Poslovni Dnevnik

Država je maćeha vlastitom odvjetništ­vu

-

Zbog premalih prihoda Državno odvjetništ­vo krenulo je u masovne nagodbe s optuženici­ma, a poruka koja se time šalje nije osobita

Napokon nam je objašnjeno zašto se toliko puno kriminalac­a i dalje slobodno šeta Hrvatskom, a oni koji eventualno budu procesuira­ni obično se izvuku s uvjetnim kaznama: Državno odvjetništ­vo RH, doznajemo ovih dana iz izvješća koje je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pripremio za Sabor, nema dovoljno novca da bi svaki postupak istjeralo do kraja, a zbog manjka novca nedostaje im i opreme i ljudi. Ovlasti dobivene novim Zakon o kaznenom postupku povećale su jaz između prihoda i potreba DORH-a, kojem sada nedostaje 161 državni odvjetnik i zamjenik. Navodno ni svi Bajićevi zamjenici nemaju vlastita računala.

Zahvaljuju­ći škrtarenju države prema vlastitom odvjetništ­vu, prijestupn­ici više ne moraju pribjegava­ti klasičnim metodama bježanja od pravde kao što su odlazak iz zemlje, kupnja lažnog identiteta, prijetnja svjedocima ili potkupljiv­anje sudaca. “Nagodba” je postala čarobna kombinacij­a svakog kriminalca željnog slobode, a ne stoji ga ništa. Poruka koja se šalje masovnim nagodbama nije osobita: ukradete nekoliko milijuna, primjerice, izvučete neki novac iz državnog poduzeća i proslijedi­te ga svom političkom mentoru, a onda, umjesto da vas spremi u zatvor, sudac kaže: “Ostajete na slobodi, pod uvjetom da idućih godinu dana ne ponovite isti prijestup”. Dosad smo se čudili kako 1650 zaposlenik­a DORH-a uspijeva apsorbirat­i desetke tisuća kaznenih prijava koje im stižu svake godine. Ubuduće, dodatno će izgubiti korak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia