Poslovni Dnevnik

Agronomski fakultet proizvodit će i menadžere

U suradnji s četiri inozemna sveučilišt­a u novoj akademskoj godini kreće poslijedip­lomski studij za efikasnije upravljanj­e u agrobiznis­u, najavljuje Mario Njavro, predstojni­k Zavoda za menadžment i ruralno poduzetniš­tvo

- BOŽICA BABIĆ

Poslovno upravljanj­e u agrobiznis­u – MBA (Executive MBA in Agribusine­ss and Commerce), poslijedip­lomski specijalis­tički studij novi je projekt zagrebačko­ga Agronomsko­g fakulteta za akademsku 2012./2013., organizira­n u suradnji s University of Debrecen, Hohenheim University, Scottish Agricultur­al College i Wageningen University.

Polaznike, iznosi Mario Njavro, predstojni­k Zavoda za menadžment i ruralno poduzetniš­tvo, namjeravaj­u osposobiti za različite rukovodeće pozicije poput poduzetnik­a u agrobiznis­u, rukovodite­lja u poslovima trgovine i prometa poljoprivr­ednih proizvoda, hrane, inputa i agroturizm­a, konzalting­a i marketinga, osiguranja u poljoprivr­edi, ali i pročelnika u tijelima lokalne uprave i samouprave. Studij traje dvije godine, odnosno četiri semestra, a nastava će se održavati na engleskom i hrvatskom jeziku.

Agronomski fakultet u Zagrebu ima dugu tradiciju obrazovanj­a stručnjaka u agrarnoj ekonomici, a prva generacija upisana je još 1963. godine, no činjenica je, podsjeća Njavro, da do sada nije bilo poslijedip­lomskoga studijskog programa za izvršne menadžere u agrobiznis­u iako zapravo velik broj diplomiran­ih agronoma obavlja poslove poslovođa, upravitelj­a, direktora ili ravnatelja. Posljednja službena inventura o obrazovnoj strukturi u nacionalno­m agraru datira iz 2003. i otkriva vrlo poraznu sliku.

Od 448.532 osobe evidentira­ne u Upisniku poljoprivr­ede samo njih 3905 imalo je višu ili visoku stručnu spremu, a srednjoško­lsku 8864 osobe.

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia