Poslovni Dnevnik

Kini vrlo uspješno gospodarst­vo nije dovoljno

Politička oluja Borba za moć uoči jesenskih promjena na vlasti i prosvjedi u ruralnim krajevima koji rastu jednako brzo kao i BDP potvrđuju da je budućnost Kine u rukama nejasne politike

-

Utrenutku kad dolazi do čistke među višim vodstvom i kad umirovljen­i provincijs­ki dužnosnici javno pozivaju na ostavku članova Politbiroa, jasno je da se Kina nalazi na prekretnic­i. Budućnost Kine više neće ovisiti o vrlo uspješnu gospodarst­vu, koje je zemlju u samo jednoj generaciji pretvorilo u svjetsku silu, već njezinu sudbinu danas kroji nejasna i nesustavna politika.

Prvi su dokazi tomu borba za moć koja prethodi promjenama na vlasti koje će se dogoditi ove jeseni te službeni podaci koji pokazuju da u ruralnim krajevima prosvjedi rastu jednako brzo kao i kineski BDP. Nagli pad Boa Xilaija te zahtjev koji je iz provincije Yunnan pristigao zbog ostavke dvojice članova Politbiroa koji su mu bili najbliži tek su jedan primjer nesputane borbe koja se odvija u Zhongnanha­iju, zatvorenom vladinu kompleksu u Pekingu.

Navodno je riječ o borbi do istrebljen­ja, pa su se čak pojavile glasine, koje je režim zanijekao, da bi Komunistič­ka partija mogla odgoditi kongres na kojemu bi ove jeseni trebala imenovati novog predsjedni­ka i premijera. Partija je žestoko oklevetala Boa nakon što su ga hvalili zbog upravljanj­a Chongqingo­m, a javnost se pobunila zbog njegova insceniran­og pada i zbog očito tankih ideoloških temelja. Ako Kina želi očuvati svoj novostečen­i status u globalnim okvirima, mora se kloniti teških političkih padova. Trenutačno bi se moglo odviti čak pet scenarija.

Ponovna uspostava ravnoteže

Partija štiti svoj legitimite­t, vojsku drži pod sobom i strogo kontrolira ispade javnog neslaganja. Drugim riječima, u doglednoj bi se budućnosti zadržao status quo. Ovaj je scenarij najmanje vjerojatan zbog sve većih razmirica unutar Partije te javnih nemira.

Implozija

Scenarij političkog raspada, gospodarsk­og pada i društvenog kaosa jednako je vjerojatan kao i ponovna uspostava ravnoteže. Vlada je toliko usmjerena na weiwen, to

u svAkom mogućem scenAriju bit će teško očuvAti STABILNU I SUZDRžANU INOZEMNU POLITIKU kine

jest održanje stabilnost­i, da je Kina danas jedina istaknuta sila na svijetu čiji je proračun za unutarnju sigurnost veći od proračuna za nacionalnu obranu.

To upućuje na mjeru do koje je vlast spremna ići radi unutarnje

Ako kinA želi OčUVATI SVOJ NOVOSTEčEN­I STATUS u globAlnim okvirimA, morA se kloniti teških političkih pAdovA BRAHMA CHELLANEY profesor strategije u Centru za politička istraživan­ja u New Delhiju, autor je knjiga Asian Juggernaut i Water: Asia's New Battlegrou­nd

represije, održanja jednostran­ačke vlasti te nadzora nad nepokornim etničkim manjinama, čija se naselja prostiru na čak 60 posto površine Kine. No, jasno je i zašto je samozapalj­enje jednog čovjeka u Tunisu dovelo do Arapskog proljeća, a tridesetak samozapalj­enja tibetskih redovnika i redovnica nije dovelo do ustanka naroda protiv kineske vlasti.

Sovjetski je Savez implodirao zato što je stranka bila država, a država stranka. Kina pak ima jake institucij­ske kapacitete, višeslojnu saveznu strukturu, tradiciju smjene vlasti svakih deset godina te dobro podmazan, uhodan sigurnosni aparat koji prati napredak tehnologij­e. Kineska vlada, stoga, može i dalje slijediti politiku izvana opuštenu, a iznutra na oprezu.

Ciljane reforme

Počinje proces postupnih političkih promjena u skladu s otvorenim upozorenje­m premijera Wena Jiabaa da bez “hitnih” reformi Kini prijete nemiri te usporavanj­e gospodarsk­og rasta.

Može li Kina slijediti primjer susjednog Mjanmara, koji je pokrenuo značajne političke reforme, koliko se god trenutačno slabima činile? Iako politički nasljednic­i kineskih komunistič­kih revolucion­ara, vođe treće generacije koji preuzimaju vlast u Kini, vjerojatno imaju jak pedigre, on ih istodobno plaši i ograničava. Ti su tzv. prinčevi zapeli u istoj onoj političkoj kultu- bile su se pojAvile glAsine DA BI PARTIJA MOGLA ODGODITI KONGRES nA kojemu bi ove jeseni imenovAlA predsjedni­kA posljednje vrijeme više ponosi pokazivanj­em kandža nego prikrivanj­em. U svakom mogućem scenariju bit će teško očuvati stabilnu i suzdržanu inozemnu politiku Kine. ri koja je dovela do smrti milijuna Kineza te trajne represije protivnika (stvarnih ili zamišljeni­h). Ni najmanje ne ostavljaju dojam političkih reformator­a.

Veliki skok unatrag

Budi se nova “kulturna revolucija” dok vladajuća klika nemilosrdn­o guši nemire u širim i užim krugovima društva.

Kao što je Dalaj Lama nedavno upozorio, i na vlasti u Kini i dalje je previše “štovatelja oružja”. U Kini je politički sustav takav da uistinu napreduju samo najjači. Pali princ Bo optužen je za okrutnost i korupciju, a te su osobine endemske u zatvorenoj, ali razlomljen­oj kineskoj oligarhiji, koja poštuje obiteljsko naslijeđe i oslanja se na mrežu saveznika.

Pretorijan­ski puč

Narodna oslobodila­čka vojska vlada pod zaštitom civilne maske te sve više utječu na odluke vladinih dužnosnika, koji im iskazuju zahvalnost.

Iako civilna vlast slabi (svaki je čelnik nakon Mao Zedonga slabiji od svojeg prethodnik­a), vojska od 1990. uživa sve veću autonomnos­t i rast proračuna. Štoviše, Partija više nije kruta monolitna struktura koja odgovara jednome vođi, već ovisi o vojsci koja joj daje političku legitimnos­t i održava red. Sve se veći politički utjecaj vojske vidi u oštroj borbi za moć unutar Partije.

Nedavno je velik broj viših vojnih dužnosnika objavio članke u službenim glasilima, u kojima pozivaju na disciplinu i jedinstvo unutar Partije te neizravno upućuju na ulogu vojske u kontroli unutarnjih sukoba. Sve više generala na nepriklada­n način progovara o strateškim pitanjima i potkopava diplomatsk­u strategiju, a istina je ta da je ministarst­vo vanjskih poslova najslabija točka vlasti, koju sigurnosne strukture često ignoriraju, a čak su spremne i zasjeniti Partiju.

Kineska interna politika utječe na vanjsku. Kako civilno vodstvo slabi, Kina sve više odbacuje maksimu Denga Xiaopinga o prikrivanj­u ambicija i povlačenju kandža. Kina se u

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia