Ra­vi­ji i učin­ko­vi­ti­ji u boj, u boj...

Poslovni Dnevnik - - IN&OUT -

Utak­mi­ca - sim­bo­lič­ni rat Ne­uro­fi­zi­olo­ški i psi­ho­lo­ški me­ha­niz­mi pu­tem ko­jih na­vi­ja­nje za spor­ta­še iz­a­zi­va snaž­ne, pre­tež­no ugod­ne emo­ci­je vi­še ni­su taj­na. No, evo­lu­cij­ski su psi­ho­lo­zi ut­vr­di­li i ka­ko je doš­lo do to­ga da lju­di te emo­ci­onal­ne po­tre­be us­pi­je­va­ju za­do­vo­lji­ti baš po­is­to­vje­ći­va­njem sa spor­ta­ši­ma, a ne s knji­go­vo­đa­ma ili pro­fe­so­ri­ma in­for­ma­ti­ke. Navijačka strast, ka­žu, pro­is­tje­če iz drev­ne ljud­ske sklo­nos­ti pre­ma lo­vu, ra­to­va­nju i op­će­ni­to raz­nim obli­ci­ma na­si­lja. Po miš­lje­nju ve­ćeg bro­ja znans­tve­ni­ka, sport­ske pri­red­be po mno­go­če­mu opo­na­ša­ju lov i bit­ke, či­me na re­la­tiv­no ne­škod­ljiv na­čin omo­gu­ću­ju lju­di­ma da is­pu­ca­ju agre­siv­ne po­ti­ca­je. Me­đu znans­tve­ni­ci­ma ko­ji zas­tu­pa­ju te­ori­ju o po­ve­za­nos­ti sport­skih nad­me­ta­nja s jed­ne te lova i bit­ke s dru­ge stra­ne su fi­lo­zof i as­tro­nom Carl Sa­gan i psi­ho­log William Ja­mes. Po­pu­nje­na emo­ci­onal­na praz­ni­na No­go­met­na, ko­šar­ka­ška ili ru­ko­met­na utak­mi­ca uve­li­ke pod­sje­ća­ju na lov ili bit­ku uto­li­ko što obje­di­nju­ju tak­tič­ku pri­pre­mu, vjež­ba­nje, na­po­re, ne­iz­vjes­nost, ri­zik, odvaž­nost i na kon­cu vr­hu­nac u obli­ku ulo­va, od­nos­no po­bje­de - ili po­ra­za. Op­će sma­nje­nje ni­voa na­si­lja u zad­njih sto­ti­njak go­di­na, čak i kad se ura­ču­na­ju svjet­ski ra­to­vi, stvo­ri­lo je emo­ci­onal­nu praz­ni­nu, ko­ju su na­rod­ne ma­se u ve­li­koj mje­ri is­pu­ni­le iden­ti­fi­ka­ci­jom sa spor­ta­ši­ma. Ove spoz­na­je ne ba­ca­ju lo­še svje­tlo na sport i na­vi­ja­nje, da­pa­če. Iako hu­li­gan­ske sku­pi­ne po­vre­me­no is­ka­ču iz sfe­re sim­bo­lič­kog u stvar­no na­si­lje, ve­li­ka ve­ći­na na­vi­ja­ča “is­pu­ca” se vi­ka­njem, skan­di­ra­njem i ska­ku­ta­njem na tri­bi­na­ma. Navijački su spor­to­vi, dak­le, druš­tve­no vr­lo ko­ris­ni, jer mno­go je po­volj­ni­je mo­ći do­če­ki­va­ti spor­ta­še ko­ji su su­dje­lo­va­li na na­tje­ca­nji­ma ne­go voj­ni­ke ko­ji se vra­ća­ju iz ra­ta.

EPA

Što ako pre­ra­no is­pad­ne­mo iz pr­vens­tva? Ni­šta, ka­žu znans­tve­ni­ci: uči­nak na­vi­ja­nja uvi­jek je vi­še ili ma­nje

po­zi­ti­van

EPA

Nak­lo­nost navijanju na­s­ljed­na je oso­bi­na

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.