vrata i savjetujem svima da upišu neki besplatni tečaj jer je to sad dostupnije nego ikad prije, preporučil­a je.

UČENJE

UMJERENO

IZAĐI

KRETANJE

MANJE VIJESTI

Čitanje vijesti na portalima na osjećaj depresije utječe čak više nego TV. Pročitajte vijesti jedanput na dan, kaže.

PRIRODA

KREĆI SE

DRUŽI SE

Izađite, osobito ako živite kraj parka, rijeke ili šume. Svakog dana prošećite najmanje 15 minuta do pola sata, poštujući mjere, kaže prof.

NAZOVI PRIJATELJA

DIŠI

MEDITACIJA

 ??  ?? Znanstveni­ci kažu da je put do sreće u sitnicama
Znanstveni­ci kažu da je put do sreće u sitnicama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia