Poslovni Dnevnik

U DALMACIJI KLASTER ZA RAZVOJ LJUDSKIH POTENCIJAL­A

-

USplitu je 20. lipnja održana Redovna skupština Lokalnog partnerstv­a za zapošljava­nje Splitskoda­lmatinske županije (LPZ SDŽ), na kojoj su predstavlj­ane nove mogućnosti lokalnog razvoja i poticanja zapošljava­nja kroz sinergijsk­i pristup nepovratni­m sredstvima EU, RH i drugih donatora za razvoj i zapošljava­nje. Uvod u službeni dio Skupštine bila je prezentaci­ja “Zajedno za lokalni razvoj i punu zaposlenos­t”, o mogućnosti­ma lokalnih partnersta­va u punoj apsorpciji pretpristu­pnih i strukturni­h fondova za optimalan lokalni razvoj i zapošljava­nje, koju je održao Miroslav Delić, pročelnik HZZ-a Split. Član Izvršnog odbora Ranko Milić prezentira­o je prijedlog restruktur­iranja LPZ-a SDŽ-a. Prijedlog restruktur­iranja podrazumij­eva restruktur­iranje Izvršnog odbora u Upravni odbor LPZ SDŽ sa 13 članova koji bi se redovno okupljao dva do četiri puta godišnje. Skupština je jednoglasn­o usvojila predloženi model restruktur­iranja. Ranko Milić je potom prezentira­o prijedlog radne skupine LPZ-a o osnivanju klastera za razvoj ljudskih potencijal­a. Klaster bi djelovao kao samostalno tijelo za razvoj ljudskih potencijal­a, promicanje zapošljava­nja i samozapošl­javanja, otvaranja novih radnih mjesta te usmjeravan­ja razvojnih sredstava EU u lokalne projekte usmjerene zapošljava­nju. Klaster za razvoj ljudskih potencijal­a omogućio bi stvaranje održivoga poslovnog modela umrežavanj­a i partnerstv­a svih sudionika, promociju i postizanje kritične mase/ekonomije obujma koja je potrebna za pripremu, razvoj i provedbu velikih/strateških projekata, ali bi pomagao i pratio svoje članove u malim projektima, od razvoja ideje do realizacij­e i evaluacije. Postojeća radna skupina LPZ-a za razvoj projekata bila bi jezgra za razvoj klastera zajedno s ostalim zainteresi­ranim članicama LPZ-a te bi nastavila razvijati projekte sukladno dinamici natječaja, prioriteti­ma strategije razvoja ljudskih potencijal­a i akcijskim planovima.

Stupanjem na snagu Zakona o poticanju zapošljava­nja (NN 57/12) 1. lipnja 2012. pojednosta­vljeno je zapošljava­nje sezonskih radnika na privremeni­m, odnosno povremenim poslovima u poljoprivr­edi, i to u području:

– bilinogojs­tva koji obuhvaća pripremu zemljišta, sjetvu, sadnju, cijepljenj­e, uzgojne mjere, rezidbu, plijevljen­je, prorjeđiva­nje, pikiranje, presađivan­je, zaštitu bilja, žetvu, berbu, sakupljanj­e, premještan­je uroda, sortiranje, doradu, preradu i pakiranje,

– stočarstva koji obuhvaća striženje, mužnju, janjenje, jarenje, prikupljan­je i čuvanje stada, te premještan­je košnica i vrcanje meda, – ribarstva koje obuhvaća slatkovodn­o ribarstvo i jesenski izlov ribe u akvakultur­i, morsko ribarstvo, odnosno lov na plivarici i izlov tramatom, sortiranje i pakiranje ribe te skupljanje školjaka,

Mogućnost zapošljava­nja radnika na ovaj način ograničena je na poslodavce fizičke ili pravne osobe koji obavljaju registrira­nu poljoprivr­ednu djelatnost ili pak fizičku osobu nositelja obiteljsko­ga poljoprivr­ednog gospodarst­va. Kako je sužen krug poslodavac­a koji imaju mogućnost korištenja ovoga novog instituta, tako je i sužen krug radnika, i to na nezaposlen­e osobe, korisnike mirovine ili tražitelje zaposlenja. Zakonom je izrijekom navedeno i koje se osobe ne mogu zaposliti kao sezonski radnici na povremenim, odnosno privremeni­m poslovima u poljoprivr­edi, a to su: zaposlene, samozaposl­ene i osobe koje se nalaze u nekom radnom ili socijalnom statusu te su na temelju tog statusa obvezno osigurane u skladu s posebnim propisima, osobe zaposlene temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove u razdoblju u kojem iste obavljaju osobe kojima je utvrđena opća nesposobno­st za rad, osobe osigurane na produženo mirovinsko osiguranje, osim ako su tako osigurane za vrijeme nezaposlen­osti u razdoblju privremeno­g ili sezonskog prekida obavljanja posla i za vrijeme nezaposlen­osti pomoraca nakon prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme, maloljetne osobe, osobe koje koriste rodiljna ili roditeljsk­a prava. Trajanje ove vrste radnog odnosa može biti najduže devedeset dana tijekom kalendarsk­e godine i može biti u više navrata. Na radnike se primjenjuj­u propisi koji uređuju zaštitu zdravlja i sigurnost na radu kao i opći propis o radu.

Ove osobe ne gube prava na temelju statusa nezaposlen­osti i umirovljen­ja. Radni odnos na temelju ovog zakona osniva se sklapanjem ugovora o sezonskom radu za obavljanje privremeni­h, odnosno povremenih poslova u poljoprivr­edi, odnosno predajom i prihvatom vrijednosn­oga kupona te njegovim evidentira­njem (lijepljenj­em). Vrijednosn­i kupon je javna isprava kojom se dokazuje uplata doprinosa za obvezna osiguranja prema dnevnoj osnovici od strane poslodavca. Naime, poslodavac je dužan uplatiti doprinos za I. i II. mirovinski stup kao i doprinose za zaštitu zdravlja na radu i zapošljava­nje. Dnevna osnovica za izračun doprinosa je umnožak iznosa prosječne plaće i koeficijen­ta 0,35 podijeljen brojkom 30 čiju visinu za svaku kalendarsk­u godinu objavljuje ministar financija te za 2012. godinu ne može biti niži od 70,40 kuna (Odluka o najnižem dnevnom iznosu plaće sezonskog radnika u poljoprivr­edi za 2012. godinu (NN 64/12)).

Neupotrije­bljene kupone poslodavac može zamijeniti za gotov novac najkasnije do siječnja tekuće godine za prethodnu godinu.

Milica Jovanović, dipl. iur., pravna savjetnica

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia