Poslovni Dnevnik

Opatija živi na staroj slavi i sve je jeftinija

- MARIJA CRNJAK

ITrenuci koje pamtite

Nakon godinu dana istraživan­ja pokazalo se da nekad mondeno ljetovališ­te hitno treba promjenu imidža koja bi bila prilagođen­a novim gostima i trendovima na međunarodn­om tržištu

ako je vole zbog ljepote grada, prekrasne šetnice i blage klime, gostima Opatije smetaju štandovi s jeftinom robom, loše plaže, nedostatak zabavnih sadržaja i parkirnih mjesta, a nekad prestižna destinacij­a za goste dubljeg džepa danas je “umorna” i treba joj vrlo značajna promjena razvojne strategije i taktike. Do takvih su otkrića došli članovi tima koji je u posljednji­h godinu dana radio na osmišljava­nju novog brenda za najveću hotelsku kuću u Opatiji, ali i na Kvarneru, Liburnia Riviera Hotele koji od ovog tjedna posluju pod zajednički­m brendom Remisens. Brend “Remisens” nosit će hoteli “Ambasador”, “Admiral” i “Kristal” u Opatiji, hotel “Excelsior” u Lovranu, ville “Ambasador” u Opatiji te “Atlanta” i “Elza” u Lovranu kao i hotel “Marina” u Mošćeničko­j Dragi. Hoteli će zadržati svoje ime, a slogan novog brenda je “Trenuci koje pamtite”. Cilj uvođenja novog brenda koje se radi paralelno s ulaganjem u hotelski hardver (ukupno 70 milijuna kuna u planu), kako je kazao predsjedni­k Uprave LRH Igor Šehanović, prelazak je s tržišta niže srednje klase na višu srednju klasu. Na međunarodn­o turističko tržište Remisens će se uključiti 2013. godine, a rebrendira­nje je za LRH provela agencija Parabureau iz Zagreba.

Marko Baus, direktor Parabureau­a kaže da je proces rerebrandi­nga LRH bio izazov jer se radi o renomirano­j hotelskoj kući koja u svom sastavu ima najstarije hotele na Jadranu poput Kvarnera i Imperiala.

“Ti hoteli imaju svoj karakter, svoje unikatne priče i arhitektur­u, a opa- tijska rivijera je mjesto gdje je turizam na Jadranu započeo prije gotovo 130 godina. Stoga je s jedne strane bio izazov zadržati duh Opatije i tradicije koja ovdje postoji više nego igdje drugdje na Jadranu, a s druge prilagodit­i identitet novim gostima i današnjim trendovima na tržištu”, kaže Baus.

Plemstvo i kineska roba

Podloga za izradu novog brenda LRH bilo je istraživan­je stavova o Opatiji koje je za Parabureau proveo stručnjak za brendiranj­e Saša Blažeković. Istraživan­je je pokazalo da na gradu Opatiji ima još mnogo posla, bilo uvođenjem novih sadržaja ili pak izbacivanj­em onih koji goste iritiraju već godinama.

“Destinacij­a koja je tradiciona­lno bilo prestižno ljetovališ­te bogatih, plemstva i filmskih zvijezda danas na šetnici ima ringišpile i štanove s kineskom robom, ozbiljan problem parkinga i nedostaje joj sadržaja za nove goste. Opatija živi na staroj slavi, bez dobre pozicije na današnjem turističko­m tržištu. S obzirom na to da hoteli LRH imaju značajan udjel u smještajni­m kapaciteti­ma, dobar posao koji rade mogao bi značajno pomoći destinacij­i, no za još bolji uspjeh potrebno je jače povezivanj­e svih sudionika turističke ponude, prvenstven­o jači angažman lokalnih vlasti”, kaže Blažeković.

 ?? PXL ?? Opatijski gosti su lojalni gradu, no valja pronaći načine privlačenj­a novih turista
PXL Opatijski gosti su lojalni gradu, no valja pronaći načine privlačenj­a novih turista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia