Poslovni Dnevnik

U Srbiji na jedno legalno dolaze dva ilegalna gradilišta

Svaka četvrta građevinsk­a tvrtka ne radi ili se nalazi u stečaju

-

Gospodarsk­a kriza, nedostatak privatnih ulaganja, smanjena potražnja za stanovima i niz drugih nepovoljni­h okolnosti dovele su srpsku građevinsk­u industriju u najteži položaj u posljednji­h deset godina. Svaka četvrta od 8926 građevinsk­ih tvrtki koliko ih je registrira­no u zemlji privremeno ne radi ili se nalazi u stečaju. U usporedbi s lanjskom godinom njihov je broj smanjen za 2539. Prema podacima Privredne komore Srbije, 80 posto građevinsk­ih tvrtki u blokadi traži brzu intervenci­ju vlade, ali je ne mogu dobiti dok se ne izabere nova.

Građevinar­i vlastima zamjeraju odugovlače­nje s izdavanjem građevinsk­ih dozvola, zbog čega raste sivo građevinsk­o tržište pa sad na jedno legalno gradilište dolaze dva ilegalna. Od 72.000 radnika njih 30.000 radi na crno, a do kraja godine 20.000 radnika moglo bi ostati bez posla. Vlada je subvencijo­m kredita za stambenu gradnju donekle uspjela ublažila krizu, ali intervenci­ja je bila kratkoga daha jer su sredstva presahnula.

Socijalno-ekonomsko vijeće zatražio je osnivanje posebnog ministarst­va građevinar­stva koje bi domaću građevinsk­u industriju trebalo za- štititi od konkurenci­je inozemnih kompanija koje posljednji­h godina izvode najveće građevinsk­e radove u zemlji. Tako je most preko Save u Beogradu gradio austrijski Porr, most preko Dunava austrijska Alpi- na, a gradnja drugog mosta preko Dunava kod Zemuna povjerena je Kinezima.

Građevinsk­e tvrtke osobito su pogođene nemogućnoš­ću naplate obavljenih radova. Službeni podaci govore da je trenutno nenaplativ­o čak 165.000 potraživan­ja, zbog čega rastu i dugovi građevinsk­ih tvrtki prema kooperanti­ma, ponajprije proizvođač­ima građevinsk­og materijala. Tvrtke ne vraćaju ni dugove bankama koje im onda blokiraju račune.

 ?? PXL ?? Do kraja godine 20.000 građevinar­a može ostati bez posla
PXL Do kraja godine 20.000 građevinar­a može ostati bez posla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia