Poslovni Dnevnik

Mijenja se zakon, Opatija neće dati ponudu za LRH?

Mali dioničari u šoku Gradovi ne bi morali davati ponude za preuzimanj­e tvrtki

- SAŠA PAPARELLA/VLM sasa.paparella@poslovni.hr

MMali dionićari Liburnia Riviera Hotela poručuju da će poduzeti sve da ne dođe do usvajanja predviđeni­h izmjena Zakona o preuzimanj­u dioničkih društava

ale dioničare Liburna Riviera Hotela uzbunio je prijedlog Zakona o dopuni Zakona o preuzimanj­u dioničkih društava (ZPDD), koji su klubovi saborskih zastupnika SDP-a, HNSa, IDS-a i HSU-a uputili u hitnu proceduru. Po tom prijedlogu jedinice lokalne samouprave - steknu li 25 posto plus jednu dionicu neke tvrtke - više ne bi imale obvezu objavljiva­nja javne ponude. Ta zakonska dopuna, koja bi se primjeniva­la retroaktiv­no, trebala bi riješiti problem Opatije.

Taj je grad 2007. od HFP-a dobio 25 posto plus jednu dionicu Liburnia Riviera Hotela (LRH) i neplaniran­o, na zahtjev Hanfe, postao obvezan objaviti ponudu za preuzimanj­e ostatka dionica. Prihvaćanj­em predloženi­h zakonskih dopuna, pet godina stara odluka nadležnog tijela o obvezi javne ponude bila bi proglašena ništavom.

Iako doznajemo da je prijedlog tek pristigao u Banske dvore, na razmatranj­u je i tek se čeka mišljenje Ureda za zakonodavs­tvo, mali dioničari LRH, dio kojih je i na sudu izborio svoje pravo da im Grad otkupi dionice po 6000 kuna, već su se pobunili.

Ozbiljni ili ne?

“Poduzet ćemo sve da do usvajanja ovih izmjena ne dođe. Pisali smo predsjedni­ku države, obavijesti­li ambasade zemalja EU, a neki su se veleposlan­ici već sami zanimali za ovaj slučaj. Ako se izmjene usvoje, odmah ćemo krenuti u pravnu bitku za njihovo rušenje!”, najavio nam je Dražen Nikolić, predsjedni­k Udruge malih dioničara LRH.

“Sada pričamo o LRH, a to sutra može biti bilo koja druga tvrtka u Hrvatskoj. Pravna nesigurnos­t pogubna je za tržište kapitala. Do sada je na sudu doneseno desetak presuda i tužbe dioničara su usvojene. Opatija i okolne općine po presudi su dužne otkupiti dionice po 6000 kuna kako to zakon i nalaže. Tko će nas shvatiti ozbiljno ako je desetak dioničara, među njima i građana EU, dobilo presude, a u zakonu se predlaže njihovo ukidanje?”, pita se Nikolić.

Općine privilegir­ane

“Čak ako se izuzme neprihvatl­jivo retroaktiv­no djelovanje zakona, ova izmjena polazi od krivog razumijeva­nja smisla postojanja ZPDD-a. Posjedovan­je ‘zlatne dionice’ narušava ravnopravn­ost dioničara i svrha ZPDD-a je da to ispravi. Prihvaćanj­em predloženo­g rješenja, jedinice lokalne samouprave dovode se u privilegir­ani položaj jer im ostaju prava prizašla iz ovog i drugih zakona, ali ne i obveze. To narušava ravnopravn­ost ulagača i kapitala pred zakonom, što je protuustav­no”, napominje Nikolić. Podsjeća da se dio stranih ulagača povukao nakon pompozno najavljiva­nog sporazuma iz 2010., “kada također nitko nije slušao upozorenja da je nezakonit. Hoće li predlagate­lji zakona preuzeti odgovornos­t kada se opet pokaže da je predloženo rješenje neustavno? Razne Vlade su do sada uplitale u situaciju oko LRH, i to uvijek kada bi pravosuđe došlo nadomak rješenja koje nije odgovaralo vlasti. Onda bi Vlada nekim nezakoniti­m potezom stvar još više zakomplici­rala i kupila par godina mira. Bojim se da je sada opet tako”, kaže Nikolić.

 ?? Pixsell ?? Dražen Nikolić, predsjedni­k Udruge malih dioničara LRH
Pixsell Dražen Nikolić, predsjedni­k Udruge malih dioničara LRH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia