Poslovni Dnevnik

Novom nabavom uštedjet će se dvije m

Mjesečni limit svih bolnica prema novom sporazumu iznosi 700 milijuna kun

-

Ravnatelji 12 zdravstven­ih i javnih ustanova, čiji je osnivač Republika Hrvatska, potpisali su danas u Ministarst­vu zdravlja sporazum o provedbi zajedničke javne nabave proizvoda i usluga radi postizanja ušteda u nabavi lijekova, medicinsko­g materijala, goriva, prehramben­ih i drugih proizvoda.

Planirane su uštede, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, oko dvije milijarde kuna, a ako se sporazumu pridruže i županijske bolnice, ušteda će biti tri milijarde kuna. Ministar je dodao da će razliku što je do sada išla dobavljači­ma opreme ravnatelji bolnica moći pridonijet­i smanjenju listi čekanja.

“Bolnice su do sada same nabavljale potrebnu opremu, a ceh plaćao zdravstven­i sustav, država i pacijenti, a da bi se to izmijenilo, potpisujem­o ovaj sporazum”, rekao je ministar. Pojasnio je da novim sporazumom svaka bolnica dobiva svoj djelokrug proizvoda koji će nabavljati i za ostale bolnice čime će se cijene izjednačit­i i spustiti.

Mjesečni limit svih bolnica iznosi 700 milijuna kuna, rekao je. Ministar je pozvao i bolnice čiji su osnivači županije i gradovi da se pridruže projektu zajedničke javne nabave.

Ministar Ostojić je istaknuo da je to prva strukturna reforma ove vlade, a riječ je o provođenju zajedničke javne nabave kako bi se postigla najbolja vrijednost za uloženo, odnosno postigle uštede u nabavi lijekova i drugih proizvoda koji se koriste u tim ustanovama. Svaka će bolnica u idućih mjesec dana kontaktira­ti sve ostale usta-

nove o djelokrugu rada, provjeriti cijene, utvrditi količine koje su im potrebne za iduće dvije godine, a taj će posao biti u odgovornos­ti ravnatelja pojedine ustanove.

“Sporazum o ovlaštenju središnjeg tijela za javnu nabavu za provođenje postupaka zajedničke nabave i sklapanja okvirnih sporazuma” potpisalo je 12 zdravstven­ih ustanova kojima je osnivač Republika Hrvatska.

Među njima je pet kliničkih bolničkih centara (KBC Zagreb, KBC Osijek, KBC Rijeka, KBC Split, KBC “Sestre milosrdnic­e”), dvije kliničke bolnice (KB Dubrava, KB Merkur), tri klinike (Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Klinika za ortopediju Lovran, Klinika za dječje bolesti Zagreb “Klaićeva”) te HZZO i HZJZ.

 ?? PXL ?? Svaka bolnica zadužena je za neke proizvode, rekao je ministar Ostojić
PXL Svaka bolnica zadužena je za neke proizvode, rekao je ministar Ostojić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia