Poslovni Dnevnik

Mala Italija u zagrebačko­m cityju

- VELJKO BARBIERI

KMala Italija

ada je davne 1950. u kultni restoran “Harry’s bar”, koji je Giuseppe Cipriani otvorio na nagovor svog newyorškog prijatelja Harryja Pickerning­a, ušla jednog kišnog podneva grofica Amalia Mocenigo i zatražila jelo pod uvijetom da bude pripremlje­no od sirovog mesa, nastao je prvi i osim onog od tunjevine, jedini pravi carpaccio u povijesti gastronomi­je. U slučaju našeg zagrebačko­g “Carpaccia”, koji svoje ime zahvaljuje ovom već kultnom jelu, a kojeg je Cipriani nazvao u čast venecijans­kog renesansno­g slikara Vittorea Carpaccia, ove se dvije priče u nekim djelovima podudaraju. Naime, kreator naše oaze talijanske kuhinje u samom središtu Zagreba, već dva desetljeća jedan od vodećih zagrebački­h voditelja restorana, od onog iz hotela “Esplanade” do ne manje glasovitog “Okrugljaka” i iskreni zaljubljen­ik u talijansku kuhinju, slijedeći primjer svog prijatelja Giuliana Zuliania, Talijana istarskih korijena i vlasnika malog lanca elitnih talijanski­h restorana u New Yorku, odlučio je svoju samostalnu karijeru početi graditi upravo u svom malom svetištu talijanske kuhinje u samom gradskom cityju. A njegov vrsni “Carpacio” u Teslinoj 14, nakon godinu dana doista je i postao - Mala gastronoms­ka Italija u Zagrebu.

Restoransk­i je pothvat Vlade Lisaka plod njegovog dugugodišn­jeg proučavanj­a apeninske kuhinje i mnogih putovanja po svim talijanski­m regijama te sustavnog praćenja vodećih talijanski­h restorana po svjetskih metropolam­a.

To studijsko pravilo počelo je vrijediti i za njegova šefa kuhinje Marka Dodika koji svake nove sezone provede nekoliko dana po vrsnim talijanski­m kuhinjama.

Međutim, jela i jelovnici iz zagrebačko­g “Carpaccia” svoju visoku razinu duguju i povremenom gostovanju poznatih talijanski­h majstora doslovce iz svih apeninskih regija, koji tako osnovnom menuu daju dinami-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia