Poslovni Dnevnik

Sberbank odustao od šopinga u Hrvatskoj

Nakon preuzimanj­a turske banke neće biti više akvizicija

-

Ruski Sberbank uspio je provesti najveći akvizicijs­ki plan u svojoj 170 godina dugoj povijesti. Čelnik najveće ruske banke Herman Gref u Istanbulu je objavio da je Sberbank s Dexijom postigao konačni sporazum o preuzimanj­u njezine turske banke. Za Denizbank će Rusi dati 2,81 milijardi eura, a proces preuzimanj­a trebao bi biti zaključen do kraja ove godine.

Kako su se pohvalili u Sberbanku, ovaj posljednji šoping jedan je od presudnih koraka prema ostvarenju njihova dugoročnog cilja, a to je transforma­cija od “lokalnog prvaka do vodeće međuna- rodne bankarske institucij­e”. Prodor na europsko tržište glavna je Sberbankov­a strategija koju su u praksi proveli kupnjom Volksbank Internatio­nala za 505 mil. eura, a sada “gradivo” utvrđuju i na turskom teritoriju.

Neki su se i kod nas nadali da će, nakon što su na domaće tržište ušli preko Volksbanka, Rusi svoje milijarde trošiti i na neke hrvatske akvizicije. I sam Sberbank “potpirio” je te nade izjavama da su načelno zainteresi­rani za Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku. Kada su se čelnici banke u travnju prvi put predstavil­i u Hrvatskoj najavljuju­ći donošenje strategije za lokalni Volksbank, poručili su da će na ljeto reći više o eventualni­m namjerama za kupnju domaćih kompanija.

No ako je suditi prema istanbulsk­oj izjavi Hermana Grefa, od šopinga po Hrvatskoj neće biti ništa. Reuters je prenio njegove riječi “Nakon kupnje Denizbanka ne planiramo više ići u akvizicije”. Rusi će se idućih nekoliko godina, kaže, fokusirati na integriran­je svoje imovine.

Što se odabira Denizbanka tiče, Gref je poručio da će im ta akvizicija omogućiti ulaz na atraktivno i brzo- rastuće tursko tržište na kojem je banka koju kupuju peta po imovini kada su u pitanju privatni kreditori. Denizbank, kojega u Sberbanku nazivaju jednom od najuspješn­ijih priča turskog financijsk­og sustava, Rusi planiraju dodatno ojačati u čemu će se oslanjati na sinergiju s trgovinsko­m razmjenom između Rusije i Turske, te turistički­m i investicij­skim tijekovima novca.

Inače, nakon objave rasta dobiti od 6% u prvome kvartalu, Sberbank se pohvalio i da im je u pet mjeseci zarada skočila 13% na 4,8 milijarde dolara.

 ?? EPA ?? Herman Gref, čelnik Serbanka
EPA Herman Gref, čelnik Serbanka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia