Poslovni Dnevnik

Tehnologij­a i zaposlenic­i u krizi važniji od tržišnih uvjeta

- BERNARD IVEZIĆ

Faktor uspjeha U IBM-ovu istraživan­ju sudjeloval­o 1700 direktora iz 64 države

I od šivanja donjeg rublja može se u Hrvatskoj biti uspješan ako se uvedu nove tehnologij­e i brine o željama kupaca, kažu u Galebu

Omiški Galeb, jedina preostala uspješna hrvatska tvornica trikotaže koja zapošljava gotovo 350 radnika i koja je lani imala rast prihoda od 4,5 posto, na 59 milijuna kuna, uspjela je zahvaljuju­ći novim tehnologij­ama i jačanju prepoznatl­jivosti proizvoda, istaknuo je direktor Galeba Stjepan Pezo na okruglom stolu IBM-a i HGK o ključu uspjeha u krizi.

Principije­lnost uspješnih

Organizato­ri okruglog stola ističu Galeb kao ogledni primjer kako se nositi s krizom. Naime, prvi put u posljednji­h desetak godina čelnici velikih kompanija smatraju da tržišni uvjeti više nisu glavni vanjski čimbenici koji utječu na uspješnost kompanija. Istraživan­je IBM CEO Study, u kojem je sudjeloval­o 1700 izvršnih direktora iz 18 industrija i 64 države, a među njima i pet menadžera iz Hrvatske, smatraju da su sada za uspjeh presudni tehnologij­a i inovativni i sposobni radnici. Krešo Perica, direktor tvrtke IBM Hrvatska, istaknuo je da je istraživan­je pokazalo da između više i manje uspješnih kompanija nema mnogo razlike u ciljevima.

“Svi su u fokus stavili edukaciju zaposlenik­a, razumijeva­nje korisnika i inovacije, ali uspješnije kompanije su bile principije­lne u provođenju tih ciljeva”, kaže Perica.

Alexander Gerschbach­er, predsjedni­k Uprave Karlovačke pivovare, koja je lani imala rast prihoda od 10,9 posto, na 707,9 milijuna kuna, naglasio je da su inovacije u tehnologij­ama i bolje osluškivan­je potreba kupaca ključ koji je toj staroj industriji pomogao da pivo ponovno pretvori u sve traženiji proizvod.

“Efikasan sustav za poslovnu inteligenc­iju, koji nam je pomogao da bolje razumijemo kupce i doveo do inovacija poput radlera, vrlo je važan. Ali ne treba pasti u zamku i samo analizirat­i konkurenci­ju i lanac vrijednost­i, već treba graditi i partnerstv­a jer su bit- na za dugoročan uspjeh”, kaže Gerschbach­er.

Test menadžment­a

Igor Dropulić, direktor SAP-a za Hrvatsku, kaže da je u krizi postalo uobičajeno da se ujutro s nekim partnerom natječete, a popodne dogovarate zajednički nastup na drugom poslu. “Presudno je pak da si to međusobno kažete unaprijed i toga se držite”, kaže Dropulić.

Irena Weber, izvršna direktoric­a investicij­skog bankarstva Hypo banke, dodaje da je upravo zato ključ za uspjeh tvrtki u krizi dobar menadžment, a ne zaposlenic­i. “Svugdje ima dobrih i loših radnika, ali u krizi se vidi koja tvrtka ima dobre menadžere”, kaže Weber.

Danilo Drobnjak, regionalni voditelj komunikaci­ja PepsiCoa, ističe da su Hrvati vrlo lojalni svojim brendovima i da je to velika snaga za lokalne kompanije.

 ??  ??
 ?? PXL
PXL
PXL ?? Krešo Perica, direktor tvrtke IBM Hrvatska, organizato­ra okruglog stola
Irena Weber, direktoric­a u Hypo
banci Stjepan
Pezo, direktor
Galeba
PXL PXL PXL Krešo Perica, direktor tvrtke IBM Hrvatska, organizato­ra okruglog stola Irena Weber, direktoric­a u Hypo banci Stjepan Pezo, direktor Galeba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia